Gå videre til hovedindholdet

De må ta' gas på os!

Sikke en dejlig dag i haven. Skønt temperaturen kun sneg sig op omkring de seks grader, så var det skønt at være i solen. Men lige så snart solen forsvandt, så blev det ret koldt i blæsten igen. Men også i dag kunne jeg arbejde mig til varmen. Det fjerde bed blev nemlig gravet igennem i den kommende urtehave.

Nå ja, så fik jeg også lige læst lidt ekstra på lektien. Jeg har lavet 60 cm gangsti mellem bedene og flere steder anbefales 60 cm, hvis der skal en trillebør igennem. Hvis gangene "kun" skal bruges til at gå på, så er 40 cm tilstrækkeligt. Jeg skal derfor have lavet bedene 20 cm bredere og det bliver dermed 120 cm brede i den ene ende og 110 cm brede i den smalle ende. Det giver plads til endda en del flere urter.


Brædderne har også fået en omgang sort træbeskyttelse. På træbeskyttelsen står der, at temperaturen skal være over 5°, så de 6° idag måtte jo være fint til at få den opgave klaret. Jeg er dog noget spændt på, om brædderne når at blive så tørre, at vi kan sætte dem ind i aften - synes dem jeg malede lige over middag stadig "napper" noget.


Så i morgen kan jeg helt sikkert nå at grave det sidste lille bed langs drivhuset til krydderurterne og begynde at bygge højbedene. Jeg glæder mig vildt til at få rammer på bedene, for så begynder det da rigtigt at ligne noget. Jeg er helt sikkert på, at meteorologerne ta'r gas på os, for jeg har hverken tid eller lyst til, at det bliver regnvejr i morgen!


Kommentarer

 1. Du er da kommet rigtig langt med dit projekt, men forstår godt, at du venter på at få sat nogle brædder op, så du rigtig kan se, hvordan det kommer til at tage sig ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det bliver vildt spændende at se området med rammer på :o)

   Slet
 2. Hej Susanne - der ser godt ud med dit projekt! Det er nu altid så dejligt med nye tiltag i haven :-)

  SvarSlet
 3. Ps. Håber også på godt vejr til lidt tid i haven i morgen, men min have kunne også godt trænge til lidt vand. Hvis det bliver regn i morgen, skal jeg have lavet plan for min køkkenhave :-)
  God søndag aften til dig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja kan vi bare få lidt tid til haven, så vil jeg være glad. Lige nu siger prognosen, at det bliver tørvejr her omkring kl. 14, så ... Men ellers må vi jo bare give os tid til at planlægge køkkenhaven :-)

   Slet
 4. Min have trænger også frygteligt til vand. Jeg håber dog på perioder med tørvejr. Hvor tegner det godt med køkkenhaven :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret, det kunne godt trænge til lidt vand, men først på tirsdag ;-) Tak, jeg tror også, at det bliver godt :)

   Slet
 5. Det ser altså godt ud, Susanne..... Glæder mig til at se mere om jeres arbejde :0))

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Der kommer helt sikkert mere fra urtehaven efterhånden som den tager form :-)

   Slet
 6. Det ser godt ud, hvor har du været flittig. Det lyder spændende med forskellige bredder på dit bed. Er det for at skabe mere perspektiv eller ?
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. De forskellige bredder er fordi stykket er smallere mod stakittet, så det er et forsøg på at få det hele til at se mere symmetrisk ud :-)

   Slet
 7. Hvor har du bare været Susanne. Det bliver da supergodt, når de sorte kanter så også kommer på :-)
  Jeg forsvandt også ind i varmen så snart solen forsvandt, men jeg håber virkelig også, den kommer forbi igen i morgen, for der er så meget, jeg gerne vil nå i haven.
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Været "flittig" selvfølgelig - det var lige hoppet ud af sætningen ;-)

   Slet
  2. Tak :-) Ja, det er med at udnytte de fridage vi har, når der er store projekter på programmet. Vi må krydse fingre sammen for at det bliver muligt at komme i haven i morgen :-)

   Slet
 8. Du har godt nok været flittig, du når meget i løbet af en dag, kan jeg se.
  Jo lidt regn var ikke at foragte, hvis det alligevel ikke er udevejr. Men hvad med regn om formiddagen og sol om eftermiddagen, eller omvendt. Kunne vi ikke bruge det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - det er med at udnytte fridagene til at få noget fra hånden:-)
   Regn vil være rigtig fint på tirsdag eller som du foreslår så kan vi dele i porten ;o)

   Slet
 9. Ih, hvor du knokler på.
  Jeg håber også, at den vejrudsigt er en fejl. Jeg har først tid til at komme i haven i morgen, og så har jeg en uges ferie. Lige nu i regnvejr :-(

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber virkelig for dig, at du får et par dage til haven. Det vil være surt med en hel uges ferie uden at kunne komme igang med foråret. Krydser fingre for, at de har taget helt fejl!

   Slet
 10. Din køkkenhave bliver ret flot, og især når der kommer rammer omkring. Som jeg har skrevet om tidligere skal jeg også have køkkenhave igen. Jeg har 3 højbede, men jeg har 3 brædder i højden. Har læst at de ikke skal være så høje, for så skal man vande oftere. Til gengæld kan jeg så sidde på en lille taburet og luge, og det er jo vigtigt, når man er blevet en "gammel dame" :)))))
  Jeg håber også på tørvejr i morgen, så jeg kan fortsætte i haven. Vi krydser fingre!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Jeg har overvejet frem og tilbage, men vi er kommet frem til, at to er bedst. Netop som du skriver for at undgå for meget vanding, som både er dyrt, men også lidt besværligt. Men det er ret smart, at du kan sidde på en taburet og luge (men det skal vi da ikke i højbede, vel ;0). Jeg vil glæde mig til et par indlæg fra din køkkenhave :-)
   Nemmerli' vi krydser fingre!

   Slet
 11. Jeg skal love for at du har haft travlt!
  eg kan godt forstå at du glæder dig til at få rammerne på, for det bliver da så flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, at det bliver godt - det er det billede jeg har i hovedet ihvertfald :-)

   Slet
 12. Fine projekter du har gang i ... og ja sikke en dejlig dag i haven ;0)
  Ku' nu godt trænge til en have-fridag i morgen ... syntes armene er ved at være lange...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror (desværre), at dit ønske bliver opfyldt. Men mine arme må altså godt blive lidt længere imorgen ;-)

   Slet
 13. Jeg er helt enig med dig. Som du ved har jeg jo højbede nede i mit arbejdshjørne og jeg lyttede til de 'kloge' og lavede 60 cm imellem. Og det ærgrer mig med den spildplads nu, for jeg kører ikke ind imellem dem med trillebør :-D
  Og hvis jeg kunne lave dem om, ville jeg også kun lave dem to brædder høje, for mine tørrer alt for hurtigt ud. Så du er på rette vej :-)
  Og jeg er også spændt på at se det med de sorte brædder på. Jeg tror at det bliver virkelig flot.
  I den ideelle (have)verden skulle det regne stille og silende i en times tid hver nat. Så var vi ovre det problem :-)
  Jeg ventede med alt det jeg har at lave i drivhuset til imorgen, men jeg håber for jer andre at det bliver tørvejr ihvertfald om eftermiddagen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre, at jeg er på rette vej :-) Godt nok bliver det ikke muligt, at køre med trillebør i hele område, men tænker at det heller ikke bliver særligt nødvendigt. Jeg har en "grøn sæk" hvor jeg kan samle ukrudt i (eller bare en spand) og den ene gang, hvor der skal lægges kompost eller dyremøj, må jeg gå nogle ekstra gange evt. med det i en murerspand.
   Du har fuldstændig ret; stille silende regn om natten = dream world :-)
   Ja, der er masser af andre projekter at give sig til. Jeg har også en del både frølinger og pirklinger, som trænger til en omplantning bla. tomat, chili og prydtobak, så "de'e bår dejle" :-)

   Slet
 14. Ja, gid det var så vel, at de tog gas på os. Desværre drypper det allerede her, er gråt og blæsende. Øv,øv, men måske er vejret bedre nord på :-)

  Det bliver rigtig flot med dine højbede.

  Ha´en god 2. påskedag
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Her har det også regnet stort set siden i morges - så der må blive en haveslapperdag. Skal dog lige have lidt jord under neglene med alle mine små plantebørn :-)

   Slet
 15. Sorry Susanne.....det var ikke gas - her står den vist desværre på heldagsregn ;0) Men skal vi vende det til noget positivt og det vil jeg jo helst så trænger jorden virkelig til at blive gennemvæddet, så der er ikke noget der er så ringe at det ikke er godt for noget ;0)

  Du er da virkelig kommet langt med dit højbede projekt....det bliver super godt;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. .....og så fik jeg lige opdateret mig efter påsken ;0) Hjertlig tillykke med fødselsdagen den anden dag - det lyder til at dagen var god på alle fronter ;0)

   Kæmpe knus

   Slet
  2. Du har ret - haven trænger til vand og vi er kun først på foråret, så vi når det nok.
   Tak :-) Tror også at det er utålmodigheden efter at se rammerne på, som gerne så at det kunne lade sig gøre og komme videre idag.
   Mange tak for fødselsdagshilsnen. Jeg havde en fantastisk dejlig dag :-)

   Slet
 16. Hej Susanne. Det bliver godt nok flot. Sikke et arbejde, jeg skal love for at du tager fat. Så vejret kan godt arte sig lidt bedre!! Men på den anden side så tror jeg det er godt med lidt vand til planterne. Rigtig god arbejdslyst.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…