Gå videre til hovedindholdet

Stadig frost

Jeg kan til stadighed undres over planternes evne til at overleve sådan en gang frost.  Her er det planterne af de små blå violer, som har gjort sig 'slatne' og har lagt sig ned.



Også bergeniaen beskytter sig ved at falde sammen. Men så snart det bliver varmere i vejret, så er de begge klar til at rejse sig igen og vokse videre. Og om ikke længe, så dukker de små bly duftende violer frem i foråret.

Som jeg kan se på mange andre blogge, så længes jeg også efter foråret. Men heldigvis meldes der om lunere temperaturer inden længe. Bare det at kunne komme lidt i haven igen uden af få 'forfrysninger' i de små fingre bliver dejligt.



Men én som ikke har klaret det så godt er 'mit forsøg' med at lave en kugle af en selv-sået liguster. Jeg synes bladene ser lidt kedelige ud og bærer præg af frost-svidninger. Jeg er da spændt på, om den smider bladene og kommer med nye sammen med foråret. Det vælger jeg at tro :-)  

Kommentarer

  1. Jeg er også klar til forår nu, nu, nu, NUUUU!!
    Men væbner mig med et havemenneskes tålmodighed ;-)
    Knus Signe

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er vist heller ikke så meget andet at gøre end at vente. Og ingrediensen tålmodighed er vist kodeordet her, for ellers bliver vi stressede og det passer slet ikke til en havenisse :-)

      Slet
  2. Ja tænk hvis det hele begynder at røre lidt på sig i næste uge, når frosten så småt slipper sit tag. Al det som var begyndt at lege forår for en måned siden. Åh hvor vil vi nyde det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er rigtig mange af os - nej alle os - haveglade vil nyde det i fulde drag. Og du har ret - det bliver skønt at se forårsvæksterne fortsætte den påbegyndte vækst.

      Slet
  3. Jeg er helt enig dig, Signe og Lisbeth, det ville være fantastisk hvis det er foråret der så småt er udsigt til fra i næste uge.
    Jeg har lige læst et eller andet sted, at den hårde frost har fået selv de stedsegrønne liguster til at smide bladene, så det lyder som om at din opfører sig som de andre. Mon ikke det er et godt tegn, så den nok skal komme igen med nye blade til foråret.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg vil glæde mig meget til, at frosten slipper sit tag - i det mindste bare om dagen, så man kan komme en tur i haven uden 'forfrysninger'.
      Jeg håber, at du har ret i, at den bare smider bladene og kommer med nye knopper. Mon ikke, for det er jo ikke første vinter med så lave temperaturer og vores tidligere ligusterhæk har ikke taget skade i den tid, hvor vi har boet her.

      Slet
  4. Spejder også utålmodigt efter plusgrader og en snefri have. I dag har jeg købt såjord, men det lå udenfor på planteskolen så det var stivfrossent :-( Vi må sætte vores lid til at det trods alt snart er på vej.

    Klem Anne-Mette

    SvarSlet
    Svar
    1. Har også haft såjorden indenfor et stykke tid for at tø det op.
      Jeg tror, at plusgraderne er på vej i dagtimerne og det er jo en start :-)

      Slet
  5. Jeg kan godt se din liguster ser noget brun ud på bladene, men jeg tror på, at der kommer nye til.

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at høre, at du tror der kommer nye blade - tak for opmuntringen :-)

      Slet
  6. Måske er jeg i virkeligheden en blomst ;-). Jeg bliver nemlig også slatten i frostvejr :-).

    Spøg til side, så er det faktisk en fantastisk overlevelsesevne de fleste planter har. Mon ikke også din liguster klarer sig.

    Ha´en god lørdag
    fra Birgitte som da klart overvejer at kaste sig over de firkantede fastelavnsboller. Mums de ser gode ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret - vi bliver vist alle lidt have-slatne i frostvejr. Men vi har heldigvis også en god overlevelsesevne ligesom planterne - vi bliver indendøre langt størstedelen af tiden :-)
      Rigtig god fornøjelse med fastelavnsbollerne :-)

      Slet
  7. Hej Susanne. Åh, så er jeg mere rolig, for mine stedmoderblomster er også blevet slatne, nu kan jeg vente med spændning på, at de retter sig op igen. Det var helt rart at læse dit indlæg, for det har ærgret mig lidt med mine slatne blomster!

    SvarSlet
    Svar
    1. Håber dine stedmødre klarer frosten - jeg ved, at de normalt kan klare lidt frost, så kan godt forstå, at du venter i spænding på, om de retter sig igen. Jeg krydser fingre med dig :-)

      Slet
  8. Hej Susanne... åh ja den frost, jeg kan godt følge dig, for jeg går og er virkelig bekymret, så bekymret at jeg ikke tør tage i kolonihaven, for sidste vinter frøs rigtig mange af mine stedsegrønne ned til under halv størrelse og mine roser ned til roden... et par roser motte også lade livet, det på trods af at de alle var vinterdækket, men i år fik jeg ikke dækket dem, for der skete så meget andet i den periode, og som du ved så er der 100 km mellem min bopæl og haven... suk! Tror du mine roser klarer den alligevel? Kan sneen give nok beskyttelse til at de klarer den?

    Knus Line

    SvarSlet
    Svar
    1. Sneen er helt sikkert med til at give beskyttelse og så vidt jeg ved, så har I en del mere sne på Fyn end vi har her. Det værste er jo barfrosten i kombination med solskin. Men hvor vil det være ærgerligt, hvis dine planter igen fryser ned og kan godt forstå, at du næsten ikke tør vove dig ud i kolonihaven for at se til det hele. Håber virkeligt for dig, at de overlever i år og krydser fingre.

      Slet
  9. Den frost.. den frost er hård ved alting, men for hver dag der går kommer vi jo nærmere foråret, som vi hvis alle venter efter.
    Det bliver spændende at se hvor meget der har klaret vinteren.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det bliver spændende at se om alt har overlevet denne gang hårde frost - det håber jeg.

      Slet
  10. Det er godt at planterne er så visseligt indrettet at de har deres egne forsvarsmekanismer når frossten sætter ind - utroligt så klog naturen er. Flere af bladende på mine stedsegrønne ligusterhæk ser lige så afbrændte ud Susanne så hvis der stadig er liv i knopperne så skal det nok gå.

    Knus Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Naturen er viselig og intelligent indrettet - det er fantastisk, at så slatne planter kan stå saftfylde og spændstige i løbet af få dage.
      Dejligt at høre, at det kan ende godt med ligusteren :-)

      Slet
  11. Der er vist en del planter der ikke har klaret de lave frostgrader - eller hedder det høje frostgrader?)
    Men heldigvis har nogle af dem en 'forsvarsposition', og så må vi bare vente med tålmodighed og se hvem der har overlevet :o)
    Håber dit lille forsøgstræ klarer skærene :o)

    Ha en go dag...

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har desværre ret i, at der sikkert er nogle planter som ikke har overlevet den hårde frost. Det bliver et mareridt, hvis vi finder planter, som ikke har klaret det. Men det er jo en del af havelivet! Vi håber de alle klarer skærrene :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad