Gå videre til hovedindholdet

Rød fredag

Forleden dag viste jeg den smukke kornel med glødende røde efterårsblade og jeg skal da lige love for, at det er gået hurtigt med at få de smukke blade smidt - der er ikke én eneste tilbage på busken (årh måske lige et par stykker).


Istedet står kornellen nu med de smukke røde grene. Røde grene som vil pynte i forhaven hele vinteren igennem. Grene som jeg gerne klipper nogle stykker af og sætter i stuen, når vi når december. I stuen sætter jeg en lille lyskæde på - det er så hyggeligt!


Den røde japansk ahorn har skiftet farve og står nu med en intens rød farve - utroligt så smukke farver efteråret generelt kan generere.

Samtidig med at der er så mange smukke farver her i efteråret, som vi skal huske at nyde, så er jeg lidt ambivalent omkring det. For alle disse smukke farver er også et tegn på, at denne dejlige havesæson er ved at være slut. Men det er også starten på nogle måneder med armchair gardening, mange nye drømme, planlægning af den kommende sæson o.m.a. - altså starten på endnu noget godt :-)

Kommentarer

 1. Smukke buske - det tema har jeg slet ikke fået dyrket i min have. Alt fokus har været på at få staude-hav hele sæsonen.
  Det er meget inspirerende at se de fine små buske med efterårs røde farver - jeg er lidt vild med din ahorn - bladenes form er så fine.

  SvarSlet
 2. @ Berit; de busk jeg har i havn er også primært buske, som var her, da vi overtog. Men det giver en god struktur i bedene :-)

  Ahornen kan fåes med forskellige former og farver på bladene. Jeg tror, at det er en god busk at starte op med :)

  SvarSlet
 3. Jeg er sikker på at vores korneller må have smidt bladene samtidig, siden vi begge to fik lyst til at blogge om dem idag :-)
  Jeg klipper min kornel ned hver 3-4 år, for jeg nænner det ikke hvert år. Men hver 3-4 år passer det med at jeg synes, at den bliver for stor og skygger for meget for bedet bag den.
  Hvor har din japanske ahorn en smuk farve :-)
  Jeg har også det samme ambivalente forhold til efteråret. Det er også derfor at jeg nægter at komme i efterårshumør før de sidste blomster er væk i haven :-)
  Lad os satse på en kort mild vinter, så bliver det snart forår igen :-D

  SvarSlet
 4. @ Hanne; du har ret i, at de sikkert har smidt bladene samtidig :-) Jeg har ikke prøvet at klippe min ned tidligere, men jeg tror, at jeg vil til at gøre det hvert år. Jeg har plantet roser bag den og en perikon, så for at de kan få lys nok i foråret er jeg vist nødsaget!

  Vi må krydse alt, hvad krydses kan for at vi får en kort mild vinter - det kunne være så fedt ikke at skulle gennem en is- og snevinter igen!

  SvarSlet
 5. Hvor er det smukt med de røde farver i din have. Den japanske ahorn er helt utrolig.

  Det er med at leve i nu'et og nu'et vil om ganske få uger komme til at handle om havebøger, mere tid på nettet til at surfe og lade sig inspirere, planlægning til næste år og så en enkelt juledekoration...

  Som tiden flyver afsted er det nok hurtigt forår igen, hvis bare vi kan vente med frost og sne til hen i januar.

  SvarSlet
 6. @ Ulle; du har så evig ret. Føægende citat hørte jeg imorges i P€ oplæst af Hans Otto Bisgaard; Fortiden kan du ikke ændre, men du kan ødelægge nutiden ved at bekymre dig om fremtiden. Og det har vedkommende jo så ret i :-)

  SvarSlet
 7. Denne vinter har vi jo noget helt andet at glæde os til: Nemlig vores blogge det er godt sammen med armchairgardening.
  Hans Otto Bisgaard citatet er helt perfekt, men vi gør det nok alligevel.
  Jeg klipper jævnligt mine korneller, ellers fylder de for meget, og vi skal jo have de røde grene at nyde.

  SvarSlet
 8. @ LIsbeth; ja det er dejligt at have bloglivet til vinteren. Jeg Var med sidste vinter og det skærpede altså lige haveopmærksomheden og motivationen - det var fedt :-)

  Har en fornemmelse af, at grenene bliver mere røde jo yngre de er, men ved ikke om det bare er noget jeg forestiller mig?

  SvarSlet
 9. Hvor er det smuk med de røde farver.

  SvarSlet
 10. Jeg er også vild med din smukke ahorn.

  Jeg tror at jeg ville løbe sur i den, hvis vi ikke fik en have pause her om vinteren. Og det er jo skønt at have noget at se frem til :-)

  SvarSlet
 11. @ gitte: Men synes sæsonen har været så kort, at jeg ikke helt er parat til at give slip samtidig med, at 3-4 måneder virker af så lang tid før vi igen kan komme i haven! Men tror du har ret i, at vi ville løbe sur i den, hvis der ikke var en pause :-)

  SvarSlet
 12. ummmmm....ja farverne er smukke derude nu - og armchair gardening og opladning af havebaterierne er nok heller ikke så ringe når det kommer til stykket ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 13. En bemærkelsesværdig smuk rød farve...

  SvarSlet
 14. Ja, den kornel er jo også smuk med de bare røde grene.....og japansk ahorn - hvad kan jeg sige....den står altså på ønskelisten her i Karlelunden.
  Glæder mig til at følge blogland gennem vinteren, det er jo første år jeg følger med - spændt på at se hvordan det spænder af.

  SvarSlet
 15. @ Dorte; du har ret - det er da også meget fedt :-)

  @ Tim; :-)

  @ Helle; Japansk ahorn er en dejlig lille busk (træ), så jeg kan godt forstå, at du har den på ønskelisten :-)

  Det var meget hyggeligt sidste vinter og gjorde bestemt ikke haveinteressen mindre, tværimod :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …