Gå videre til hovedindholdet

Nøgne jomfruer

Høsttidløs kaldes også nøgne jomfruer og det navn lever de da til fulde op til. De lilla krokuslignende blomster dukker op af jorden her i efteråret på de nøgne stængler. Som sagt så ligner de krokus, men skal man se forskel, så er der tre grifler og seks støvdragere på jomfruerne og på krokus er der tre støvdragere og én griffel.


Mine jomfruer dukker op mellem pattedyrs-samlingen af lammeøre og lodden løvefod og støtter sig til dem. Og godt for det, for jeg tror, at jorden er lidt for næringsrig til jomfruerne og det samtidig med, at de gror rigtig hurtigt og de får derfor en lang ranglet stængel, som nemt vælter.


Sammensætningen af disse tre planter, opfatter jeg som vellykket. Ikke kun fordi de nøgne jomfruer bliver støttet, men også farverne harmonerer godt.  

Kommentarer

 1. Ja det ser faktisk fint ud, mine står bare og vælter om i den sorte jord.

  SvarSlet
 2. Det var en god idé at have dem "under" lave afblomstede stauder, så de kan blomstre over dem. Det må jeg lige kopiere, da jeg har fået nogen i haven ved et tilfælde - de var fulgt med en staude jeg fik af naboen.
  Mine er rosa/lilla - er dine blålilla ?

  SvarSlet
 3. Hvor ser det bare sødt ud, og det er da en virkelig god idé, at give dem sådan en naturlig støtte.
  Jeg har dem ikke mere. De røg ud da vi fik kaniner, fordi de skulle være meget giftige, også efter en tur i komposten. Jeg ved nu ikke om det er rigtigt. Jeg savner dem faktisk :-)

  SvarSlet
 4. @ Anette; ja, de er meget søde :-)

  @ Lisbeth; ja, det må da være lidt træls, at de vælte - så får man vel ikke hele fornøjelsen af dem?

  @ Berit; en dejlig tilfældighed, for de er da meget søde og lidt anderledes. Mine er mere i de rosa/lilla farver og passer derfor så fint til de grå lammeører :-)

  @ Hanne; det er vist alle dele af planten, som er giftig. Ja, det er et forfriskende (forårs-) pust i efterårshaven - kan godt forstå, at du savner dem!

  SvarSlet
 5. De står da fantastisk fint!! Jeg tror også jeg skal prøve at flytte mine. Jeg bliver lidt irriteret på dem om foråret når bladene buldrer frem og fylder lidt for meget, men lige nu er de jo rigtig søde - så tak for ideen :o)

  SvarSlet
 6. Ja virkelig vellykket Susanne - sidder og smågriner lidt over din pattedyrssamling - dejligt at starte dagen med smil på læberne ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 7. Dem har jeg også i haven, og når de dukker op kommer efteråret lige efter.....
  Go' weekend

  SvarSlet
 8. Det er en rigtig flot sammensætning. Jeg har lige læst flere af dine indlæg. Spændende haver, du viser frem. Du bliver garanteret rigtig glad for dit plankeværk. Der er mange muligheder for at sætte planter opad det.

  SvarSlet
 9. @ Fru Friis; I flere år kunne jeg ikke forstå, hvilke blade det var - indtil jeg fandt ud af sammenhængen med blomsterne om efteråret. Men her fylder løvefoden godt om foråret og tæmmer ligesom den kraftige fremtoning af jomfruernes blade. Desuden står de sammen med en stedsegrøn med gule spidser, så det bliver meget et bladbed i foråret.

  Held og lykke med flytningen :-)

  @ Dorthe; dejligt at jeg kunne få smilet frem fra morgenstunden :-)

  @ Tim; åh, det må du ikke sige - men desværre har du vist ret, jeg er slet ikke klar til at pakke sammen i haven endnu!

  @ Birgitte; velkommen til som fast læser :-) Ja, jeg glæder mig til at det bliver færdigt, så jeg kan komme igang :)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…