Gå videre til hovedindholdet

Firkantede kartofler

Det lyder som om, at I havde en rigtig dejlig dag i Lyngby :-) Jeg ærger mig lidt over, at jeg havde andre opgaver at tage mig af. Men de skulle laves, inden jeg kunne tage hul på det sjove. Men hen på eftermiddagen, så blev det tid og jeg kunne få lavet lidt i urtehaven.

Det første jeg skulle have gjort var at få de forspirrede kartofler i jorden. Toppene var blevet rigtig fine og store - ihvertfald i alle de høje mælkekartoner, hvor kartoflerne var fuldt dækket af jord.


De så lidt sjove ud, da de var trukket ud af kartonerne. Kartoffelplanternes rødder var firkantede, men firkantede kartofler tror jeg nu næppe, at vi får. Men de ville helt sikkert vække opsigt.

Halvdelen af de kartofler, som blot var sat ned i jorden uden at være dækket af jord, havde fået masser af rødder, mens den anden halvdel stadig stod i jorden uden rødder.


Alt i alt fik jeg sat 24 kartofler i det ene højbed;

 • 6x2 kartofler fra de høje kartoner 
 • 2x2 kartofler fra de lave kartoner med fine toppe og rødder
 • 2x2 kartofler fra de lave kartoner uden grønne toppe og uden rødder
 • 1x2 kartofler som har lagt til forspirring uden jord
Mellem kartoffelrækkerne skal jeg have sået valske. De valske bønner har godt af at ligge i blød 12-24 timer, inden de bliver sået og det havde jeg sørme ikke lige fået gjort. Men i morgen er der atter en dag. 

Kommentarer

 1. Kartoflerne skal nok blive lækre, men hvis de viser sig at blive firkantede, så må du tage patent på det innovative tiltag :)

  Ha' en dejlig dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi - ja et patent må der helt sikkert til :-)

   Slet
 2. Sikke en orden der kan blive på tallerkenen, med firkantede kartofler... ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ved nærmere eftertanke, så vil det ikke være godt - så kan der jo være plads til meget mere på tallerknen ;-)

   Slet
 3. Hold da op, der er gang i den og firkantede kartofler, måske skulle de indføre det på Samsø :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. - og så kan Jørgen lave firkantede chips!! ;o)

   Slet
  2. Det tror jeg helt sikkert, at Samsø også kan blive berømte på - og Jørgen ;o)

   Slet
 4. Supermagt. Så bliver det måske plads til flere?

  Hvor ser det bare godt ud i din nye køkkenhave. Det må være skønt at tage fat på.

  Ja vi savnede dig i Lyngby. Men vi tager bare revanche en anden dag. :)) fx. Kunne du gemme lidt til plantebyttedagen ml. 12-14 bag Gladsaxe rådhus d. 2/6?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vil være dejligt, hvis der var plads til flere i køkkenhaven - for hold op hvor kartofler fylder.
   Det var skønt at få sat kartofler og sået en masse grøntsager i helt nyt og ubrugt jord :-)

   Det var måske Gladsaxe jeg skulle satse på. Kan hverken komme til Samsø eller Kolding - øv :-(

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.