Gå videre til hovedindholdet

Firkantede kartofler

Det lyder som om, at I havde en rigtig dejlig dag i Lyngby :-) Jeg ærger mig lidt over, at jeg havde andre opgaver at tage mig af. Men de skulle laves, inden jeg kunne tage hul på det sjove. Men hen på eftermiddagen, så blev det tid og jeg kunne få lavet lidt i urtehaven.

Det første jeg skulle have gjort var at få de forspirrede kartofler i jorden. Toppene var blevet rigtig fine og store - ihvertfald i alle de høje mælkekartoner, hvor kartoflerne var fuldt dækket af jord.


De så lidt sjove ud, da de var trukket ud af kartonerne. Kartoffelplanternes rødder var firkantede, men firkantede kartofler tror jeg nu næppe, at vi får. Men de ville helt sikkert vække opsigt.

Halvdelen af de kartofler, som blot var sat ned i jorden uden at være dækket af jord, havde fået masser af rødder, mens den anden halvdel stadig stod i jorden uden rødder.


Alt i alt fik jeg sat 24 kartofler i det ene højbed;

 • 6x2 kartofler fra de høje kartoner 
 • 2x2 kartofler fra de lave kartoner med fine toppe og rødder
 • 2x2 kartofler fra de lave kartoner uden grønne toppe og uden rødder
 • 1x2 kartofler som har lagt til forspirring uden jord
Mellem kartoffelrækkerne skal jeg have sået valske. De valske bønner har godt af at ligge i blød 12-24 timer, inden de bliver sået og det havde jeg sørme ikke lige fået gjort. Men i morgen er der atter en dag. 

Kommentarer

 1. Kartoflerne skal nok blive lækre, men hvis de viser sig at blive firkantede, så må du tage patent på det innovative tiltag :)

  Ha' en dejlig dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi - ja et patent må der helt sikkert til :-)

   Slet
 2. Sikke en orden der kan blive på tallerkenen, med firkantede kartofler... ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ved nærmere eftertanke, så vil det ikke være godt - så kan der jo være plads til meget mere på tallerknen ;-)

   Slet
 3. Hold da op, der er gang i den og firkantede kartofler, måske skulle de indføre det på Samsø :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. - og så kan Jørgen lave firkantede chips!! ;o)

   Slet
  2. Det tror jeg helt sikkert, at Samsø også kan blive berømte på - og Jørgen ;o)

   Slet
 4. Supermagt. Så bliver det måske plads til flere?

  Hvor ser det bare godt ud i din nye køkkenhave. Det må være skønt at tage fat på.

  Ja vi savnede dig i Lyngby. Men vi tager bare revanche en anden dag. :)) fx. Kunne du gemme lidt til plantebyttedagen ml. 12-14 bag Gladsaxe rådhus d. 2/6?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vil være dejligt, hvis der var plads til flere i køkkenhaven - for hold op hvor kartofler fylder.
   Det var skønt at få sat kartofler og sået en masse grøntsager i helt nyt og ubrugt jord :-)

   Det var måske Gladsaxe jeg skulle satse på. Kan hverken komme til Samsø eller Kolding - øv :-(

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …