Gå videre til hovedindholdet

Krydderurter i vinter-haven

Hvor er det dejligt, at der stadig her midt i januar står krydderurter, som kan hentes ind til dejlige retter.

Jeg har to forskellige slags timian, nemlig den almindelige havetimian, som stort set er hver mands eje. Og derudover en småbladet én. Timian bruger jeg til mange forskellige retter med kød, fisk og fjerkræ. Men jeg er speciel glad for den i supper og tærter.

Timian er modets plante og derfor fik soldater den ofte med, når de drog i krig.Gulbroget salvie står også med friske blade. Salvien bruger jeg til krydderurtesmør sammen med andre friske krydderurter, men jeg kan også finde på, at hælde kogende vand på og drikke det som te. Derudover er den god til kødretter, fisk og fjerkræ.

Det siges om salvie, at den forlænger livet.


Citronmelissen er heller ikke frosset ned. Jeg kan se i tidligere indlæg, at citronmelissen blev klippet ned 2. februar sidste år. På det tidspunkt var der kun visne stængler tilbage. Men jeg fandt trods alt nye friske skud under de visne stængler.

Citronmelissen er jeg ikke særlig god til at få anvendt i husholdningen. Men jeg har en skøn opskrift på citronmelissemuffins, som jeg holder meget af at lave, når der er helt friske skud. Opskriften har jeg fra bogen 'Mit krydderurtekøkken' én af AneMette Olesen - én af hendes gode bøger om krydderurter.

Om citronmellisse siges det, at den gør hjertet let og genopliver ånden.

Kommentarer

 1. Jeg har ikke krydderurter i min have... og så alligevel. Jeg har timian, vel nok den der hedder havetimian. Jeg har den som bunddække, man kan den også bruges i madlavning?
  Det lyder lækkert, at du bare lige kan hente hvad der skal bruges til maden :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 2. Det er dejligt at kunne hente noget grønt i haven hele året :-)
  Jeg har kun timian lige nu, men drømmer om et bed med flere forskellige krydderurter, men jeg har vist rigelig med planer til de næste mange år ;-)

  SvarSlet
 3. Wow se her ja , det må være herlig med friske urter fra hagen i januar .
  Klem Marit.

  SvarSlet
 4. Ja, der er bestemt fordele ved den milde vinter. For ikke så længe siden var vi i haven og fik plukket lidt persille til maden! Den står i læ op ad husmuren - men alligevel synes jeg der er utroligt at man kan høste frisk persille i Januar.
  Men lige nu sneer det, så mon ikke den netop er bukket under?

  SvarSlet
 5. Mine krydderurter har det også fint ude i haven i år. Jeg glemmer altid at bruge dem i maden, eller rettere, at få min mand til at bruge dem i maden :-)
  Men jeg elsker duften, når man rører ved dem, så jeg har mange forskellige 'dufte-urter'. Jeg mistede mange af mine timian i de hårde vintre, så jeg trænger til en mild vinter, så jeg kan få min bestand lidt op igen.
  De der muffins lyder spændende :-)

  SvarSlet
 6. Timian er en jeg bruger meget. Råstegte kartofler med et drys timian. Jeg laver kryddersalt, og der er den også en af mange krydderurter jeg kommer i. Men den alm. timian går ud om vinteren hos mig, så jeg starter forfra hvert år. Tror den elsker leret jord. Min mor havde den i kæmpetuer i sit sommerhus og de gik aldrig ud - der var meget leret.
  Har purløg og dild og andet godt blandet imellem min stauder - det pynter, og så kan man altid finde spiselige ting.

  SvarSlet
 7. Hej Susanne.
  I sommer var vi på Gl.Estrup på Djursland(landbo- og slotsmuseum). Her havde de en kæmpe have. Her havde de tuer af forskellige krydderurter. Bl. andet Timian. Det var så smukt. Nogle af dem var i blomst og det lignede luftfoto af store lavendelmarker.......Kan også anbefale museerne......
  Kunne du lægge opskriften på Citronmelissekagerne?
  Fredagshilsen Skipper

  SvarSlet
 8. I disse "trange tider" hvor der ikke er meget tilbage at hente i køkkenhaven, er det helt vidunderligt, at der stadig er krydderurter. Meget nyt er også allerede på vej frem igen - purløg, persille, syre, kørvel... osv. Dejligt med en mild vinter for os have-elskere.

  God weekend fra Mette

  SvarSlet
 9. krydderurter kan man ikke få nok af i haven :) jeg vil også anbefalde AnneMette's bog om krydderurter, den er go' ;)

  go' weekend

  SvarSlet
 10. Det er spændende med krydderurter, men de trives desværre ikke hos os. Af en eller anden årsag går de til i løbet af sæsonen og jeg har prøvet forskellige slags. Jeg tror, de er meget vandkrævende og måske har jeg givet for lidt vand - men jeg ved det ikke? Jeg synes, jeg vandede dem godt nok. Jeg kan rigtig godt lide timian og mynte. Citronmelisseblade er også godt i en kande koldt vand til at drikke!

  SvarSlet
 11. Jeg har masser af krydderurter og bruger flittigt af dem. Men det er nu også timian og salvie, som der er mest af lige nu.Du er lidt heldig med citronmelissen, min ser ikke så frisk ud nu.
  Annemette Olesen har skrevet rigtig mange gode bøger. Jeg har lige købt hendes bog om krydderurter.

  SvarSlet
 12. Karina Carlsen - Lindelyst21. januar 2012 kl. 17.07

  Hej Susanne..
  Hvor skønt at have krydderurter i haven. Og dejligt indlæg med små historier om urterne - det er lige mig..
  Jeg synes det er dejligt med praktisk info omkring de forskellige planter - det er nemlig der jeg hænger lidt i bremsen :)
  Vil gerne have et bed til foråret med krydderurter men jeg skal jo vide hvad de skal bruges til :))
  Måske jeg skulle overveje Annemette Olsen ´s bog ..
  God weekend herfra..
  Mange hilsener
  Karina

  SvarSlet
 13. Krydderurter er fantastiske og der er så mange forskellige slags. Jeg kan virkelig godt lide din gulbroget salvie. Jeg har selv en kæmpe af de alm grå og så en lille rød/hvidbroget salvie, som jo er lidt mere sart, men foreløbig har den overlevet vinteren fint.
  Jeg håber også at min rosmarin overlever, Jeg har ingen steder at overvintre den, så oftets er jeg nødt til at købe en ny hver forår, men ligenu ser den stadig så fin og flot ud.
  Annemette Olesen er virkelig inspirerende, jeg har flere af hendes bøger, bla. den gamle med De glemte køkkenurter. Det var da også hende der for nok 7-8 år siden introducerede mig for rød havemælde og det er jeg glad for, for den sår sig stadig rundt i haven.
  god weekend

  SvarSlet
 14. ........så fik jeg lige pludselig lystt il ovnbagte tomater med et stort drys frisk timian ;0) Men menuen står på spejlæg ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 15. Dejligt indlæg. Jeg er selv vild med timian og har mange forskellige sorter. Og jeg nyder som du at hente krydderurter ind i køkkenet på denne tid af året. Det er virkelig en luksus.

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)