Gå videre til hovedindholdet

Vestsiden mod stien

Forleden fik jeg færdiggjort ydersiden af stakittet mod vejen. Og da vi har en hjørnegrund, så er der også en yderside mod en fælles sti.

Ifølge hegnloven må man bygge et stakit eller lign. i skel på 1.80 m, men der er også mulighed for at bygge det højere nemlig én cm pr. cm, som stakittet trækkes ind på grunden. Da vi ønskede at bygge et stakit på to m i højden, har vi derfor en 'jordbræmme' på 20 cm mellem stakittet og den fælles sti.    


I første omgang vil jeg ikke så græs i det areal, det skal vi nemlig selv holde, så det vil blive lidt træls, at skulle trække plæneklipperen derud én gang om ugen. Istedet har jeg en idé om, at der skal såes sommerblomster langs kanten for eksempel morgenfruer eller en sommerblomstblanding. Jeg kan se for mig en dejlig frodig og blomsterrig bræmme langs stakittet!

Men, men ... området får stort set ingen sol, idet det ligger på vestsiden af stakittet og på den modsidige side er der en hæk, som tager lyset fra den nedgående sol. Det er derfor begrænset hvilke sommerblomster, som kan gro der. Ikke en nem opgave for det skal være blomster, som kan gro i skygge samtidig med, at det skal være en beplantning, som ikke fylder meget i bredden eller vælter ud? Mon I kære læsere har et forslag til egnede sommerblomster?


P.S. Der er kommet en låge i stakittet (indhakket), så jeg ikke skal hele vejen rundt om huset, når jeg skal ud med haveaffald og andet - ret praktisk!

Kommentarer

 1. Jeg synes at Morgenfruer måske er en god ide.
  Jeg har dem et par steder. Både hvor der er sol og hvor der ikke er så meget sol, og de kommer igen år efter år bare de får lov at visne ned, så det er da nem.

  SvarSlet
 2. Det lyder som en god idé med morgenfruer, det kan også være lodden løvefod, de kan også gro i skygge. Tallerkensmækkere er heller ikke kræsne med lys. Ja eller som du selv skriver bare en sommerblanding. Jeg googlede blomster til skygge, så kan du se, hvad der foreslås.

  SvarSlet
 3. Det lyder også for mig som en god idé med morgenfruer eller tallerkensmækkere. Dem kan jeg rigtig godt lide og de blomstrer begge rigtig længe. Det er et flot og godt gennemtænkt arbejde med plankeværket. Der er nok mange, der vil nyde at gå på stien, når du får sået/plantet på stedet!

  SvarSlet
 4. Jeg istemmer også nogle nemme planter, altså er både morgenfruer og løvefod dejlige, måske med nogle flotte solsikker imellem. En lang række hostaer kan også være flot. Jeg vil ihvertfald gå efter det sikre, for det er jo ikke på den side af plankeværket du skal opholde dig mest.

  Derimod har jeg aldrig haft rigtig held med sommerblomstblandninger, det har altid virket lidt rodet og ufuldstændigt.

  Det bliver spændende at se hvad du finder ud af.

  SvarSlet
 5. Det er altså flot dit nye hegn - virkelig lækkert.
  Som hele koret tænker jeg også at morgenfruer nok ville kunne klare sig, de er ikke så "besværlige" ;o) og smukt ville det se ud.

  SvarSlet
 6. Hej Susanne
  Da jeg gik tur her til morgen fik jeg en anden idé til dit hegn ved vestsiden. Det er så nemt. Min sommerhusnabo har klippet blomster af Sct. Hans urt og stukket dem i jorden, nu er der planter hele vejen hen langs hendes hvide mur. Det ser vældig godt ud og så er der planter der hele året rundt. Nemmere og billigere kan det da ikke være. Du kan vel godt have morgenfruer imellem, hvis du gerne vil have det, ellers er der jo stadig løvefod.

  SvarSlet
 7. Nu forstår jeg det hele bedre. Jeg havde ikke fanget at I har lavet hegn på to sider. Så jeg undrede mig, fordi jeg syntes at dine billeder så forskellige ud ind imellem :-D
  Jeg synes Lisbeths idé med Skt. Hans urt er virkelig god. Jeg tænkte selv geranium. Især Rose Clair og Marchorhizum kan jo sagtens klare skygge. Og Rose Clair blomstrer jo næsten hele sommeren.

  SvarSlet
 8. Morgenfruen var også den første der faldt mig ind, men stedmoder kan også bruges, selvom den ikke står hele sommeren. Hvorfor ikke en lav staude, der kan passe sig selv?? Jeg kan se, at sct hansurt er nævnt, men jeg vil mene, at det skal have mere sol. Ellers vil jeg foreslå geranium, hvor der er mange der kan klare sig, lodden løvefod, guldjordbær og ikke mindst mindre hosta. En mulighed kunne også være den hvidstribet græs Carex Ice dance, der vil lyse godt op. Der imellem kan der sættes forskellige løg. Op ad hegnet kunne sættes kaprifolie eller clematis.

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 9. Kære alle
  Mange tak for jeres kommentarer - der er helt sikkert en masse dejlige forslag, som jeg kan arbejde videre med.
  Jeg vil helt sikkert vende tilbage til foråret, når jeg skal igang med beplantning/såning for at vise min beslutning :-)

  SvarSlet
 10. Jeg har også sådan en 20 cms bræmme langs mit plankeværk...der gror lystigt med mælkebøtter...! Jeg er ude og luge en gang imellem, men da jeg ikke har nogen låge i plankeværket, skal jeg køre trillebøren helt ned til parkeringspladsen og ud gennem lågen til stien mit plankeværk støder op til og det er altså besværligt.
  Derfor smed jeg i foråret en anselig bunke akelejefrø der - og de er begyndt at spire. Jeg skal så gerne lige nå ud og få luget mælkebøtter en gang til inden vinter...og så igen til foråret og så håber jeg akelejerne vil dække al jorden. De er alt andet lige kønnere at se på end mælkebøtter..! :o)

  SvarSlet
 11. @ Esther; det lyder som en god idé med akelejerne i stedet for mælkebøtter - de er altså kønnere at se på og så er du fri for, at der flyver mælkebøttefrø ind i haven!

  Måtte lige google akelejer, for de kunne være praktiske ved mit stakit også, men de skal gro i sol/halvskygge og så tror jeg, at det bliver for mørkt hvor mine skal stå - æv!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.