Gå videre til hovedindholdet

Planter i det mørke bed

Jeg har sådan en lyst til at vise jer nogle af de planter, som jeg har i det bed, som jeg gravede større i går. Planen er, at der skal være planter med mørkt løv eller blomster krydret med lyserødt. De fleste af planterne er byttere, gaver eller arvestykker - det bliver et dejligt minderigt bed.

Den første jeg vil nævne er den purpurfarvede fredløs Lysimachia artopurpurea 'Beaujolais'. Fredløs såede jeg i februar 2011 og jeg synes, at den er utrolig smuk, hvis jeg selv må sige det.Én anden plante jeg har for første gang er lykkekløveren Oxalis deppei 'Iron Cross'. Ja, firkløveren må selvfølgelig hedde lykkekløver. Det er det mørke i kløverbladene, som jeg faldt for og så er de lyserøde blomster jo krydderiet indtil frosten tager dem.


Lykkekløveren siges at kunne overvintre i zone 8 dvs. ned til 12 frostgrader, så hvis jeg skal være sikker på, at den overvintrer, så skal den vist tages op. Er der nogle som har erfaring med lykkekløver og vinter, så er jeg meget lydhør overfor gode råd.  

Den almindelige alunrod har også fået plads i bedet. Planterne har jeg 'arvet' fra mine forældres have. Igen lyserøde blomster.


I foråret blomstrer lungeurten i bedet. Og jeg kunne snildt tænke mig, at mixe det med et par lyserøde tulipaner og den mørke 'Queen of Night', som jeg har set og beundret så mange steder her i Bloglandia.

Clematisen 'Rouge Cardinal' står med knopper - den glæder jeg mig til at se i blomst i bedet.

I bedet er der tre mørke dahlier, som er godt på vej. De er plantet i bedet uden forspirring, så der går nok en rum tid førend de viser sig. Og just i dag har jeg plantet masser af rosenslynger ud bagerst i bedet. Frøene fik jeg af Marianne fra Den helbredende have. Jeg håber, at de kommer til at fylde godt på rionettet.

Og som kronen på værket, så er der plantet to forskellige solhatte fra Dorthe Solhat, den ene er Echinecea 'Palida'. Og de smukke staudevalmuer Papaver orientalis 'Royal Wedding' fra Lavendelpigen Lene.

Kommentarer

 1. Dejligt med sådan et mindebed.

  Wow - den mørke fredløs er skøn. Den kommer på min ønskeseddel :-)

  SvarSlet
 2. Den fredløs må jeg da også have gaflet. Den er fantastisk smuk. Jeg vidste ikke, at man også kunne få den i så mørk en farve! Så det var nyt.
  Spændende med et mindebed ligefrem. Det er en sød tanke og skønt at tænke på dem, man har fået de forskellige planter af!

  SvarSlet
 3. Ja den er da virkelig smuk den mørke fredløs - den har jeg aldrig set før. Den må jeg også prøve at finde til mit mørke bed !
  Have hilsen
  Anita

  SvarSlet
 4. Smuk Fredløs lige noget at se efter.
  Vil lige rose dine indlæg. Det er sjovt at følge din have og se hvordan det går. Du /i har jo lavet højbed og alt muligt andet. Dejlige billeder i jeres spændende have.

  SvarSlet
 5. ....uhm.....det bliver kræs for haveøjet Susanne. Den fredløs har da en helt ualmindelig lækker farve.

  Når du nu siger mørkt løv så må jeg anbefale vild kørvel "Ravens wing" den er super smuk.....har lige købt den i år ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 6. Den mørke fredløs har jeg også anskaffet mig, den er skøn.
  Lykkekløver eller blodkløver har jeg haft i et par år, men de vil ikke overvintre.

  SvarSlet
 7. Jeg er sikker på, at dit "mindebed" bliver flot. Forhåbentlig viser du flere billeder derfra hen ad vejen :o) Din purpurfarvede fredløs er meget smuk.
  Mange hilsener
  Christel

  SvarSlet
 8. Det tegner sig til at blive et vellykket mørkt/minde-bed.
  Jeg synes nu også den mørke Fredløs er super - så er det ikke kun dig selv der skal sige det ;o)

  SvarSlet
 9. Hej Susanne.Er lige gået ind fra haven-regn!Men så kan jeg jo bruge tiden til at kommentere.Smukt med et bed med mørke farver-blandet med rosa.Glæder mig til at se det færdige resultatet.Den mørke fredløs er også lige mig.Knus Jette

  SvarSlet
 10. Den Fredløs er vel nok flot, den er vist også et must her, jeg må på jagt:) og den Lykkekløver er nu heller ikke så tosset. Har hørt om den, men har den ikke.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
 11. Hej Susanne. Jeg tror, det bliver virkelig flot. Det er en god farvekombination. Jeg har den samme i et krukkebed, men nogle andre planter. Jeg har lykkekløver som stueplante og den blomstrer hele året rundt. Jeg startede med én, men den er så nem at dele, så nu har jeg tre. Mine får også lyserøde blomster.

  SvarSlet
 12. Ak, hvis man bare havde lidt mere plads, så stod et bed med purpur/lyserøde farver højt på ønskesedlen, men en mørk Alunrod, det må jeg ku' få plads til.

  SvarSlet
 13. tusind tak for alle jeres kommentarer. Jeg vil selvfølgelig gerne vise billeder af bedet senere, når det gror mere til :-)

  SvarSlet
 14. Det vil vi glæder os til, for det ser ud til at blive rigtig godt.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…