Gå videre til hovedindholdet

Stadig frost

Jeg kan til stadighed undres over planternes evne til at overleve sådan en gang frost.  Her er det planterne af de små blå violer, som har gjort sig 'slatne' og har lagt sig ned.Også bergeniaen beskytter sig ved at falde sammen. Men så snart det bliver varmere i vejret, så er de begge klar til at rejse sig igen og vokse videre. Og om ikke længe, så dukker de små bly duftende violer frem i foråret.

Som jeg kan se på mange andre blogge, så længes jeg også efter foråret. Men heldigvis meldes der om lunere temperaturer inden længe. Bare det at kunne komme lidt i haven igen uden af få 'forfrysninger' i de små fingre bliver dejligt.Men én som ikke har klaret det så godt er 'mit forsøg' med at lave en kugle af en selv-sået liguster. Jeg synes bladene ser lidt kedelige ud og bærer præg af frost-svidninger. Jeg er da spændt på, om den smider bladene og kommer med nye sammen med foråret. Det vælger jeg at tro :-)  

Kommentarer

 1. Jeg er også klar til forår nu, nu, nu, NUUUU!!
  Men væbner mig med et havemenneskes tålmodighed ;-)
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er vist heller ikke så meget andet at gøre end at vente. Og ingrediensen tålmodighed er vist kodeordet her, for ellers bliver vi stressede og det passer slet ikke til en havenisse :-)

   Slet
 2. Ja tænk hvis det hele begynder at røre lidt på sig i næste uge, når frosten så småt slipper sit tag. Al det som var begyndt at lege forår for en måned siden. Åh hvor vil vi nyde det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er rigtig mange af os - nej alle os - haveglade vil nyde det i fulde drag. Og du har ret - det bliver skønt at se forårsvæksterne fortsætte den påbegyndte vækst.

   Slet
 3. Jeg er helt enig dig, Signe og Lisbeth, det ville være fantastisk hvis det er foråret der så småt er udsigt til fra i næste uge.
  Jeg har lige læst et eller andet sted, at den hårde frost har fået selv de stedsegrønne liguster til at smide bladene, så det lyder som om at din opfører sig som de andre. Mon ikke det er et godt tegn, så den nok skal komme igen med nye blade til foråret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil glæde mig meget til, at frosten slipper sit tag - i det mindste bare om dagen, så man kan komme en tur i haven uden 'forfrysninger'.
   Jeg håber, at du har ret i, at den bare smider bladene og kommer med nye knopper. Mon ikke, for det er jo ikke første vinter med så lave temperaturer og vores tidligere ligusterhæk har ikke taget skade i den tid, hvor vi har boet her.

   Slet
 4. Spejder også utålmodigt efter plusgrader og en snefri have. I dag har jeg købt såjord, men det lå udenfor på planteskolen så det var stivfrossent :-( Vi må sætte vores lid til at det trods alt snart er på vej.

  Klem Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Har også haft såjorden indenfor et stykke tid for at tø det op.
   Jeg tror, at plusgraderne er på vej i dagtimerne og det er jo en start :-)

   Slet
 5. Jeg kan godt se din liguster ser noget brun ud på bladene, men jeg tror på, at der kommer nye til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre, at du tror der kommer nye blade - tak for opmuntringen :-)

   Slet
 6. Måske er jeg i virkeligheden en blomst ;-). Jeg bliver nemlig også slatten i frostvejr :-).

  Spøg til side, så er det faktisk en fantastisk overlevelsesevne de fleste planter har. Mon ikke også din liguster klarer sig.

  Ha´en god lørdag
  fra Birgitte som da klart overvejer at kaste sig over de firkantede fastelavnsboller. Mums de ser gode ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - vi bliver vist alle lidt have-slatne i frostvejr. Men vi har heldigvis også en god overlevelsesevne ligesom planterne - vi bliver indendøre langt størstedelen af tiden :-)
   Rigtig god fornøjelse med fastelavnsbollerne :-)

   Slet
 7. Hej Susanne. Åh, så er jeg mere rolig, for mine stedmoderblomster er også blevet slatne, nu kan jeg vente med spændning på, at de retter sig op igen. Det var helt rart at læse dit indlæg, for det har ærgret mig lidt med mine slatne blomster!

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber dine stedmødre klarer frosten - jeg ved, at de normalt kan klare lidt frost, så kan godt forstå, at du venter i spænding på, om de retter sig igen. Jeg krydser fingre med dig :-)

   Slet
 8. Hej Susanne... åh ja den frost, jeg kan godt følge dig, for jeg går og er virkelig bekymret, så bekymret at jeg ikke tør tage i kolonihaven, for sidste vinter frøs rigtig mange af mine stedsegrønne ned til under halv størrelse og mine roser ned til roden... et par roser motte også lade livet, det på trods af at de alle var vinterdækket, men i år fik jeg ikke dækket dem, for der skete så meget andet i den periode, og som du ved så er der 100 km mellem min bopæl og haven... suk! Tror du mine roser klarer den alligevel? Kan sneen give nok beskyttelse til at de klarer den?

  Knus Line

  SvarSlet
  Svar
  1. Sneen er helt sikkert med til at give beskyttelse og så vidt jeg ved, så har I en del mere sne på Fyn end vi har her. Det værste er jo barfrosten i kombination med solskin. Men hvor vil det være ærgerligt, hvis dine planter igen fryser ned og kan godt forstå, at du næsten ikke tør vove dig ud i kolonihaven for at se til det hele. Håber virkeligt for dig, at de overlever i år og krydser fingre.

   Slet
 9. Den frost.. den frost er hård ved alting, men for hver dag der går kommer vi jo nærmere foråret, som vi hvis alle venter efter.
  Det bliver spændende at se hvor meget der har klaret vinteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det bliver spændende at se om alt har overlevet denne gang hårde frost - det håber jeg.

   Slet
 10. Det er godt at planterne er så visseligt indrettet at de har deres egne forsvarsmekanismer når frossten sætter ind - utroligt så klog naturen er. Flere af bladende på mine stedsegrønne ligusterhæk ser lige så afbrændte ud Susanne så hvis der stadig er liv i knopperne så skal det nok gå.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Naturen er viselig og intelligent indrettet - det er fantastisk, at så slatne planter kan stå saftfylde og spændstige i løbet af få dage.
   Dejligt at høre, at det kan ende godt med ligusteren :-)

   Slet
 11. Der er vist en del planter der ikke har klaret de lave frostgrader - eller hedder det høje frostgrader?)
  Men heldigvis har nogle af dem en 'forsvarsposition', og så må vi bare vente med tålmodighed og se hvem der har overlevet :o)
  Håber dit lille forsøgstræ klarer skærene :o)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har desværre ret i, at der sikkert er nogle planter som ikke har overlevet den hårde frost. Det bliver et mareridt, hvis vi finder planter, som ikke har klaret det. Men det er jo en del af havelivet! Vi håber de alle klarer skærrene :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…