Gå videre til hovedindholdet

Det skrider godt frem

Meget af dagen i dag er brugt i haven. Hvor har det været skønt. Termometret viste ikke så forfærdelig mange grader, men i læ og i sol, så kunne gravearbejde sagtens få sveden frem på panden.


Jeg har sat et mål for mig selv om, at urtehaven skal været gravet og jeg skal have startet på at bygge højebede, når påsken er ovre. I dag kom jeg et godt stykke videre med gravearbejdet. Endnu to bede er gravet efter højbedsmetoden, så jeg er godt på vej til målet.

Det er altid svært at forestille sig, hvordan det hele vil komme til at se ud - jeg har altid et billede i hovedet, men er også altid i tvivl om, om det bliver som jeg visualiserer det. Det svære i området, hvor urtehaven skal være, er at det er et "skævt stykke". Det bliver smallere mod stakittet og jeg har været mange tanker igennem om, hvordan jeg skulle "greje" den udfordring.


Jeg har valgt at urtebedene bliver 10 cm smallere mod stakittet og at gangene mellem bedene har samme bredde hele vejen. Jeg håber dermed, at når der er urter i bedene, så bliver de 10 cm "usynlige". Desuden får krydderurtebedet langs drivhuset form som en trekant.

Egentligt havde jeg planlagt, at de tre bede skulle deles i to således, at der kunne komme et sædskifte med seks områder. Men lige nu sidder jeg og overvejer, om indgangen til urtehaven skal flyttes mod højre. Dermed vil bedet (afmærket med hvidt snor) på langs af de tre bede, bliver næsten lige så langt, som de tre andre. Det vil kunne give ialt fire lige store bede og det vil også kunne give et fornuftigt sædskifte.

Kommentarer

  1. Det ser godt nok tjekket og rigtig fint ud. Gennemtænkt er det sandelig også! Der bliver vist ingen problemer med at nå dit mål. ;o)

    Din tanke om at flytte det sidste bed ud fra drivhuset syntes jeg godt om. Dels giver det de fordele du nævner og så kan du gå direkte rundt om drivhuset, hvilket også giver god mening for mig.

    Er der sat rionet op langs det nye hegn?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg håber, at jeg har tænkt det igennem, så det bliver mest praktisk. Hmm, at kunne gå rundt om drivhuset har jeg ikke tænkt på - det tænker jeg lige over. Tak for input :-)

      Vi har sat rionet op på stakittet på den stor del af stakittet, som vender mod stien. Jeg håber, at jeg kan få et par frugttræer som espalier op af dem.

      Slet
  2. Let adgang til drivhuset vil være godt :-)

    Min første tanke da jeg begyndte at læse, var at du bare kunne lave det ene bed smallere i den ene ende, men så havde du selv tænkt tanken, fandt jeg ud af, da jeg kom videre i teksten :-)
    Jeg tror, det bliver rigtig godt, det du har gang i :-))

    SvarSlet
    Svar
    1. Synes det begynder at tegne i den retning, som jeg visuelt har forestillet mig :-) Og ift. drivhuset, så bliver adgangen dertil ikke ændret ift. før urtehaven. Men der kommer et krydderurtebed i den ene side, som ikke bliver forfærdelig bred. Så regner med at det fortsat vil være nemt at komme til at vaske det udenfor om foråret.

      Slet
  3. Det ser altså godt ud, og hvor har du nået meget :0))

    God arbejdsdag i morgen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja get gav et godt ryk også så det er langt nemmere at forestille sig, hvordan det kommer til at se ud til slut. Så bliver det en kunst at få flotte og farverige bede :-)
      Åh hvor jeg håber, at det bliver vejr til havearbejde i morgen, men det ser nu lidt trist og vådt ud :-(

      Slet
  4. Jeg skal love for, at du er flittig, det skal nok blive godt, og med den fart du har på, når du det nok inden påsken er slut.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg håber, at jeg når det inden tirsdag - kun vejret kan hindre det og det er vi jo som bekendt ikke herre over. Jeg krydser fingre for, at vi trods alt får et par dage med havevejr

      Slet
  5. Hold da helt op, hvor har du gravet. Det er da godt at du har forstand på at passe på din ryg :-D Jeg tror jeg ville være godt øm, hvis det var mig.
    Jeg tror også at det bliver rigtigt godt med fire ens bede til sædskifte.
    Og jeg sidder selvfølgelig stadig og savler over dit plankeværk, hver gang jeg ser det :-) Vores er på standby ihvertfald indtil efteråret, så må vi se til den tid.
    Ja, desværre ser vejrudsigten ikke så god ud for resten af Påsken. Men det kan jo være at de tager fejl, så der kommer bare lidt havevejr ind imellem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja helidigvis har jeg ikke bøvl med ryggen. Synes mere at det er det ene håndled, som er overbelastet - men det går heldigvis over igen.
      Som du siger, så tror jeg, at det bliver til fire ens bede.
      Åh hvor ærgerligt, at det tidligst bliver til foråret med jeres plankeværk. Jeg er superglad for vores og det danner en rigtig god baggrund for planter.
      Vi krydser fingre for, at de tager fejl - sludder og vrøvl. Vi krydser fingre for, at vejret bliver til havearbejde :-)

      Slet
  6. Sikke en fart, det skyder frem med - hvor har du været flittig. Jeg krydser fingre for havevejr resten af påsken, så du kan nå dine mål (og så jeg måske også kan nå et par af mine projekter ;-)).
    God løsning med at gøre bedene lidt smallere - der er der ingen der ser, når først de er fyldt med alle de skønne spiselige sager :-)
    Knus Signe

    SvarSlet
    Svar
    1. Mon ikke vi er en hel del havenisser, som havde håbet på, at vi kunne få klaret en hel del haveprojekter her i påske. Vi krydser alt hvad krydses kan for at det bliver vejr til at vi kan være i haven.
      Jeg tror heller ikke, at der vil blive lagt mærke til, at bedene bliver smallere. Når urterne først står der, så er det forhåbentligt dem der bliver blikfanget og ikke bedenes udformning.

      Slet
  7. Hvor ser det godt ud, og fortsat god arbejdslyst. Jeg har haft køkkenhave engang, og jeg får lyst igen, når jeg ser sådan et projekt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-) Det kan jeg godt forstå - jeg glæder mig også til, at det er færdigt og jeg kan begynde at høste :-)

      Slet
  8. Hej Susannne. Hvor ser det godt ud og det er meget velovervejet. Det var interessant at følge med i. Jeg tror det vil være rigtig pænt, hvis det fjerde bed bliver lige så langt som de tre andre, men det er nok fordi jeg godt kan lide geometri og matematik og synes, at "tallene" skal passe sammen! Spændende hvad du beslutter dig til. Jeg glæder mig til at læse mere!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror også, at jeg er kommet frem til, at det skal være lige så stort, som de andre og så et sædskifte i fire - kan sagtens følge dig i det med systematik og symmetri, for sådan har jeg det også :-)
      Jeg vil helt sikkert vise mere, når jeg kommer længere :)

      Slet
  9. Godt gået Susanne fuld applaus fra mig. Det skal nok blive flot. Jeg har også købt frø ved Bjarne iår, men ikke til urter kun blomster, vi har ikke længere urtehave da den er for svær og passe når alt skal gøres på knæ , da min ryg og arme er meget slidte.Men har dog fået jorbær i et højbed( lavet af pallerammer)

    Forsat god påske og arbejdslyst til dig.
    Her regner det nu og jeg har lovet mig selv at når det gjorde det skulle jeg gøre rent øv så ingen vejuden om( nå okay har nydt de sidste dage i haven)

    Hilsen Helle

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak. Og ja det regner også her, træls :( God arbejdslyst. Irriterende arbejde, men det er så skønt bagefter med et rent hus.
      Mums jordbær er altså også en lækker spise, så det er da et rigtig godt valg til højbedet :-)

      Slet
  10. Dejligt når det skrider fremad og det er godt at du kan holde til det. Mine nætter er stadig ulidelige efter jeg gravede i sidste weekend - mit bækken jamrer og klager.
    Det bliver rigtig godt med alle bedene og jeg stemmer også for at du flytter indgange længere mod højre så du får et langt bed.
    Forsat god arbejdslyst og god påske det er en skøn måde at nyde påskedagene på:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor er det træls for dig, at du stadig kan mærke gravearbejdet fra sidste weekend - specielt om natten, hvor der ligesom ikke er så meget andet end smerter at lytte til :-(
      Jeg tror også, at jeg flytter indgangen til højre, så der bliver et langt bed mere. Men nu regner det, så det bliver ihvertfald ikke idag, det bliver gravet - øv.

      Slet
  11. Karina Carlsen (Lindelyst)6. april 2012 kl. 20.49

    Hej
    Hvor har du nået meget her i påsken. Bliver spændende at se bedene når du er færdig. Jeg har også selv højbede dog med træ udenom så jeg graver ikke :)
    Ja vejret har ikke været det bedste havevejr her i påsken - vi har dog fået lavet lidt udenfor men en stor del af tiden er brugt i drivhuset.
    God påske.
    De bedste hilsener
    Karina

    SvarSlet
    Svar
    1. ja, jeg glæder mig også til at se det hele til sommer/efteråret. Bedene her skal også være med træ omkring, men jeg graver bedene inden dels for at få vendt græsset og del for at sikre, at det er blødt/luftigt i dybden til ex. kartofler og gulerødder.
      Idag har da slet ikke været havevejr hos os og vores drivhus er for småt til at være i i længere tid. Det må være herligt at have så stort et drivhus, at I kan være derude i "dårligt" vejr. Her har den istedet stået på skøn indendørshygge :-)

      Slet
  12. Wow det ser tjekket ud... det blir da helt sikkert supergodt :O)
    Elsker de her billeder hvor man kan 'følge med'... så fortsæt endelig ;o)

    Ha en go påske...

    SvarSlet
  13. Jeg elsker også billeder, som viser processen, så jeg stopper bestemt ikke med at poste indlæg omkring urtehaven. Idag nåede jeg desværre ikke videre, idet det var alt for koldt. Men håber på lidt mildere vejr imorgen, så der kan komme skred i projektet igen.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad