Gå videre til hovedindholdet

Lille status

De sidste par dage har jeg været i Finland - derfor stilheden på bloggen de sidste par dage. Jeg havde håbet på lidt forårsscenarier, men i Helsinki lå der stadig rester af sne og det havde sneet to gange i den forløbne uge. Ergoterapeuten som havde arrangeret kurset fortalte, at i hendes have var de første krokus ved at dukke op  i hullerne i den sidste sne, så de er blomstermæssigt én måned bagud i forhold til os. Og derfor heller ingen 'blomster-billeder' fra Finland.

Selvom det kun er to dage, at jeg har været væk, så var jeg alligevel spændt på at komme hjem for se, hvad der var sket i haven - for der sker jo så meget lige nu. Blandt andet så står magnolien på spring, men den er kun lige ved at folde sine smukke hvide blomster ud.


Istedet så er der et par påskeliljer som er sprunget ud. Her er det Narcissus 'Lemon Glow'. Utroligt så stor forskel der er fra år til år. Sidste år husker jeg, at den blomstrede samtidig med, at den røde acer - som den står sammen med - også havde udfoldet sit røde løv, hvilet iøvrigt var en smuk sammensætning. Aceren er ikke sprunget ud endnu, men måske når den det inden påskeliljen er afblomstrer.


Den første judapenge har vist kulør, dog kun med en enkelt blomst, men den er der ;-) Alle judaspenge i haven er selvsåere og de kommer lidt over det hele. Men hvad gør det. Der er endnu ikke så mange andre blomsterfarver de skal 'passe sammen med' og hvis den skulle 'genere', så er den nem at hive op. Men lige nu så får de alle lov til blomstre, hvor de har lyst. 

Nu ligger der en lang, ubrugt weekend foran mig, som er helliget forældrebesøg og havearbejde. Det bliver skønt at komme i haven igen og få rykket - for det er jeg sikker på, at det gør med de to flittige mennesker, som gerne vil lægge lidt kræfter i min have.


Jeg  håber, at vi kan få fyldt jord i nogle af højbedene, så jeg kan begynde at så lidt blandt andet salat og radisser. Og kartoflerne, som stadig står i drivhuset, trænger til at komme ud i bedene inden de sprænger mælkekartonerne.

Ha' en dejlig weekend

Kommentarer

 1. Velkommen tilbage til foråret :-)
  Det lyder da som om, det bliver en rigtig hyggelig weekend.
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Jeg er også sikker på, at det bliver en dejlig weekend :-)

   Slet
 2. Hej Susanne
  Sikke fine dine kartofler bliver i mælkekartonerne. Mine skyder lidt mere forsigtigt op af jorden, men de står jo også udenfor. Jeg håber at vise billeder af dem snarest, men lige nu har jeg søgt ly indendøre, mens regnen plasker ned.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver spændende at se, om de kartofler, som har groet i mælkekartoner, giver tidligere eller flere kartofler end de andre, som er plantet direkte i jorden. Vi kan nok ikke sammenligne med dine, men jeg har jo heldigvis tre forskellige metoder med de samme kartofler sat til spirring samme tid.

   Slet
 3. Ja hold da op med kartofler, det skal nok blive en god kartoffelsæson hos dig!
  Tænk at det er så koldt i Finland i forhold til os, det tænker man ikke over.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, at det har kunnet betale sig, at sætte dem i mælkekartoner. Men det finder jeg jo ud af senere :-)
   Jeg var også temmelig forundret over, at der endnu lå sne i Finland. Jeg lagde også mærke til, at birketræer og graner var høje og tynde ift. vores - de må søge opad efter lyset.

   Slet
 4. Skøn påskelilje, velkommen tilbage til blomsterne, der sker meget på 2 dage.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - der er sket meget på to dage (og det var skønt at komme hjem til haven igen :-)

   Slet
 5. Hvor er de fine dine påskeliljer, skøn farve. Jeg må vist hellere lige få skrevet navnet ned, på den hurtigt voksende ønskeliste, i får da godt nok tidlige kartofler i år tror jeg ;o) god arbejsweekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, påskeliljen er rigtig fin og lever fint op til navnet; 'Lemon Glow' - den er nærmest neonfarvet og den lyser fint op :-)
   Jeg håber, at det bliver tidlige kartofler - mums det bliver godt :-)

   Slet
 6. Flotte kartofler, man bliver helt lækkersulten efter en ny-kartoffelmad med purløg.... vores er blevet lagt direkte i haven - i søndags, så det varer nok noget før vi har kartofler.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, bare tanken om en kartoffelmad får tænderne til at løbe i vand, mums :-) Jeg er meget spændt på at se, om det i virkeligheden giver en tidligere høst. Jeg kommer helt sikkert med en melding senere :)

   Slet
 7. Det er en rigtig smuksak din påskelilje :o)
  Og sikke frodige kartoffelplanter... de ser ud til at ha det rigtig godt :o)
  Rigtig go fornøjelse i haven i weekenden...

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, påskeliljen er skøn og ikke helt almindelig. Og det er kartoffelplanterne også :-)
   Mange tak - vi er allerede rigtig godt igang :)

   Slet
 8. Hvor er den skøn, din 'Lemon Glow'. Den minder mig om citronfromage :-) Den røg på ønskelisten, for jeg er vild med den farve.
  God arbejdslyst med dine hjælpere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Påskeliljer som citronfromage og pæoner som vanilleis med jordbærsyltetøj - helt poetisk :-)
   Påskeliljen er rigitg fin og ikke helt almindelig.
   Mange tak - det går altså noget hurtigere og er sjovere, når man er flere til at klare det tunge :)

   Slet
 9. Velkommen hjem igen.
  Hvor ser dine kartofler godt ud.
  Ha´ en god søndag.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…