Gå videre til hovedindholdet

Det skrider godt frem

Meget af dagen i dag er brugt i haven. Hvor har det været skønt. Termometret viste ikke så forfærdelig mange grader, men i læ og i sol, så kunne gravearbejde sagtens få sveden frem på panden.


Jeg har sat et mål for mig selv om, at urtehaven skal været gravet og jeg skal have startet på at bygge højebede, når påsken er ovre. I dag kom jeg et godt stykke videre med gravearbejdet. Endnu to bede er gravet efter højbedsmetoden, så jeg er godt på vej til målet.

Det er altid svært at forestille sig, hvordan det hele vil komme til at se ud - jeg har altid et billede i hovedet, men er også altid i tvivl om, om det bliver som jeg visualiserer det. Det svære i området, hvor urtehaven skal være, er at det er et "skævt stykke". Det bliver smallere mod stakittet og jeg har været mange tanker igennem om, hvordan jeg skulle "greje" den udfordring.


Jeg har valgt at urtebedene bliver 10 cm smallere mod stakittet og at gangene mellem bedene har samme bredde hele vejen. Jeg håber dermed, at når der er urter i bedene, så bliver de 10 cm "usynlige". Desuden får krydderurtebedet langs drivhuset form som en trekant.

Egentligt havde jeg planlagt, at de tre bede skulle deles i to således, at der kunne komme et sædskifte med seks områder. Men lige nu sidder jeg og overvejer, om indgangen til urtehaven skal flyttes mod højre. Dermed vil bedet (afmærket med hvidt snor) på langs af de tre bede, bliver næsten lige så langt, som de tre andre. Det vil kunne give ialt fire lige store bede og det vil også kunne give et fornuftigt sædskifte.

Kommentarer

 1. Det ser godt nok tjekket og rigtig fint ud. Gennemtænkt er det sandelig også! Der bliver vist ingen problemer med at nå dit mål. ;o)

  Din tanke om at flytte det sidste bed ud fra drivhuset syntes jeg godt om. Dels giver det de fordele du nævner og så kan du gå direkte rundt om drivhuset, hvilket også giver god mening for mig.

  Er der sat rionet op langs det nye hegn?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg håber, at jeg har tænkt det igennem, så det bliver mest praktisk. Hmm, at kunne gå rundt om drivhuset har jeg ikke tænkt på - det tænker jeg lige over. Tak for input :-)

   Vi har sat rionet op på stakittet på den stor del af stakittet, som vender mod stien. Jeg håber, at jeg kan få et par frugttræer som espalier op af dem.

   Slet
 2. Let adgang til drivhuset vil være godt :-)

  Min første tanke da jeg begyndte at læse, var at du bare kunne lave det ene bed smallere i den ene ende, men så havde du selv tænkt tanken, fandt jeg ud af, da jeg kom videre i teksten :-)
  Jeg tror, det bliver rigtig godt, det du har gang i :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Synes det begynder at tegne i den retning, som jeg visuelt har forestillet mig :-) Og ift. drivhuset, så bliver adgangen dertil ikke ændret ift. før urtehaven. Men der kommer et krydderurtebed i den ene side, som ikke bliver forfærdelig bred. Så regner med at det fortsat vil være nemt at komme til at vaske det udenfor om foråret.

   Slet
 3. Det ser altså godt ud, og hvor har du nået meget :0))

  God arbejdsdag i morgen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja get gav et godt ryk også så det er langt nemmere at forestille sig, hvordan det kommer til at se ud til slut. Så bliver det en kunst at få flotte og farverige bede :-)
   Åh hvor jeg håber, at det bliver vejr til havearbejde i morgen, men det ser nu lidt trist og vådt ud :-(

   Slet
 4. Jeg skal love for, at du er flittig, det skal nok blive godt, og med den fart du har på, når du det nok inden påsken er slut.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, at jeg når det inden tirsdag - kun vejret kan hindre det og det er vi jo som bekendt ikke herre over. Jeg krydser fingre for, at vi trods alt får et par dage med havevejr

   Slet
 5. Hold da helt op, hvor har du gravet. Det er da godt at du har forstand på at passe på din ryg :-D Jeg tror jeg ville være godt øm, hvis det var mig.
  Jeg tror også at det bliver rigtigt godt med fire ens bede til sædskifte.
  Og jeg sidder selvfølgelig stadig og savler over dit plankeværk, hver gang jeg ser det :-) Vores er på standby ihvertfald indtil efteråret, så må vi se til den tid.
  Ja, desværre ser vejrudsigten ikke så god ud for resten af Påsken. Men det kan jo være at de tager fejl, så der kommer bare lidt havevejr ind imellem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja helidigvis har jeg ikke bøvl med ryggen. Synes mere at det er det ene håndled, som er overbelastet - men det går heldigvis over igen.
   Som du siger, så tror jeg, at det bliver til fire ens bede.
   Åh hvor ærgerligt, at det tidligst bliver til foråret med jeres plankeværk. Jeg er superglad for vores og det danner en rigtig god baggrund for planter.
   Vi krydser fingre for, at de tager fejl - sludder og vrøvl. Vi krydser fingre for, at vejret bliver til havearbejde :-)

   Slet
 6. Sikke en fart, det skyder frem med - hvor har du været flittig. Jeg krydser fingre for havevejr resten af påsken, så du kan nå dine mål (og så jeg måske også kan nå et par af mine projekter ;-)).
  God løsning med at gøre bedene lidt smallere - der er der ingen der ser, når først de er fyldt med alle de skønne spiselige sager :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon ikke vi er en hel del havenisser, som havde håbet på, at vi kunne få klaret en hel del haveprojekter her i påske. Vi krydser alt hvad krydses kan for at det bliver vejr til at vi kan være i haven.
   Jeg tror heller ikke, at der vil blive lagt mærke til, at bedene bliver smallere. Når urterne først står der, så er det forhåbentligt dem der bliver blikfanget og ikke bedenes udformning.

   Slet
 7. Hvor ser det godt ud, og fortsat god arbejdslyst. Jeg har haft køkkenhave engang, og jeg får lyst igen, når jeg ser sådan et projekt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Det kan jeg godt forstå - jeg glæder mig også til, at det er færdigt og jeg kan begynde at høste :-)

   Slet
 8. Hej Susannne. Hvor ser det godt ud og det er meget velovervejet. Det var interessant at følge med i. Jeg tror det vil være rigtig pænt, hvis det fjerde bed bliver lige så langt som de tre andre, men det er nok fordi jeg godt kan lide geometri og matematik og synes, at "tallene" skal passe sammen! Spændende hvad du beslutter dig til. Jeg glæder mig til at læse mere!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også, at jeg er kommet frem til, at det skal være lige så stort, som de andre og så et sædskifte i fire - kan sagtens følge dig i det med systematik og symmetri, for sådan har jeg det også :-)
   Jeg vil helt sikkert vise mere, når jeg kommer længere :)

   Slet
 9. Godt gået Susanne fuld applaus fra mig. Det skal nok blive flot. Jeg har også købt frø ved Bjarne iår, men ikke til urter kun blomster, vi har ikke længere urtehave da den er for svær og passe når alt skal gøres på knæ , da min ryg og arme er meget slidte.Men har dog fået jorbær i et højbed( lavet af pallerammer)

  Forsat god påske og arbejdslyst til dig.
  Her regner det nu og jeg har lovet mig selv at når det gjorde det skulle jeg gøre rent øv så ingen vejuden om( nå okay har nydt de sidste dage i haven)

  Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Og ja det regner også her, træls :( God arbejdslyst. Irriterende arbejde, men det er så skønt bagefter med et rent hus.
   Mums jordbær er altså også en lækker spise, så det er da et rigtig godt valg til højbedet :-)

   Slet
 10. Dejligt når det skrider fremad og det er godt at du kan holde til det. Mine nætter er stadig ulidelige efter jeg gravede i sidste weekend - mit bækken jamrer og klager.
  Det bliver rigtig godt med alle bedene og jeg stemmer også for at du flytter indgange længere mod højre så du får et langt bed.
  Forsat god arbejdslyst og god påske det er en skøn måde at nyde påskedagene på:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det træls for dig, at du stadig kan mærke gravearbejdet fra sidste weekend - specielt om natten, hvor der ligesom ikke er så meget andet end smerter at lytte til :-(
   Jeg tror også, at jeg flytter indgangen til højre, så der bliver et langt bed mere. Men nu regner det, så det bliver ihvertfald ikke idag, det bliver gravet - øv.

   Slet
 11. Karina Carlsen (Lindelyst)6. april 2012 kl. 20.49

  Hej
  Hvor har du nået meget her i påsken. Bliver spændende at se bedene når du er færdig. Jeg har også selv højbede dog med træ udenom så jeg graver ikke :)
  Ja vejret har ikke været det bedste havevejr her i påsken - vi har dog fået lavet lidt udenfor men en stor del af tiden er brugt i drivhuset.
  God påske.
  De bedste hilsener
  Karina

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, jeg glæder mig også til at se det hele til sommer/efteråret. Bedene her skal også være med træ omkring, men jeg graver bedene inden dels for at få vendt græsset og del for at sikre, at det er blødt/luftigt i dybden til ex. kartofler og gulerødder.
   Idag har da slet ikke været havevejr hos os og vores drivhus er for småt til at være i i længere tid. Det må være herligt at have så stort et drivhus, at I kan være derude i "dårligt" vejr. Her har den istedet stået på skøn indendørshygge :-)

   Slet
 12. Wow det ser tjekket ud... det blir da helt sikkert supergodt :O)
  Elsker de her billeder hvor man kan 'følge med'... så fortsæt endelig ;o)

  Ha en go påske...

  SvarSlet
 13. Jeg elsker også billeder, som viser processen, så jeg stopper bestemt ikke med at poste indlæg omkring urtehaven. Idag nåede jeg desværre ikke videre, idet det var alt for koldt. Men håber på lidt mildere vejr imorgen, så der kan komme skred i projektet igen.

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …