Gå videre til hovedindholdet

Åben have

Nej, nej vi holder ikke åben have - vi har åben have ;-)

Små fem timer tog det vognmanden at fjerne hækken og to containere blev kørt væk med fuld læs. Efter han var kørt, var jeg ude at planere en anelse. Det blev til ikke så meget, for det regnede og regnede og jorden var så blød og smattet, at jeg sejlede rundt med gummistøvlerne. Desuden var jorden tung og næsten ikke til at flytte rundt med.

Jeg håber på snarlig tørvejr, så jeg kan få det ordnet inden håndværkerne kommer sidst i den kommende uge, for at sætte det nye stakit op.
Hvor er det 'sjovt' at se haven fra en helt anden vinkel - jeg ser helt nye 'ting', som jeg ikke har set på samme måde tidligere. Bl.a. er der fine stier rundt bagerst i haven, hvor jeg sjældent kommer, fordi området har været trykket af hækken. Jeg tror, at jeg kommer med et indlæg omkring stierne på et senere tidspunkt.

Pludselig synes jeg, at haven ser meget lille ud - den er jo heller ikke stor med sine små 700 kvm! Det må være de manglende rammer omkring haven, som giver et helt andet indtryk af haven.

Og da hækken var væk, så fik jeg også nye øjne på et par buske - heldigvis var vognmanden frisk og tog lige dem med også. Så nu er der også huller i haven, som skal fyldes. Men indimellem må man handle hurtigt for at få udnyttet, at vi har åben have :-)


Vi har valgt at sætte et trykimprægneret stakit op - brædder i klink. På udvalgte steder vil vi sætte rionet på og så skal der med tiden plantes slyngplanter op af rionettet for at skjule stakittet.

Jeg glæder mig vildt til at se stakittet sat op og til, at det hele bliver færdigt. Og så bliver det spændende at se, hvor meget ekstra have jeg har fået ved at fjerne hækken - det kan jeg først rigtigt overskue, når stakittet er sat op, tror jeg.

Kommentarer

 1. Det skal nok blive godt :-)
  Glæder mig til at se billeder af det nye stakit .

  SvarSlet
 2. Det er morsomt at du pludselig ser andre ting når hækken er væk. Det er skønt med projekter:)

  SvarSlet
 3. @ Vivik; ja, det håber jeg og jeg ser det helt klar som godt i min fantasi :-)

  @ Lisbeth; ja det var også en stor overraskelse for mig, at jeg så haven på en anden måde. Du har fuldstændig ret; projekter er skønne, men det er også det, som driver lysten - mit skabergen er ihvertfald stort :-)

  SvarSlet
 4. Det bliver spændende at følge med i opsætningen af dit nye stakit og hvilke planter, du vil sætte i stedet for de fjernede.
  Altid dejligt med noget fornyelse i haven.
  Håber på tørvejr i morgen, så du kan få planeret inden håndværkerne kommer.

  SvarSlet
 5. @ Lisbeth; tak - vi er sikkert den del som håber på tørvejr, så hvis vi håber sammen, så går det måske bedre ;-)

  Ja, der er intet bestemt endnu, men har selv tænkt på clematis og så måske lidt frugttræer i espalier - vi får se, jeg er også selv spændt på, hvad det bliver til i sidste ende :-)

  SvarSlet
 6. Altid spændende med nyt ... sikke plads det giver ;0)

  SvarSlet
 7. @ Merete; ja, plads, luft og mere lys - det er dejligt :-)

  SvarSlet
 8. Sikke en stor dag, tillykke med det store skridt. Er sikker på du ikke vil fortryde et sekund.

  SvarSlet
 9. Nøj, hvor er du heldig, at du sådan er sluppet af med din hæk :-)
  Jeg tror helt sikkert heller ikke at du fortryder. Vi fjernede hækken ind mod den ene nabo for snart en del år siden. Og det gav bare så meget luft og lys, og stykket blev meget nemmere at holde. Og roser og clematis, og blomstrende buske og træer er altså meget sjovere end hække.
  Jeg glæder mig også til at følge med og se jeres nye plankeværk :-)

  SvarSlet
 10. @ Vibe; tak, jeg tror også, at det bliver supergodt. men det er nu noget åben og lidt grænseoverskridende, at andre kan se og gå direkte ind i haven, så glæder mig til, at stakittet kommer op :-)

  @ Hanne; Jeg kan også se, at det allerede har givet mere lys og luft, men er så spændt på, hvor meget af det stakittet tager, når det kommer op.
  Du har fuldstændig ret i, at prydplanter er meget sjovere at holde end en hæk - ihh, hvor jeg glæder mig :-)

  SvarSlet
 11. Det må da krible helt vildt i fingrene for at komme igang med al den ekstra plads ;-))) Det bliver spændende. Stier, det lyder hyggeligt, vil glæde mig til et kig på dem!
  God søndag

  SvarSlet
 12. @ Anette; det kribler helt vildt og er allerede igang med at planlægge - Rosenpostens hjemmeside er bl.a. meget var lige i øjeblikket ;-)

  Du skal få lov at se stier i et senere indlæg :-)

  SvarSlet
 13. Sikke en forandring! Men som du selv siger, så har du det hele klart i din fantasi. Det bliver spændende at følge stakit og planter op ad stakit og hvad der ellers skal ske. Der er ikke noget som nye haveprojekter :)

  Var han dyr, ham vognmanden? Jeg spørger, fordi vi skal have hele spireahækken ud mod vejen fjernet næste år...

  Ha' en god søndag

  Ulla

  SvarSlet
 14. @ Ulla; det kribler helt vild for at komme igang med at plante osv :-) Men først skal det 'sure' men nødvendige arbejde klares; fjernelse af rødder og området skal planeres!

  Vi gav omkring 10.000 for 65 m hæk, som var tre meter høj og to meter bred - en rimelig pris, når der også skulle en minigravko ind af en sti og det hele er kørt væk!

  SvarSlet
 15. Haha...."en lille have...på 700m2"...det er altså 2½ gang større end min...så kom ikke her *G*

  SvarSlet
 16. Dejligt med projekter i de små haver rundt omkring i blogverden. Der kommer jo idéer, som man selv kan bruge. Spændende hvad du får plantet.

  Ha' en dejlig aften ;-)

  SvarSlet
 17. @ Esther; 'undskyld' det kan jeg godt se ;-) Men jeg kommer fra én på 4000 kvm..... så er 700 altså lille :-) Men jeg klager ikke, for de 700 er alt rigeligt til mig!

  SvarSlet
 18. Ja, selvom vores haver er "parcel"-størrelse, synger jeg med i koret om, at der er rigeligt at tage fat på.

  Men måske flere områder passede sig selv, hvis vi havde det femdobbelte?

  Der ser jo også ud som om der er rigeligt at tage fat på, Susanne.

  SvarSlet
 19. @ Marianne; du har fuldstændig ret - der er rigeligt at tage fat på. Men jeg tror nu også, at jeg ville kede mig, hvis det hele var perfekt. Det er jo netop processerne der er sjove :-)

  SvarSlet
 20. Det er nu okay - jeg kom fra en "have" (Læs= frimærke) på 20-30 m2 til 220m2, så jeg er mægtig glad.
  Forøvrigt passer havens størrelse mig fint....selvom jeg da gerne ville have haft plads til noget mere "køkkenhave/
  frugthave"...men IKKE på bekostning af blomsterbede..så nøjes med i alt 3 højbede, 1 æbletræ, 1-2 blåbærbuske og 1 ribs (Det er ihvertfald ønskerne!) Indtil nu har jeg 1 højbed *G*

  SvarSlet
 21. @ Esther; jamen det er da en tidobling ;-) ja, selv en lille have kan indrettes med utroligt mange planter, kroge og rum - ja jeg har endda set små haver i flere etager.
  Jeg har indtil nu også prioritere blomsterbede frem for køkkenhave. Men det lyder da som om, at du kan få lidt efterårsbær - lækkert. Skøn at have planer :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…