Gå videre til hovedindholdet

Nye planer

Da vi overtog haven var der et par store bassiner i haven. Et ved huset og havehuset, som havde overløb til et større bassin. Og området med det store bassin var helt klart japansk inspireret.

Da vi flyttede ind lagde vi rionet over det store bassin. Men ret hurtigt fandt vi ud af, at bassin ikke havde vores interesse og med et lille barn, så turde vi simpelhen ikke løbe risikoen. Så året efter blev bassinerne fjernet totalt.


På ovenstående billede fra 2002 anes rionettet bag en del af terrassen. Læg mærke til hvor 'små' de stedsegrønne i baggrunden i forhold til på det næste billede.

Da vi fjernede bassinet fyldte vi jord i. Og jeg havde en plan om, at bedet skulle tilpantes med hvis planter og jeg fik også startet med bla.hvid jakobsstige og en hvid pæon. Men noget gik galt. For det første blev jeg aldrig færdig med at plante til og for det andet, så blev bedet hurtigt inficeret med skvalderkål. Så bedet har aldrig været godt.


Og sådan ser bedet ud nu. De tre stedsegrønne og nobilisgranen er blevet meget store ift. til dengang.

I indlægget fra nytårsaften satte jeg et mål om, at bassinbedet skulle renoveres i 2012. Og jeg er meget i tvivl om, hvordan det overhovedet bliver et pænt område.

Der var forskellige forslag til bedet, da jeg skrev nytårsindlægget vedr. mål. Bla. skrev Anne Marie; "Det stedsegrønne bed kunne måske blive et spændende japansk indslag i haven, da de stedsegrønne er der, og træ-gangbroen rundt om er meget japansk". Og jeg må sige, at det er en tanke, som jeg ikke helt kan glemme igen.

Men for at få et overblik, så har jeg været ude for at måle bedet op.  Jeg har aldrig tidligere mål et bed op - men det har jeg prøvet nu og så håber jeg, at målene er korrekte.


Foreløbig ser min notater sådan ud. Jeg er meget spændt på, om jeg kan få det tegnet op, så det hele kommer på papir og så det kommer til at ligne netop denne lille del af haven. En proces er gået igang!

Kommentarer

 1. Jeg kan kun give Anne Marie ret.
  Den have kunne blive til en utrolig japansk inspireret have.
  Slip endeligt ikke den tanke.
  Jeg er rigtig vild med din gangbro.
  Jeg har faktisk, for et par indlæg siden, fortalt hvor meget jeg godt kunne tænke mig en gangbro, i min have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Gangbroen er en del af den store terrasse - medmindre, at du mener den i baggrunden. Terrassen har fået sort olie i sommers og det har givet meget mere karakter. En gangbro ville også passe fantastisk i din have :)

   Tanken omkring japansk inspiration ligger meget latent og skal bare modnes - tror jeg :-)

   Slet
 2. Det er tydeligt på de forskellige have-blogs, at der virkelig er gang i havedrømme- og haveplaner for tiden - det må være den milde vinter. Held og lykke med projektet :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i, at der er gang i meget armchairgardening rundt på de forskellige blogge - og jeg tror, at vi smitter hinanden. Men det er nu skønt med alt den inspiration :-)

   Slet
 3. Det er da en spændende udfordring, du har foran dig der, Susanne. Hvis du kan lide det japanske, står de stedsegrønne jo fint til.

  God fornøjelse med projektet. Der kommer jo nog en del 'armchair-gardening'sdage i løbet af de kommende måneder, skønt vejret f.eks. I dag har været fint.

  SvarSlet
  Svar
  1. Skal vi ikke håbe på, at vejret bliver ved med at arte sig, så vi både kan udføre armchairgardening efter mørkets frembrud og nå at komme i haven inden :-)

   Jeg tror ikke, at det bliver stringent japanske, men mon ikke det bliver japansk inspireret :-)

   Slet
 4. Det lyder godt nok spændende Susanne, jeg ved ikke så meget om japanske haver, er det ikke noget med meget stramme linier, sten og vand? Hvis det var mig havde jeg nok plantet et kæmpe blomsterorgie som kunne nydes fra terassen. Men du har jo masser af blomster så jeg kan sagtens forstå at du vil prøve noget nyt.

  Spændende ser det ud, og din skitse ser da også rimelig overskuelig ud. Jeg glæder mig til at se rentegningen og hørere lidt mere til dine planer for bedet.

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Sten og vand er sikre ingredienser i en japansk have og jeg overvejer faktisk, at lægge grus i det, der tidligere var bassin. I de japanske haver bliver der brugt meget lyst grus og det bliver revet i forskellige mønstre, som symboliserer forskelligt vand ex. bølger.

   Slet
 5. Det bliver spændende, ingen tvivl om, at det kan blive flot. Det ville i hvert fald være synd at fjerne de smukke stedsegrønne, ja og gangbroen er jo perfekt.
  God fornøjelse med planerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. De the store stedsegrønne, som see på biledet er rigtig flotte fra denne side. Men fra bagsiden, hvor der er en sti, er de brune og svedne og dermed ikke særligt kønne. Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal gøre med den side, for at få det pænt. Men det må jeg jo finde ud af!

   Slet
 6. Sikke et stort arbejde, du allerede har lavet med opmåling og skitse. En rentegning - og du har overblikket. Jeg ville også vælge at bevare de flotte stedsegrønne og lave et japansk hjørne - det kunne da være et spændende indslag i din have og det lader jo til at nogle af grundelementerne er i orden. Et par små rhododendron yak. og krydret med andre surbundsplanter som lyng, kalmia, astilbe, etageprimula etc.

  Glæder mig til at følge med i bedets udvikling :)

  kh Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. En del af grundelementerne er helt sikkert tilstede. Der er bla. regler for, hvordan man sætter sten i forhold til hinanden og mon ikke de samme regler gælder de store stedsegrønne. Ihvertfald så står de tre stedsegrønne i en 'skæv' trekant.

   Der skal helt sikkert tilføjes nogle blomstrende planter. Rododendron er der allerede to af i bedet. Men jeg er vild med etageprimula, så det kunne jeg sagtens se. Og så drømmer jeg lidt om nogle dagliljer.

   Slet
 7. En dejlig proces at fornøje sig med i januar! Spændende, hvad du beslutter dig for.

  Ha´en god dag
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er netop en proces, at komme fra tegning over planlægning til at bedet står færdigt. Jeg er også spændt på, hvad det bliver til i sidste ende :-)

   Slet
 8. Jeg er helt vild med det blågrønne nåletræ. Var det en Ædelgran? Det ser fedt ud at stammen er lidt kroget.
  Det er nemlig et træ i den stil, jeg er på udkig efter til det store bed jeg skal i gang med her til foråret.
  Hold da op, det bliver spændende at følge dit bed. Det kunne blive rigtigt flot, for du har jo allerede nogle rigtig gode ting at gå ud fra.
  Held og lykke med det.
  Havehilsner fra Marianne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh undskyld Mamse - det er en nobilisgran. Den ligner i opbygning et almindeligt grantræ, men mit eksemplar er noget vingeskud og jeg overvejer at opstamme det, så det kommer til at se mere symmetrisk ud.

   Slet
 9. Karina Carlsen (Lindelyst)12. januar 2012 kl. 14.27

  Hej Susanne..
  Bliver spændende at følge dit projekt og det er jo så skønt at sidde på terrassen og nyde planterne/blomsterne..
  Vi er også lidt igang på tegnebrættet - min svigerfar har lavet et forslag til os omkring vores terrasse og drivhus med fliser, vand og planter. Det tygger vi lidt på og måler op osv..
  Fortsat god dag..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor må det være skønt, at have en svigerfar, som kan den slags. Ihh det bliver også spændende hos jer :-)

   Slet
 10. Spændende projekt du der har gang i.
  Jeg glæder mig til at se resultatet, når den tid kommer.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig også selv til at se, hvilket resultat jeg kommer frem til :-)

   Slet
 11. Ja Susanne - det blir' spændende at se, hvad de så til syvende og sidst ender med...
  Man giver det jo altid en twist, af det man selv synes om. Flot haveplan du har fået lavet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige netop og det er jo det personlige tvist, som gør en have spændende. Jeg er også selv meget spændt - i første omgang om jeg kan få tegningen lavet, så jeg kan finde ud af, hvad der skal puttes i bedet :-)

   Slet
 12. Hej Susanne. Det er en meget professionel måde du griber det an på. Bare det gør, at jeg er helt sikker på, at dit bed bliver rigtig godt. Jeg kan anbefale Claus Dalbys bog "Mit Haveliv" som inspiration. Han skriver både om blomsterkombinationer, farvesammensætninger og løvformer i forskellige sammensætninger. Måske kan du bruge det til noget?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, nu må vi se, om jeg kan få det tegnet rigtigt ind. Men jeg tror, at det kommer til at give mig et større overblik over bedet.

   Jeg må vist have lånt CD's nye bog, så jeg kan få noget guf inspiration :-)

   Slet
 13. Det er ihvertfald noget af en professionel tegning du har lavet, hold da helt op. Når jeg en sjælden gang tegner, så er det sådan på øjemål og resultatet bliver også derefter :-)
  Jeg er meget spændt på hvad du vil putte i dit bed. Dagliljer ved du jo at jeg anbefaler, så plant du bare løs af dem :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Professionel vil jeg nu langt fra kalde den. Jeg prøvede faktisk at tilmelde mig Haveselskabets kursus vedr. at tegne sin egen haveplan, men der var desværre overtegnet. Jeg gad nemlig godt vide noget mere om at tegne en have op og lave en haveplan.

   Dagliljer holder jeg også meget af. Og mon ikke, at der kunne blive plads til nogle af mine hjemmesåede

   Slet
 14. .....processen er netop det spændende Susanne. Bliver spændende med forandringer:0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 15. Du har ret og sikke mange indre, skønne billeder, man når at få inden bedet er færdigt. Jeg drømmer derudaf ....... :-)

  SvarSlet
 16. Det bliver meget spændende at se hvad i får ud af den del af haven :-)
  Din tegning ser rigtig fin ud :-) Rigtig god ide at få målt op, så man er helt klar over hvad der er plads til, og så man kan få lavet nogle gode og "rigtige" linier gennem anlægget :-)

  Inspireret af dit indlæg, vil jeg indenfor kort tid lave et lille indlæg om, hvordan man på en nem måde kan måle sin have, eller et mindre område i haven op, så man har helt nøjagtige mål at gå ud fra, når man sætter sig til at tegne.

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …