Gå videre til hovedindholdet

Frø til hosta-plantlinger

Tak for alle tilbagemeldingerne på det forrige indlæg om de frøsåede små planter af hosta. Jeg nyder virkeligt, at vi kan udveksle erfaringer og blive klogere over tid :-)

Jeg har været en tur i min frø-kasse i køleskabet og jeg kan se, at jeg har fem kuverter med hosta-frø liggende. Og med alle de små plantlinger af hosta, som jeg allerede har, så tænkte jeg, at jeg kunne sende en portion til nogle af mine have-venner, som har lyst til at forkultivere hosta'er.


Så derfor; de fire første som ligger en kommentar med e-mail adresse vil få tilsendt hosta-frø indenfor nærmeste fremtid - jeg sender derefter en mail for at få post-adressen. Den femte kuvert er lovet bort til Signe, så derfor er der desværre kun fire tilbage.    

Og så lige til en beskrivelse af hosta'en. Jeg har desværre intet navn på planten, som jeg har taget frø fra. Men da forskellige hosta'er bestøver hinanden, så det er ikke sikkert, at de frøsåede planter kommer til at ligne moderen.

Moderen er ca. 50 cm høj og har store grønne lidt blåd-uggede blade med tydelige "nerver". Desværre har jeg ikke et godt billede af planten, men kunne dette lille glimt af et blad, som er ved at ændre farve i efteråret.

Nedenfor ses en af blomster-knopperne fra foråret. Det er sandsynligvis lige netop den blomsterstand, som har leveret frøene.Frøene kan såes nu og skal derefter placeres i varme. Mine har været placeret i et østvendt vindue i stuetemperatur. De spirrede efter 2-3 uger. Jeg kan dog læse mig til, at der kan gå flere uger før de spirer.
Planterne gror langsomt og har mindre tendens til at blive ranglede end andre planter grundet manglende lys.

Planterne skal stå frostfrit og kan stilles i drivhuset til foråret. Senere kan planterne sættes i halvskygge i haven. De må dog aldrig få fuld sommersol. Hosta'erne er klar til udplantning i bede i sensommeren.

Kommentarer

 1. Selvom jeg har en enkelt plante, vil jeg da gerne være med. Min e-mail er lisbethklastrup@gmail.com
  Tak for tilbudet.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 2. Mon jeg, som ny blogger (igen) kan komme i betragtning?
  Jeg forstår godt, hvis du hellere vil dele med nogen, du har kendt i længere tid, men jeg prøver lykken...
  line.dalgaarden@gmail.com
  Hej fra Line

  SvarSlet
 3. Skønt at se dine små hostalinger i den forrige
  indlæg :-)

  Jeg har rigtigt mange hostafrø. Så hvis du får udsolgt, kan du bare sende forespørgslerne videre til mig. De vil dog ikke blive sendt i så flotte frøposer ;-)

  Kh

  Gitte

  SvarSlet
 4. Hvis jeg er heldig kan jeg vist nå at komme med :-)

  SvarSlet
 5. @ Lisbeth; du skal da helt sikkert have mere end én plante :-) Jeg sender straks en mail til dig :-)

  @ Line; selvfølgelig kan du være med - det er kun dejligt, at du er kommet "tilbage til os" :-) Jeg sender straks en mail til dig :-)

  @ Gitte; hvilket dejligt tilbud, tak :-)jeg skriver det lige på indlægget, når den sidste har "tilmeldt" sig - håber det er ok.

  @ Anne-Mette; du er helt klart også med :-) Jeg fandt din mail på din blog, så jeg sender en mail til dig straks :-)

  SvarSlet
 6. Hvor er det bare skønt at du deler ud, Susanne - jeg har først læst om plantlingerne nu. Jeg har nedlagt en hulens masse Hostaer som fyldte flere kvadratmeter, det var bare det sørgeligste syn når alle bladene var gennemhullede af sneglene, så nu bliver det kun til enkeltstående planter af forskellig udseende og jeg vil prøve at så nogle af de brogede til næste år for jeg kan ikke undvære Hosta i haven:)

  SvarSlet
 7. Ja den er dejligt at folk vil dele.. Har også selv en del hostaer, så jeg afstår, men vil se om jeg kan huske, at samle frø til glæde for andre.
  Flot initiativ Susanne, de er også søde dine små babyplanter.

  SvarSlet
 8. Dejligt initiativ, Susanne :)
  Vi har kun 3 hosta i haven, men jeg er jo lidt "sent på den" i forhold til dine kuverter, så måske jeg kan fri til Gitte H?

  Ha' en dejlig dag.

  Ulla

  SvarSlet
 9. Øv - jeg var også for sent på den..
  men ellers et godt initiativ - at dele planter med hinaden. Mon ikke vi er flere der får noget til overs til foråret.
  Havde du nogen til overs Gitte?

  SvarSlet
 10. Ja, skriv du bare det Susanne.

  Ulla & Helena - Send mig en mail med jeres adresser, så sender jeg frø til jer :-)

  SvarSlet
 11. Det lyder bare rigtig dejligt! Glæder mig allerede :-)

  SvarSlet
 12. Tak Gitte - jeg har sendt dig en lille mail.

  Ulla

  SvarSlet
 13. @ Lisbeth; sneglene er glade for hosta og så kunne jeg heller ikke forestille mig, at mange blade med mange huller er særligt kønt - det er jo ligesom bladene, vi har hosta'erne for. Men trist at du måtte gå af med de skønne planter. Håber de brogede klarer sig bedre :-)

  @ Bente; ja utroligt, at man på en plante, der kun er få cm høj allerede kan se, at det er en hosta :-) God fornøjelse med frøsamlingen til efteråret - det er jeg ved at blive mere hooked på :-)

  @ Ulla; der var ellers én kuvert tilbage, men kan se, at Gitte har været så sød at svare dig allerede. Er du også interesseret i frø fra mig, så sender jeg gerne?

  @ Helena; hvis Ulla ikke ønsker den sidste kuvert med frø, så er du næste - hvis du kan overskue flere frø?

  @ Gitte H; tak for at du vil supplere :-)

  @ Signe; de er snart på vej - tror de er hos dig først i den kommende uge :-)

  SvarSlet
 14. Ikke for at deltage i konkurrencen, men for at komplimentere.... Hvor er det nogle smukke kuverter du har dine frø i. Synes jeg kan regne ud, ud fra teksten, at du selv har lavet dem. De er flotte!!

  SvarSlet
 15. @ Skipper; du har helt ret i, at de er hjemmelavede, men ud fra en skabelon, som jeg har fået tilsendt fra Annette; http://dengulehavestue.blogspot.com/. Jeg tror, at Anette gerne sender skabelonen hvis du er interesseret :-)

  SvarSlet
 16. Jeg er bestemt frisk! Måske er det to forskellige slags I har frø fra. Hvis jeg får for mange bor Skipper ret tæt på..
  Sikke en dejlig dag det her pludselig er gået hen og blevet :-)

  SvarSlet
 17. @ Helena; chancen for, at det er frø fra to forskellige er meget stor, så... Jeg vender tilbage, når jeg har fået besked fra Ulla :-)
  Jamen det er bare en helt igennem HERLIG blogverden :-)

  SvarSlet
 18. @ Ulla og Helena; jeg åbnede lige den sidste kuvert med frø og der var rigeligt, så indholdet er nu blevet fordelt i to kuverter. Jeg kan derfor sende til jer begge.

  Ulla - dig har jeg kontakt til pr. mail :-)

  Helena - vil du skrive din mailadresse her, så kontakter jeg dig ang. din post-adresse og derefter er der straks lidt hosta-frø på vej til dig også :-)

  SvarSlet
 19. @ Helena; jeg har sendt en mail til dig :-) Og har slettet mailadressen her på siden :-)

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …