Gå videre til hovedindholdet

Lille status

De sidste par dage har jeg været i Finland - derfor stilheden på bloggen de sidste par dage. Jeg havde håbet på lidt forårsscenarier, men i Helsinki lå der stadig rester af sne og det havde sneet to gange i den forløbne uge. Ergoterapeuten som havde arrangeret kurset fortalte, at i hendes have var de første krokus ved at dukke op  i hullerne i den sidste sne, så de er blomstermæssigt én måned bagud i forhold til os. Og derfor heller ingen 'blomster-billeder' fra Finland.

Selvom det kun er to dage, at jeg har været væk, så var jeg alligevel spændt på at komme hjem for se, hvad der var sket i haven - for der sker jo så meget lige nu. Blandt andet så står magnolien på spring, men den er kun lige ved at folde sine smukke hvide blomster ud.


Istedet så er der et par påskeliljer som er sprunget ud. Her er det Narcissus 'Lemon Glow'. Utroligt så stor forskel der er fra år til år. Sidste år husker jeg, at den blomstrede samtidig med, at den røde acer - som den står sammen med - også havde udfoldet sit røde løv, hvilet iøvrigt var en smuk sammensætning. Aceren er ikke sprunget ud endnu, men måske når den det inden påskeliljen er afblomstrer.


Den første judapenge har vist kulør, dog kun med en enkelt blomst, men den er der ;-) Alle judaspenge i haven er selvsåere og de kommer lidt over det hele. Men hvad gør det. Der er endnu ikke så mange andre blomsterfarver de skal 'passe sammen med' og hvis den skulle 'genere', så er den nem at hive op. Men lige nu så får de alle lov til blomstre, hvor de har lyst. 

Nu ligger der en lang, ubrugt weekend foran mig, som er helliget forældrebesøg og havearbejde. Det bliver skønt at komme i haven igen og få rykket - for det er jeg sikker på, at det gør med de to flittige mennesker, som gerne vil lægge lidt kræfter i min have.


Jeg  håber, at vi kan få fyldt jord i nogle af højbedene, så jeg kan begynde at så lidt blandt andet salat og radisser. Og kartoflerne, som stadig står i drivhuset, trænger til at komme ud i bedene inden de sprænger mælkekartonerne.

Ha' en dejlig weekend

Kommentarer

  1. Velkommen tilbage til foråret :-)
    Det lyder da som om, det bliver en rigtig hyggelig weekend.
    Knus Signe

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-) Jeg er også sikker på, at det bliver en dejlig weekend :-)

      Slet
  2. Hej Susanne
    Sikke fine dine kartofler bliver i mælkekartonerne. Mine skyder lidt mere forsigtigt op af jorden, men de står jo også udenfor. Jeg håber at vise billeder af dem snarest, men lige nu har jeg søgt ly indendøre, mens regnen plasker ned.
    VH Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Det bliver spændende at se, om de kartofler, som har groet i mælkekartoner, giver tidligere eller flere kartofler end de andre, som er plantet direkte i jorden. Vi kan nok ikke sammenligne med dine, men jeg har jo heldigvis tre forskellige metoder med de samme kartofler sat til spirring samme tid.

      Slet
  3. Ja hold da op med kartofler, det skal nok blive en god kartoffelsæson hos dig!
    Tænk at det er så koldt i Finland i forhold til os, det tænker man ikke over.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg håber, at det har kunnet betale sig, at sætte dem i mælkekartoner. Men det finder jeg jo ud af senere :-)
      Jeg var også temmelig forundret over, at der endnu lå sne i Finland. Jeg lagde også mærke til, at birketræer og graner var høje og tynde ift. vores - de må søge opad efter lyset.

      Slet
  4. Skøn påskelilje, velkommen tilbage til blomsterne, der sker meget på 2 dage.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret - der er sket meget på to dage (og det var skønt at komme hjem til haven igen :-)

      Slet
  5. Hvor er de fine dine påskeliljer, skøn farve. Jeg må vist hellere lige få skrevet navnet ned, på den hurtigt voksende ønskeliste, i får da godt nok tidlige kartofler i år tror jeg ;o) god arbejsweekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, påskeliljen er rigtig fin og lever fint op til navnet; 'Lemon Glow' - den er nærmest neonfarvet og den lyser fint op :-)
      Jeg håber, at det bliver tidlige kartofler - mums det bliver godt :-)

      Slet
  6. Flotte kartofler, man bliver helt lækkersulten efter en ny-kartoffelmad med purløg.... vores er blevet lagt direkte i haven - i søndags, så det varer nok noget før vi har kartofler.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, bare tanken om en kartoffelmad får tænderne til at løbe i vand, mums :-) Jeg er meget spændt på at se, om det i virkeligheden giver en tidligere høst. Jeg kommer helt sikkert med en melding senere :)

      Slet
  7. Det er en rigtig smuksak din påskelilje :o)
    Og sikke frodige kartoffelplanter... de ser ud til at ha det rigtig godt :o)
    Rigtig go fornøjelse i haven i weekenden...

    Ha en go aften...

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, påskeliljen er skøn og ikke helt almindelig. Og det er kartoffelplanterne også :-)
      Mange tak - vi er allerede rigtig godt igang :)

      Slet
  8. Hvor er den skøn, din 'Lemon Glow'. Den minder mig om citronfromage :-) Den røg på ønskelisten, for jeg er vild med den farve.
    God arbejdslyst med dine hjælpere :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Påskeliljer som citronfromage og pæoner som vanilleis med jordbærsyltetøj - helt poetisk :-)
      Påskeliljen er rigitg fin og ikke helt almindelig.
      Mange tak - det går altså noget hurtigere og er sjovere, når man er flere til at klare det tunge :)

      Slet
  9. Velkommen hjem igen.
    Hvor ser dine kartofler godt ud.
    Ha´ en god søndag.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.