Gå videre til hovedindholdet

Trial and error

Vores have og hus er ikke egnet til romantisk interiør eller romantiske kurver og former. Jeg havde derfor tidligere på året en idé om, at bedene i haven skulle være kantede og at husbedet skulle udbygges med små kasser, der bulede ud på den ellers rette linie. Og på nogle af de nye kasser var der planer om at opsætte espalier på den ene side.

Jeg startede med at udføre idéen i praksis for et stykke tid siden og græstørven blev gravet væk i en firkant på ca. en halv gange én meter. Men så gik jeg i stå, for det så ikke ud som jeg havde regnet med. Og min bedre halvdel har også kommenteret det og spurgt til, hvornår 'hullet' blev græsplæne igen!


Nu var gode råd dyre, for græstørven var jo væk, så hvad skulle jeg fylde i hullet? Jeg gik istedet igang med at udvide husbedet med ca. 10 cm i dybden og derved fik jeg en del græstørv, som jeg kunne fylde i hullet. Og med den forventede regn i de kommende dage, så regner jeg med, at græstørven får fat og begynder at gro.  


Og nu ser bedet igen harmonisk ud og der er et langt lige kig.

Mon du også kender det med, at du har fået en god idé og går igang med at føre den ud i live. Men det bliver ikke, som du havde visualiseret og du må derfor gøre det om igen? Jeg gør ihvertfald - det må vist kaldes for 'trial and error-metoden'!

Kommentarer

 1. Ja, den fornemmelse kender jeg udmærket. Det er ikke altid, at det er så nemt at reetablere som her. Jeg er heller ikke sikker på, at jeg er så god til at indrømme det ;-)
  Dit bed ser godt ud nu, og jeg tror også, det er det rigtige, du har gjort.

  SvarSlet
 2. @ Ina; nej, det var dejligt, at det kunne lade sig gøre :-)Er også selv godt tilfreds med resultatet :-)

  SvarSlet
 3. Er der ikke altid noget der kan gøres bedre eller anderledes?? Selv om en idé egentlig er ok, så arbejder hjernen videre med noget nyt, som man ikke lige fik tænkt ind første gang... nå ja, så må man jo på'en igen!! Der er ingen grund til at kede sig som haveejer ;o)

  SvarSlet
 4. Glemte lige at sige, at dit bed kom til at se fint ud, så er det spændende hvad næste projekt bliver... :o)

  SvarSlet
 5. @ Fru Friis; der er altid noget, som kan gøres bedre eller anderleds. Jeg kan nikke genkendende til det, at hjernen arbejder videre og at der komme andre vinkler/elementer ind, som man ikke lige havde tænkt på fra starten. Det er en dynamisk proces, som vi aldrig bliver færdige med - heldigvis :-)

  SvarSlet
 6. Det kender vi vel alle i højere eller mindre grad.... Så du er ikke alene.
  Haven er jo netop en dynamisk proces og vi har jo ikke alle en havearkitekt eller gartner til at udbedre tingene. Det er jo det der gør, at ihvertfald jeg følger Danske haveblogs for at få noget inspiration. Tak for det...
  Bedet blev rigtigt flot....

  SvarSlet
 7. @ Bente; du har da fuldstændig ret i, at langt e fleste af os er hobbyister og ikke professionelle og derfor vil vi tage nogle forkerte beslutninger indimellem :-) Ja jeg tror da, at selv de professionelle hele tiden arbejder i en dynamisk proces med haven.
  Og ja, blogland er et rigtigt godt sted at hente inspiration :-)

  SvarSlet
 8. Det ser godt ud at dit bed er blevet bredere. Græstørvene skal nok hurtigt gro fast med alt det regn vi får..
  Der er rigtig meget inspiration at hente i blogland. Det bliver spændende at se hvad du så kan finde på af nyt.

  SvarSlet
 9. Jo, det blev en god løsning. Især det med "det lange kik".
  Susanne, jeg kan godt lide, at du deler det med os. Jeg bliver så glad at at være i "blog-land", det har jeg opdaget nu hvor jeg er hjemme igen efter ferie (som selvfølgelig også var dejlig).
  Jeg ved ikke - men en gang i mellem bliver det for "yndigt" og for meget a la "se hvad jeg har præsteret" over det hele. Også mine egne indlæg, ved jeg godt. F.eks. det, jeg lige har postet. Og der skal være plads til det hele. For min skyld meget gerne meget mere af din slags!

  Mandags-cyperkram fra
  Marianne
  Den helbredende have

  SvarSlet
 10. jeg tilslutter mig til de andre, dit bed ser nu meget bedre ud, du kunne jo altid pynte med nogle sten ved kanten, hvis du da ikke bryder dig om bar jord ;)

  SvarSlet
 11. Åh ja, den slags trial and error-episoder kender jeg ret godt :o)

  SvarSlet
 12. Tænk, tænk om igen, udføre og evaluere jo det kender jeg udemærket, men tror også nogen gange man kan få fornemmelsen af at det vist er forkert undervejs, men når det så er gennemført bliver det oftest bedre end det man forestillede sig. Jeg har dog også ændret på ellers "færdige" projekter fordi det ikke fungerede eller var holdbart nok.
  Synes du kom fint fra den lille afvigelse, men jeg finder virkelig bede tættest på huset sværrest. Både plantevalget og formen.
  Henrik

  SvarSlet
 13. @ Gitte; uh, det er ikke svært - idéerne står allerede i kø ;-)

  @ Marianne; sikke en dejlig kommentar :-))
  Jeg synes jo, at der er rigtig mange positive sider ved havelivet. Men for at give et fuldtendt billede af havelivet, så synes jeg også, at det er på sin plads også at nævne overvejelser, fejltagelser mm af havelivet for at få et nuanceret billede.

  @ Tim; jorden skal såmænd hurtigt blive groet over af planterne - ttidligere generede planter, når jeg skulle slå græs. Men idéen med en kant er rigtig god - jeg har selv overvejet en trækant, så det bliver nemmere at slå ind til.

  @ Esther; ja mon ikke de fleste kender den metode, når alt kommer til alt :-)

  @ Henrik; du har ret i, at man på et tidspunkt i processen bliver i tvivl om det nu er det rigtige - sådan er det vist i alle livets processer og ikke kun i havens processer! Og nogle gange skal man arbejde videre med projektet, for som du skriver, så kan et færdigt og tilgroet projekt se helt anderledes ud end midt i eller til slut.

  Ja, bede langs huse er ikke nemme - dette bed har jeg arbejdet med i mange år og det er langt fra færdigt!

  SvarSlet
 14. Uffa meg ja, gjett om jeg har gjort det samme mange ganger. Men du rettet det opp med en gang. Jeg prøver overtale meg at så ille er det da ikke i en uke eller to, siden er det bare å gjøre om alt til det gamle igjen..

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)