Gå videre til hovedindholdet

Akelejer en masse

De kære akelejer er i fuld udspring nu. Og selvom jeg fjernede rigtig mange blomsterstande inden de nåede at smide frø sidste år, så er der stadig rigtig mange tilbage.

Langt de fleste står i husbedet og passer rigtig godt sammen med de sidste tulipaner - så længe den blomstring nu varer. For med denne skønne varme, så vil det ikke vare længe før end de sidste er faldet. 


Jeg er imponeret af hvor store og frodige akelejerne er i år  - sjældent har jeg set så mange blomsterstilke på en enkel plante. Der er til mange skønne buketter til stuen.


Hos Dorte Solhat påstod jeg, at mine akelejer havde blandet sig og derfor var alle samme farve - jeg kan huske fra sidste år, at de havde samme farve, som på billedet ovenfor.

Men da jeg kom hjem efter ferien, så var der rigtig mange sprunget ud og jeg har måttet revidere min udtalelse. For jeg har da trods alt en hel del forskellige omend de alle har samme 'facon'.



























I forhavebedet - som jo er det gule bed - er der også en del frø, som har fundet vej. De får lov at blive for der er en del smukke mørke akelejer og altså ikke de grumsede rosafarvede.



Et par af dem er faktisk helt søde - se billederne herover, hvor der er en grøn stribe på blomsterbladene. Det samme gør sig gældende med en helt sart lyserød, som også har en grønlig stribe.


De viste akelejer kigger nedad, men jeg har også et par som kigger op. De er da også helt søde.

Må lige slutte af med en ikke relateret sætning, for mit favoritfodboldhold har spillet en fantastisk sæson og spiller rigtig underholdende. De har fortjent det danske mesterskab - et stort tillykke til FCN med guldet :-)

Kommentarer

  1. Akelejerne er skønne, men de skifter godt nok farve. Bedst som man tror, man kun har de der rødlige og blålige, så kommer der helt andre farver frem. Sidste år havde jeg nogle meget mørke, dem kan jeg ikke finde i år.
    Her i huset holder vi kun med AGF, alle tre sønner er svorne AGF fans.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret - farverne er ikke særlig trofaste og ærgerligt at den meget mørke er forsvundet. Men i år har jeg været heldig og få nogle skønne eksemplarer :-)
      Ja, det er jo oftest de lokale, som vi holder med. Og FCN har sønnen fribillet til, så selvfølgelig holder vi med dem og så er det jo en fornøjelse at se dem spille. Fed inspiration for vore drenge :-)

      Slet
  2. Hvor smukke . . . så langt er mine slet ikke endnu, men der blæser også ofte her på landet ;0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes også, at de pludselig var der alle sammen - lige hen over weekenden så var de fremme :-) Ja, klimaet kan påvirke planterne - ganske meget endda. Håber snart, at du får dine at se

      Slet
  3. Ja, akeleier er søte og det er jo ekstra morsomt når de blander seg og nye dukker opp. Det finnes jo også veldig mange fine frøsorter å få kjøpt.Dine står så fint sammen med tulipaner. Her hos meg har ikke akeleiene blomstret ennå, men det er like før.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det ser rigtig fint ud sammen med tulipanerne - herlige farver sammen :-)
      Har lige været på din blog og kan se, at dine akelejer nu er sprunget ud og den er rigtig fin den du viser :-)

      Slet
  4. Hej Susanne

    Skidt pyt, vi kan jo altid lave nogle mørke. Jeg syntes de alle er yndige - jeg har mange almindelige med også de mørke Black Barlow og så har jeg Green Apples også - den har jeg også frøsået nogle af, så jeg kan da godt liste et par i din retning hvis du er til de lime akelejer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh de mørke er meget smukke. Har lige googlet Green Apples og den er sørme også skøn. Det er rigtigt sødt af dig at tilbyde at jeg kan få et par stykker af. Jeg ser lige på din blog, som du har mailadresse eller lign. som jeg skal skrive en besked på :-)

      Slet
  5. Hej Susanne. Aij sikke nogle skønne akelejer du fremviser. Jeg er også meget glad for mine, som dog ikke blomstrer endnu, men måske i morgen! Jeg har næsten lige lært, at man aldrig kan være sikker på farven med akelejer - underligt hvis man har taget frø, at den så ikke nødvendigvis bliver som moderplanten!

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har fuldstændig ret - det er ikke til at vide, hvordan en frøsået plante bliver. Det kommer helt an på hvilken akeleje den bestøvende bi har været forbi før. Sjovt at det er sådan, men ærgerligt, at man ikke blot kan tage frø, når man har fundet en smuk akeleje.

      Slet
  6. Hej Susanne .der er rigtig mange billeder i øjeblikket af akelejer.de er ret skønne.har selv lige plantet en nyindkøbt lavendelfv.med kridhvidt indeni.
    har lige vist skønheden.Godnat Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg har mange selvsåede akelejer - måske også lidt for mange, men så er det jo bare væk med dem efter blomstringen.
      Det lyder som en skøn akeleje du har plantet :-)

      Slet
  7. Hej Susanne. Sikken en masse skønne akelejer. Har en del rosafarvet i år og også lidt for mange. Måske man skulle forære lidt væk :) Ja og som du så på min blog en meget mærkelig akeleje, men nu passer jeg på den og kigger til den. Måske jeg kommer til at holde af den.

    Altså jeg er FCK fans og i det skjulte FCN fans, så jeg var i problemer i går. Men egentlig godt, at nogle nye tager guldet, det er dem vel undt.

    Ha´ en rigtig dejlig dag med masser af sol :)

    Mange hilsner
    Lise Lotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, med den spirevillighed de har, så kan der hurtigt blive for mange. Vi må ud og trække nogle af dem op.
      FCN har spillet en rigtig god sæson og det er underholdende fodbold med meget samspil. Og så er jeg helt enig i, at der er nye danmarksmestre, så FCN ikke er så 'dominerende' på toppen.

      Slet
  8. Skønne er dine akelejer i alle farverne! Jeg har ikke set de der kigger op før - søde!
    Holder akelejer i buketter?
    Jeg har i mange år haft de der flerdobbelte mørk lilla, jeg ved ikke hvad de hedder men lægger snart billeder ud på bloggen.
    Kan du have en dejlig dag :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, de er lidt søde de akelejer, som kigger op. Og så er de ikke så høje som de andre.
      Akelejer holder ikke specielt længe i buketter, men når man har så mange som jeg har, så skifter jeg bare buketten ud ofte.
      Holder meget af de mørke, så den glæder jeg mig til at se :-)

      Slet
  9. Super skøn akelejefest Susanne - og farverne er jo skønne uanset ;0)Mine akelejer er også større end de plejer.......men det gør bestemt ikke noget ;0)

    Tillykke med sejren ;0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har fuldstændig ret i, at alle akelejer er skønne uanset farve. Og når der er så mange, så er det imponerende.
      Det må have været et godt år for de små frøsåede planter sidste år, men det var jo også temmelig vådt og det må have bekommet akelejerne godt.
      Maage tak - flot sejr til FCN :-)

      Slet
  10. Det dér med foldbold, kan jeg ikke tale med på, men sikke nogle dejlige billeder.
    Det må være et godt akeleje-år:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er et rigtigt godt akeleje-år. Det fugtige efterår må have gjort dem godt :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad