Gå videre til hovedindholdet

Citronmelisse

Krydderurten citronmelisse er plantet på begge sider af døren ind til drivhuset, så hver gang jeg går ind og ud af drivhuset, så kommer jeg til at strejfe den og dens spreder sin vidunderlige duft.


I øjeblikket bærer citronmelissen små hvide blomster og de første frø vil snart være modne. Krydderurten er rigtig flittig til at sprede sig og hvis den får lov til at sprede frøene, så har man den hurtigt i rigelige mængder i hele haven. Blandt andet derfor bliver den klippet ned nu, for godt nok er jeg glad for planten, men kun i begrænsede mængder!


Citronmelissen vil snart skyde med friske skud igen. Og selvom den har stået frodig og frisk hele sommeren, så bliver det nu alligevel dejligt, at se nye skud igen. Og de nye skud er ulig mere fristende at anvende i et glas iskoldt vand eller til citronmelisse-muffins!

Kommentarer

 1. ......uhm - kan lige forestille mig den skønne duft :0)

  Muffins.......nu løber min mund i vand ;0)

  SvarSlet
 2. @ Dorthe; de der citronmelisse-muffins er rigtig godt og kan findes i én af Ane-Mette Olsens bøger om krydderurter :-)

  SvarSlet
 3. Sådan en har jeg ikke, men det lyder dejligt med duften og muffins :-)

  SvarSlet
 4. Citronmelisse både smager og dufter skønt. Jeg har ikke selv planten i haven, men iiiiiiindsnuser den, hvor jeg kan komme til det ;-)

  Ha' en dejlig dag.

  SvarSlet
 5. ups... det minder mig om at min også blomster nu !!! og det med frøerne har jeg lige glemt... ;)

  SvarSlet
 6. @ Liosbeth; både duft og smag er skønne :-)

  @ Madam Bæk; Duften er heller ikke til at gå fejl af - jeg strejfer gerne busken 'med vilje', når jeg går forbi den, bare for at få lov at dufte :-)

  @ Tim; så må du vist snart ud med saksen! God arbejdslyst :-)

  SvarSlet
 7. Ja det er bare så skøn en urt! HVis man ikke ser sig for og er ude med riven, så har mandem over hele haven.

  Kh. Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet
 8. @ Marianne; thi hi - ja man må være ude med riven over for dem :-) Men jeg tror efterhånden jeg har fået fjernet de planter, som har fået lov at etablere sig de 'forkerte' steder. Men der er stadig et arbejde med at få fjerne små nye planter, når de dukker op!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…