Gå videre til hovedindholdet

Akelejer en masse

De kære akelejer er i fuld udspring nu. Og selvom jeg fjernede rigtig mange blomsterstande inden de nåede at smide frø sidste år, så er der stadig rigtig mange tilbage.

Langt de fleste står i husbedet og passer rigtig godt sammen med de sidste tulipaner - så længe den blomstring nu varer. For med denne skønne varme, så vil det ikke vare længe før end de sidste er faldet. 


Jeg er imponeret af hvor store og frodige akelejerne er i år  - sjældent har jeg set så mange blomsterstilke på en enkel plante. Der er til mange skønne buketter til stuen.


Hos Dorte Solhat påstod jeg, at mine akelejer havde blandet sig og derfor var alle samme farve - jeg kan huske fra sidste år, at de havde samme farve, som på billedet ovenfor.

Men da jeg kom hjem efter ferien, så var der rigtig mange sprunget ud og jeg har måttet revidere min udtalelse. For jeg har da trods alt en hel del forskellige omend de alle har samme 'facon'.I forhavebedet - som jo er det gule bed - er der også en del frø, som har fundet vej. De får lov at blive for der er en del smukke mørke akelejer og altså ikke de grumsede rosafarvede.Et par af dem er faktisk helt søde - se billederne herover, hvor der er en grøn stribe på blomsterbladene. Det samme gør sig gældende med en helt sart lyserød, som også har en grønlig stribe.


De viste akelejer kigger nedad, men jeg har også et par som kigger op. De er da også helt søde.

Må lige slutte af med en ikke relateret sætning, for mit favoritfodboldhold har spillet en fantastisk sæson og spiller rigtig underholdende. De har fortjent det danske mesterskab - et stort tillykke til FCN med guldet :-)

Kommentarer

 1. Akelejerne er skønne, men de skifter godt nok farve. Bedst som man tror, man kun har de der rødlige og blålige, så kommer der helt andre farver frem. Sidste år havde jeg nogle meget mørke, dem kan jeg ikke finde i år.
  Her i huset holder vi kun med AGF, alle tre sønner er svorne AGF fans.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - farverne er ikke særlig trofaste og ærgerligt at den meget mørke er forsvundet. Men i år har jeg været heldig og få nogle skønne eksemplarer :-)
   Ja, det er jo oftest de lokale, som vi holder med. Og FCN har sønnen fribillet til, så selvfølgelig holder vi med dem og så er det jo en fornøjelse at se dem spille. Fed inspiration for vore drenge :-)

   Slet
 2. Hvor smukke . . . så langt er mine slet ikke endnu, men der blæser også ofte her på landet ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også, at de pludselig var der alle sammen - lige hen over weekenden så var de fremme :-) Ja, klimaet kan påvirke planterne - ganske meget endda. Håber snart, at du får dine at se

   Slet
 3. Ja, akeleier er søte og det er jo ekstra morsomt når de blander seg og nye dukker opp. Det finnes jo også veldig mange fine frøsorter å få kjøpt.Dine står så fint sammen med tulipaner. Her hos meg har ikke akeleiene blomstret ennå, men det er like før.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det ser rigtig fint ud sammen med tulipanerne - herlige farver sammen :-)
   Har lige været på din blog og kan se, at dine akelejer nu er sprunget ud og den er rigtig fin den du viser :-)

   Slet
 4. Hej Susanne

  Skidt pyt, vi kan jo altid lave nogle mørke. Jeg syntes de alle er yndige - jeg har mange almindelige med også de mørke Black Barlow og så har jeg Green Apples også - den har jeg også frøsået nogle af, så jeg kan da godt liste et par i din retning hvis du er til de lime akelejer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh de mørke er meget smukke. Har lige googlet Green Apples og den er sørme også skøn. Det er rigtigt sødt af dig at tilbyde at jeg kan få et par stykker af. Jeg ser lige på din blog, som du har mailadresse eller lign. som jeg skal skrive en besked på :-)

   Slet
 5. Hej Susanne. Aij sikke nogle skønne akelejer du fremviser. Jeg er også meget glad for mine, som dog ikke blomstrer endnu, men måske i morgen! Jeg har næsten lige lært, at man aldrig kan være sikker på farven med akelejer - underligt hvis man har taget frø, at den så ikke nødvendigvis bliver som moderplanten!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret - det er ikke til at vide, hvordan en frøsået plante bliver. Det kommer helt an på hvilken akeleje den bestøvende bi har været forbi før. Sjovt at det er sådan, men ærgerligt, at man ikke blot kan tage frø, når man har fundet en smuk akeleje.

   Slet
 6. Hej Susanne .der er rigtig mange billeder i øjeblikket af akelejer.de er ret skønne.har selv lige plantet en nyindkøbt lavendelfv.med kridhvidt indeni.
  har lige vist skønheden.Godnat Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har mange selvsåede akelejer - måske også lidt for mange, men så er det jo bare væk med dem efter blomstringen.
   Det lyder som en skøn akeleje du har plantet :-)

   Slet
 7. Hej Susanne. Sikken en masse skønne akelejer. Har en del rosafarvet i år og også lidt for mange. Måske man skulle forære lidt væk :) Ja og som du så på min blog en meget mærkelig akeleje, men nu passer jeg på den og kigger til den. Måske jeg kommer til at holde af den.

  Altså jeg er FCK fans og i det skjulte FCN fans, så jeg var i problemer i går. Men egentlig godt, at nogle nye tager guldet, det er dem vel undt.

  Ha´ en rigtig dejlig dag med masser af sol :)

  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, med den spirevillighed de har, så kan der hurtigt blive for mange. Vi må ud og trække nogle af dem op.
   FCN har spillet en rigtig god sæson og det er underholdende fodbold med meget samspil. Og så er jeg helt enig i, at der er nye danmarksmestre, så FCN ikke er så 'dominerende' på toppen.

   Slet
 8. Skønne er dine akelejer i alle farverne! Jeg har ikke set de der kigger op før - søde!
  Holder akelejer i buketter?
  Jeg har i mange år haft de der flerdobbelte mørk lilla, jeg ved ikke hvad de hedder men lægger snart billeder ud på bloggen.
  Kan du have en dejlig dag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de er lidt søde de akelejer, som kigger op. Og så er de ikke så høje som de andre.
   Akelejer holder ikke specielt længe i buketter, men når man har så mange som jeg har, så skifter jeg bare buketten ud ofte.
   Holder meget af de mørke, så den glæder jeg mig til at se :-)

   Slet
 9. Super skøn akelejefest Susanne - og farverne er jo skønne uanset ;0)Mine akelejer er også større end de plejer.......men det gør bestemt ikke noget ;0)

  Tillykke med sejren ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret i, at alle akelejer er skønne uanset farve. Og når der er så mange, så er det imponerende.
   Det må have været et godt år for de små frøsåede planter sidste år, men det var jo også temmelig vådt og det må have bekommet akelejerne godt.
   Maage tak - flot sejr til FCN :-)

   Slet
 10. Det dér med foldbold, kan jeg ikke tale med på, men sikke nogle dejlige billeder.
  Det må være et godt akeleje-år:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et rigtigt godt akeleje-år. Det fugtige efterår må have gjort dem godt :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…