Gå videre til hovedindholdet

Åben have

Nej, nej vi holder ikke åben have - vi har åben have ;-)

Små fem timer tog det vognmanden at fjerne hækken og to containere blev kørt væk med fuld læs. Efter han var kørt, var jeg ude at planere en anelse. Det blev til ikke så meget, for det regnede og regnede og jorden var så blød og smattet, at jeg sejlede rundt med gummistøvlerne. Desuden var jorden tung og næsten ikke til at flytte rundt med.

Jeg håber på snarlig tørvejr, så jeg kan få det ordnet inden håndværkerne kommer sidst i den kommende uge, for at sætte det nye stakit op.




Hvor er det 'sjovt' at se haven fra en helt anden vinkel - jeg ser helt nye 'ting', som jeg ikke har set på samme måde tidligere. Bl.a. er der fine stier rundt bagerst i haven, hvor jeg sjældent kommer, fordi området har været trykket af hækken. Jeg tror, at jeg kommer med et indlæg omkring stierne på et senere tidspunkt.

Pludselig synes jeg, at haven ser meget lille ud - den er jo heller ikke stor med sine små 700 kvm! Det må være de manglende rammer omkring haven, som giver et helt andet indtryk af haven.

Og da hækken var væk, så fik jeg også nye øjne på et par buske - heldigvis var vognmanden frisk og tog lige dem med også. Så nu er der også huller i haven, som skal fyldes. Men indimellem må man handle hurtigt for at få udnyttet, at vi har åben have :-)


Vi har valgt at sætte et trykimprægneret stakit op - brædder i klink. På udvalgte steder vil vi sætte rionet på og så skal der med tiden plantes slyngplanter op af rionettet for at skjule stakittet.

Jeg glæder mig vildt til at se stakittet sat op og til, at det hele bliver færdigt. Og så bliver det spændende at se, hvor meget ekstra have jeg har fået ved at fjerne hækken - det kan jeg først rigtigt overskue, når stakittet er sat op, tror jeg.

Kommentarer

  1. Det skal nok blive godt :-)
    Glæder mig til at se billeder af det nye stakit .

    SvarSlet
  2. Det er morsomt at du pludselig ser andre ting når hækken er væk. Det er skønt med projekter:)

    SvarSlet
  3. @ Vivik; ja, det håber jeg og jeg ser det helt klar som godt i min fantasi :-)

    @ Lisbeth; ja det var også en stor overraskelse for mig, at jeg så haven på en anden måde. Du har fuldstændig ret; projekter er skønne, men det er også det, som driver lysten - mit skabergen er ihvertfald stort :-)

    SvarSlet
  4. Det bliver spændende at følge med i opsætningen af dit nye stakit og hvilke planter, du vil sætte i stedet for de fjernede.
    Altid dejligt med noget fornyelse i haven.
    Håber på tørvejr i morgen, så du kan få planeret inden håndværkerne kommer.

    SvarSlet
  5. @ Lisbeth; tak - vi er sikkert den del som håber på tørvejr, så hvis vi håber sammen, så går det måske bedre ;-)

    Ja, der er intet bestemt endnu, men har selv tænkt på clematis og så måske lidt frugttræer i espalier - vi får se, jeg er også selv spændt på, hvad det bliver til i sidste ende :-)

    SvarSlet
  6. Altid spændende med nyt ... sikke plads det giver ;0)

    SvarSlet
  7. @ Merete; ja, plads, luft og mere lys - det er dejligt :-)

    SvarSlet
  8. Sikke en stor dag, tillykke med det store skridt. Er sikker på du ikke vil fortryde et sekund.

    SvarSlet
  9. Nøj, hvor er du heldig, at du sådan er sluppet af med din hæk :-)
    Jeg tror helt sikkert heller ikke at du fortryder. Vi fjernede hækken ind mod den ene nabo for snart en del år siden. Og det gav bare så meget luft og lys, og stykket blev meget nemmere at holde. Og roser og clematis, og blomstrende buske og træer er altså meget sjovere end hække.
    Jeg glæder mig også til at følge med og se jeres nye plankeværk :-)

    SvarSlet
  10. @ Vibe; tak, jeg tror også, at det bliver supergodt. men det er nu noget åben og lidt grænseoverskridende, at andre kan se og gå direkte ind i haven, så glæder mig til, at stakittet kommer op :-)

    @ Hanne; Jeg kan også se, at det allerede har givet mere lys og luft, men er så spændt på, hvor meget af det stakittet tager, når det kommer op.
    Du har fuldstændig ret i, at prydplanter er meget sjovere at holde end en hæk - ihh, hvor jeg glæder mig :-)

    SvarSlet
  11. Det må da krible helt vildt i fingrene for at komme igang med al den ekstra plads ;-))) Det bliver spændende. Stier, det lyder hyggeligt, vil glæde mig til et kig på dem!
    God søndag

    SvarSlet
  12. @ Anette; det kribler helt vildt og er allerede igang med at planlægge - Rosenpostens hjemmeside er bl.a. meget var lige i øjeblikket ;-)

    Du skal få lov at se stier i et senere indlæg :-)

    SvarSlet
  13. Sikke en forandring! Men som du selv siger, så har du det hele klart i din fantasi. Det bliver spændende at følge stakit og planter op ad stakit og hvad der ellers skal ske. Der er ikke noget som nye haveprojekter :)

    Var han dyr, ham vognmanden? Jeg spørger, fordi vi skal have hele spireahækken ud mod vejen fjernet næste år...

    Ha' en god søndag

    Ulla

    SvarSlet
  14. @ Ulla; det kribler helt vild for at komme igang med at plante osv :-) Men først skal det 'sure' men nødvendige arbejde klares; fjernelse af rødder og området skal planeres!

    Vi gav omkring 10.000 for 65 m hæk, som var tre meter høj og to meter bred - en rimelig pris, når der også skulle en minigravko ind af en sti og det hele er kørt væk!

    SvarSlet
  15. Haha...."en lille have...på 700m2"...det er altså 2½ gang større end min...så kom ikke her *G*

    SvarSlet
  16. Dejligt med projekter i de små haver rundt omkring i blogverden. Der kommer jo idéer, som man selv kan bruge. Spændende hvad du får plantet.

    Ha' en dejlig aften ;-)

    SvarSlet
  17. @ Esther; 'undskyld' det kan jeg godt se ;-) Men jeg kommer fra én på 4000 kvm..... så er 700 altså lille :-) Men jeg klager ikke, for de 700 er alt rigeligt til mig!

    SvarSlet
  18. Ja, selvom vores haver er "parcel"-størrelse, synger jeg med i koret om, at der er rigeligt at tage fat på.

    Men måske flere områder passede sig selv, hvis vi havde det femdobbelte?

    Der ser jo også ud som om der er rigeligt at tage fat på, Susanne.

    SvarSlet
  19. @ Marianne; du har fuldstændig ret - der er rigeligt at tage fat på. Men jeg tror nu også, at jeg ville kede mig, hvis det hele var perfekt. Det er jo netop processerne der er sjove :-)

    SvarSlet
  20. Det er nu okay - jeg kom fra en "have" (Læs= frimærke) på 20-30 m2 til 220m2, så jeg er mægtig glad.
    Forøvrigt passer havens størrelse mig fint....selvom jeg da gerne ville have haft plads til noget mere "køkkenhave/
    frugthave"...men IKKE på bekostning af blomsterbede..så nøjes med i alt 3 højbede, 1 æbletræ, 1-2 blåbærbuske og 1 ribs (Det er ihvertfald ønskerne!) Indtil nu har jeg 1 højbed *G*

    SvarSlet
  21. @ Esther; jamen det er da en tidobling ;-) ja, selv en lille have kan indrettes med utroligt mange planter, kroge og rum - ja jeg har endda set små haver i flere etager.
    Jeg har indtil nu også prioritere blomsterbede frem for køkkenhave. Men det lyder da som om, at du kan få lidt efterårsbær - lækkert. Skøn at have planer :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.