Gå videre til hovedindholdet

Chili og druer

En dejlig lang dag i haven - hele 10 timer blev det til uden regn, men en del blæst. Så have-sweateren var af og på mange gange i løbet af dagen.

Jeg fik arbejdet en del med urtehaven. Men hen mod aften, så gad jeg ikke mere urtehave og i stedet gik jeg i gang med at ompotte mine chili.

Det er fjerde gang chilierne ompottes og igen var rødderne nået flot ud til kanten af urtepotterne. Jeg har ikke 8 store krukker, så i stedet har jeg omplantet dem i 8 ens sorte spande.


Spandende har jeg fået ganske gratis i et supermarked med en blomsterafdeling. Jeg har boret hul i bunden af dem alle sammen med et stort bor, så de fungerer som en stor urtepotte.

Potterne med chiliplanterne flankerer nu den ene langside i drivhuset. Jeg har sat dem på sko-bakker med kant og i bunden har jeg lagt de billige "Alt-mulig-klude". En løsning som jeg er ganske tilfreds med til få penge.


Nu vi er i drivhuset. Der er rigtig mange druer på vinen og druerne er efterhånden ret store. Vinplanten er plantet i hjørnet af drivhuset og jeg vander den aldrig, så den trækker vand udefra. Så måske planten har haft godt af, at høstanemonerne er fjernet bag drivhuset, så druerne kan være ene om vandet.


Eller også er det bare et godt drue-år.

Kommentarer

 1. Hej Susanne

  Dejlige billeder.... og hvor jeg dog ville ønske at der var plads til et drivhus hos mig :0))

  Også tak for tips med gode og billige løsninger til underskåle - det virker lidt nemmere end at have en underskål til hver potte.

  Mvh.
  Lonni

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er skønt med et drivhus. Mit er småt, men bedre end ingenting. Jeg skal have fundet ud af at udnytte huset til forkultivering af planter - jeg har hidtil brugt stuen, men der er knapt med lys.

   Skobakkerne er geniale idet de har kant og man kan vande flere planter på én gang. Men kanterne er ikke højere end at der kun kan være det vand, som planterne kan drikke. Og kludene i bunden holder på lidt vand, så der er mere vand over længere tid. Skobakker og klude er helt sikkert kommet for at blive i "mit haveliv" :-)

   Slet
 2. Smart arrangement med chillierne. Gode tips er altid velset :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kan godt lide at de er ens og så er de tilmed nemme at vande - tre gange vand og alle potter er vandet :-)

   Slet
 3. Sikke du kommer afsted i haven her i ferie . . . . .er meget misundelig, der er 2 uger endnu til jeg går fra til ferie.
  Super skønt med de gratis spande - de er jo top anvendelige.
  Lækker Vindrueplante, sådan en giver altid en god stemming i ewt drivhus synes jeg.
  Forsat det gode arbejde og nyd din ferie :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, spandene er praktiske og kan jo anvendes til mange forskellige planter. Sidste år forspirrede jeg dahlia i dem. Og når de så er gratis, så er det jo en ekstra glæde at anvende dem :-)

   Vinen er helt sikker produktiv og dekorativ i drivhuset.

   Tusind tak - jeg nyder den allerede rigtig meget :-) Måske får du så det gode vejr, når der endnu er to uger til din ferie - "alt godt til den som venter" :-)

   Slet
 4. Hej Susanne.Flotte druer i dit drivhus.Hvilken sort er det?
  Har også selv druer,der trives rigtigt godt og
  som også er plantet i et hjørne.Smart ide med de
  spande til dine chilli.Du kan se lidt fra mit
  drivhus i mit nye indlæg.
  Rigtig god arbejdsferie.Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Vinen er meget produktiv og det er blå druer. Men jeg aner desværre ikke hvilken sort det er, for vinen stod i drivhuset, da vi flyttede ind.

   Ja, de sorte spande er meget praktiske. Mon ikke det er muligt at få dem i alle blomsterafdelinger - tænker de får en nye spande hver gang de får nye afskårne blomster hjem.

   Slet
 5. Smart med skobakker. Jeg vrider min hjerne for at finde på noget at stille under potterne. (zink bakker er dyre i de mængder jeg skal bruge) Det behøver jeg så ikke at gøre mere ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt at jeg kunne hjælpe med en løsning. Og skobakkerne er tilmed en billig løsning. Ud over at zink er dyrt, så ville jeg aldrig sætte planter på dem, som senere skal spises. Sidder så lige og tænker på, om der er "gift" i plastikken. Det krydser jeg fingre for, at der ikke er.

   Slet
 6. Ideen med skobakker, er da også genial og pænt ser det ud. Hvor køber man dem?
  Blomsterspandene bruger jeg også og borer 4 huller i bunden. I år er de også brugt til lægge kartofler i.
  En god ide jeg snuppede fra Ole's Have. Nemt .... og de sorte spande, er ikke så synlige i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er diskret både med skobakker og de sorte spande. Jeg kan huske, at jeg har købt nogle af dem Netto, men tror også, at de har dem til billige penge i Rema 1000 i øjeblikket. God jagt på dem :-)

   Slet
 7. God arbejds-ferie til dig ;0)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…