Gå videre til hovedindholdet

Hvidt og gult

I den nordlige ende af husbedet er planen hovedsageligt hvide planter. Jeg skriver med vilje hovedsageligt, for der har også sneget sig lidt blåt ind.De blå klokkeskilla'er er fra løg, som er sat for mange år siden og som bedet ser ud lige nu, så passer farven fint sammen med de hvide narcisser, tulipanen Spring green og det hvidbrogede løv fra hosta og ingefær. 

Det er klokkeskilla-løg som stammer fra min fødehjem, som mine forældre flyttede fra for 8 år siden. Så løgene har stået samme sted i mange år. De har formeret sig og er blevet lidt tætte. Så de skal helt sikkert graves op og deles, når de er afblomstret. Og mon ikke det er passende at sætte en del i det blå bed ved drivhuset - jeg tror, at de vil passe rigtig godt der. 


Og så lige det sidste kig på de gule tulipaner i forhavebedet. Tulipanen Garant er ved at smide kronbladene og Orange Emperor er det helt slut med. Men når en gul og så blomsterrig multiflora kan tage over, så det stadigt ser rigtig smukt ud, så er det ok. 

Et lille p.s. læg mærke til hænglet på stakittet - det har vi malet gult, så det passer til den gule have. 

Kommentarer

 1. jeg synes også, de blå klokker giver en god variation i det hvide bed. Er det gule bed gult hele året?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har udelukkende plantet gule stauder og løg i bedet, så jeg håber at det er gult hele året. Som overstander er der dog en stor hvid uægte jasmin. Bedet er tilplantet i efteråret, så jeg glæder mig meget til at se det gennem sæsonen :-)

   Slet
 2. De er ret så søde de små klokker - også sammen med det hvide. Og så er der næsten ikke noget bedre en planter med historie :-)
  God weekend!
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg værner meget om planter med historie og nu mit barndomshjem er på fremmede hænder, så er disse noget af det, som minder mig om mine forældres store dejlig have, hvor vi tit legede :-)

   Slet
 3. De blå skilla klæder nu de hvide blomster fint - og det er da med at værne om "historiske" planter.

  Sikke en fræk detalje med det gule hængsel :) Jeg glæder mig til at følge dit gule bed over hele sæsonen, jeg er også glad for gul.

  God weekend.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bløder ligesom det hvide lidt op, så de får helt sikkert også lov til at blive i bedet, selvom nogle af dem bliver flyttet. Men du kan tro, at jeg passer på dem. Og når de bliver delt, så er det historiske endnu mere volumeniøst :-)
   Hængslet er en lille detalje, men med stor effekt ;-)

   Slet
 4. Ja jeg tilslutter mig de andre, jeg synes også, at det ser godt ud med de blå Scilla i det hvide bed. Det gule bed er også fint og hængslet med :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt med et enstemmigt kor ;-) Jeg er også glad for sammensætningen og de skal helt sikkert blive i beddet :-)

   Slet
 5. Ja, jeg synes også at det blå nærmest understreger det hvide og lysegule. Og de hvide fremhæver de blå, så det er jo rent win-win :-)
  Jeg har også gået og kigget lidt 'irriteret' på alle de lyseblå forglemmigej, som jeg har i mit sol og måne bed. Men nu har jeg besluttet mig for at de repræsenterer himlen, så nu er jeg glad for dem der :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i, at de fremhæver hinanden. Vi er vel nærmest også blevet "indoktrineret" til at mene, at et bed kun må være i monokrome farver. Hvilket også er flot, men ingen regel uden undtagelse :-)
   Hvilken dejlig symbolik - så kan man kun holde af sådan et bed :-))

   Slet
 6. Jeg synes det ser vidunderligt ud det hele. Også det fine gule hængsel. ;))

  Ps. Mine ingefær som jeg satte i en potte er desværre gået til i vinter. Øv, der, for de blade er da helt unikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var træls med ingefæren - men jeg har flere til uddeling, så du kommer bare forbi, når det passer. Der er efterhånden en hel del, som du skal have med :-)

   Slet
 7. Ja det hele ser skønt ud og jeg glæder mig også til at se mere til dit gule bed.
  Knus
  Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak :-)
   Jeg vil gerne tage billeder og lægge op, når der er nyt at vise fra det gule bed :)

   Slet
 8. Skønt ser det ud Susanne.......husk nu du har en stående invitation her i tulipantiden eller senere hvis det passer med en gang du er i Jylland hos svigerfamilien ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak :-)
   Du kan tro, at jeg husker din invitation og vi skal snart derop, så .... :-)

   Slet
 9. Hej Susanne. Ja, det ser rigtig godt ud. Jeg kan også godt lide hvidt og gult sammen. Det blå indslag gøre bestemt ikke noget, der passer fint ind.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak :-) Jeg har også besluttet, at de blå får lov at blive, men at de skal tyndes så der kan komme en god flok over i det blå bed :)

   Slet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …