Gå videre til hovedindholdet

Citronmelisse

Krydderurten citronmelisse er plantet på begge sider af døren ind til drivhuset, så hver gang jeg går ind og ud af drivhuset, så kommer jeg til at strejfe den og dens spreder sin vidunderlige duft.


I øjeblikket bærer citronmelissen små hvide blomster og de første frø vil snart være modne. Krydderurten er rigtig flittig til at sprede sig og hvis den får lov til at sprede frøene, så har man den hurtigt i rigelige mængder i hele haven. Blandt andet derfor bliver den klippet ned nu, for godt nok er jeg glad for planten, men kun i begrænsede mængder!


Citronmelissen vil snart skyde med friske skud igen. Og selvom den har stået frodig og frisk hele sommeren, så bliver det nu alligevel dejligt, at se nye skud igen. Og de nye skud er ulig mere fristende at anvende i et glas iskoldt vand eller til citronmelisse-muffins!

Kommentarer

 1. ......uhm - kan lige forestille mig den skønne duft :0)

  Muffins.......nu løber min mund i vand ;0)

  SvarSlet
 2. @ Dorthe; de der citronmelisse-muffins er rigtig godt og kan findes i én af Ane-Mette Olsens bøger om krydderurter :-)

  SvarSlet
 3. Sådan en har jeg ikke, men det lyder dejligt med duften og muffins :-)

  SvarSlet
 4. Citronmelisse både smager og dufter skønt. Jeg har ikke selv planten i haven, men iiiiiiindsnuser den, hvor jeg kan komme til det ;-)

  Ha' en dejlig dag.

  SvarSlet
 5. ups... det minder mig om at min også blomster nu !!! og det med frøerne har jeg lige glemt... ;)

  SvarSlet
 6. @ Liosbeth; både duft og smag er skønne :-)

  @ Madam Bæk; Duften er heller ikke til at gå fejl af - jeg strejfer gerne busken 'med vilje', når jeg går forbi den, bare for at få lov at dufte :-)

  @ Tim; så må du vist snart ud med saksen! God arbejdslyst :-)

  SvarSlet
 7. Ja det er bare så skøn en urt! HVis man ikke ser sig for og er ude med riven, så har mandem over hele haven.

  Kh. Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet
 8. @ Marianne; thi hi - ja man må være ude med riven over for dem :-) Men jeg tror efterhånden jeg har fået fjernet de planter, som har fået lov at etablere sig de 'forkerte' steder. Men der er stadig et arbejde med at få fjerne små nye planter, når de dukker op!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…