Gå videre til hovedindholdet

Planter i det mørke bed

Jeg har sådan en lyst til at vise jer nogle af de planter, som jeg har i det bed, som jeg gravede større i går. Planen er, at der skal være planter med mørkt løv eller blomster krydret med lyserødt. De fleste af planterne er byttere, gaver eller arvestykker - det bliver et dejligt minderigt bed.

Den første jeg vil nævne er den purpurfarvede fredløs Lysimachia artopurpurea 'Beaujolais'. Fredløs såede jeg i februar 2011 og jeg synes, at den er utrolig smuk, hvis jeg selv må sige det.Én anden plante jeg har for første gang er lykkekløveren Oxalis deppei 'Iron Cross'. Ja, firkløveren må selvfølgelig hedde lykkekløver. Det er det mørke i kløverbladene, som jeg faldt for og så er de lyserøde blomster jo krydderiet indtil frosten tager dem.


Lykkekløveren siges at kunne overvintre i zone 8 dvs. ned til 12 frostgrader, så hvis jeg skal være sikker på, at den overvintrer, så skal den vist tages op. Er der nogle som har erfaring med lykkekløver og vinter, så er jeg meget lydhør overfor gode råd.  

Den almindelige alunrod har også fået plads i bedet. Planterne har jeg 'arvet' fra mine forældres have. Igen lyserøde blomster.


I foråret blomstrer lungeurten i bedet. Og jeg kunne snildt tænke mig, at mixe det med et par lyserøde tulipaner og den mørke 'Queen of Night', som jeg har set og beundret så mange steder her i Bloglandia.

Clematisen 'Rouge Cardinal' står med knopper - den glæder jeg mig til at se i blomst i bedet.

I bedet er der tre mørke dahlier, som er godt på vej. De er plantet i bedet uden forspirring, så der går nok en rum tid førend de viser sig. Og just i dag har jeg plantet masser af rosenslynger ud bagerst i bedet. Frøene fik jeg af Marianne fra Den helbredende have. Jeg håber, at de kommer til at fylde godt på rionettet.

Og som kronen på værket, så er der plantet to forskellige solhatte fra Dorthe Solhat, den ene er Echinecea 'Palida'. Og de smukke staudevalmuer Papaver orientalis 'Royal Wedding' fra Lavendelpigen Lene.

Kommentarer

 1. Dejligt med sådan et mindebed.

  Wow - den mørke fredløs er skøn. Den kommer på min ønskeseddel :-)

  SvarSlet
 2. Den fredløs må jeg da også have gaflet. Den er fantastisk smuk. Jeg vidste ikke, at man også kunne få den i så mørk en farve! Så det var nyt.
  Spændende med et mindebed ligefrem. Det er en sød tanke og skønt at tænke på dem, man har fået de forskellige planter af!

  SvarSlet
 3. Ja den er da virkelig smuk den mørke fredløs - den har jeg aldrig set før. Den må jeg også prøve at finde til mit mørke bed !
  Have hilsen
  Anita

  SvarSlet
 4. Smuk Fredløs lige noget at se efter.
  Vil lige rose dine indlæg. Det er sjovt at følge din have og se hvordan det går. Du /i har jo lavet højbed og alt muligt andet. Dejlige billeder i jeres spændende have.

  SvarSlet
 5. ....uhm.....det bliver kræs for haveøjet Susanne. Den fredløs har da en helt ualmindelig lækker farve.

  Når du nu siger mørkt løv så må jeg anbefale vild kørvel "Ravens wing" den er super smuk.....har lige købt den i år ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 6. Den mørke fredløs har jeg også anskaffet mig, den er skøn.
  Lykkekløver eller blodkløver har jeg haft i et par år, men de vil ikke overvintre.

  SvarSlet
 7. Jeg er sikker på, at dit "mindebed" bliver flot. Forhåbentlig viser du flere billeder derfra hen ad vejen :o) Din purpurfarvede fredløs er meget smuk.
  Mange hilsener
  Christel

  SvarSlet
 8. Det tegner sig til at blive et vellykket mørkt/minde-bed.
  Jeg synes nu også den mørke Fredløs er super - så er det ikke kun dig selv der skal sige det ;o)

  SvarSlet
 9. Hej Susanne.Er lige gået ind fra haven-regn!Men så kan jeg jo bruge tiden til at kommentere.Smukt med et bed med mørke farver-blandet med rosa.Glæder mig til at se det færdige resultatet.Den mørke fredløs er også lige mig.Knus Jette

  SvarSlet
 10. Den Fredløs er vel nok flot, den er vist også et must her, jeg må på jagt:) og den Lykkekløver er nu heller ikke så tosset. Har hørt om den, men har den ikke.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
 11. Hej Susanne. Jeg tror, det bliver virkelig flot. Det er en god farvekombination. Jeg har den samme i et krukkebed, men nogle andre planter. Jeg har lykkekløver som stueplante og den blomstrer hele året rundt. Jeg startede med én, men den er så nem at dele, så nu har jeg tre. Mine får også lyserøde blomster.

  SvarSlet
 12. Ak, hvis man bare havde lidt mere plads, så stod et bed med purpur/lyserøde farver højt på ønskesedlen, men en mørk Alunrod, det må jeg ku' få plads til.

  SvarSlet
 13. tusind tak for alle jeres kommentarer. Jeg vil selvfølgelig gerne vise billeder af bedet senere, når det gror mere til :-)

  SvarSlet
 14. Det vil vi glæder os til, for det ser ud til at blive rigtig godt.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …