Gå videre til hovedindholdet

Åben have

Nej, nej vi holder ikke åben have - vi har åben have ;-)

Små fem timer tog det vognmanden at fjerne hækken og to containere blev kørt væk med fuld læs. Efter han var kørt, var jeg ude at planere en anelse. Det blev til ikke så meget, for det regnede og regnede og jorden var så blød og smattet, at jeg sejlede rundt med gummistøvlerne. Desuden var jorden tung og næsten ikke til at flytte rundt med.

Jeg håber på snarlig tørvejr, så jeg kan få det ordnet inden håndværkerne kommer sidst i den kommende uge, for at sætte det nye stakit op.
Hvor er det 'sjovt' at se haven fra en helt anden vinkel - jeg ser helt nye 'ting', som jeg ikke har set på samme måde tidligere. Bl.a. er der fine stier rundt bagerst i haven, hvor jeg sjældent kommer, fordi området har været trykket af hækken. Jeg tror, at jeg kommer med et indlæg omkring stierne på et senere tidspunkt.

Pludselig synes jeg, at haven ser meget lille ud - den er jo heller ikke stor med sine små 700 kvm! Det må være de manglende rammer omkring haven, som giver et helt andet indtryk af haven.

Og da hækken var væk, så fik jeg også nye øjne på et par buske - heldigvis var vognmanden frisk og tog lige dem med også. Så nu er der også huller i haven, som skal fyldes. Men indimellem må man handle hurtigt for at få udnyttet, at vi har åben have :-)


Vi har valgt at sætte et trykimprægneret stakit op - brædder i klink. På udvalgte steder vil vi sætte rionet på og så skal der med tiden plantes slyngplanter op af rionettet for at skjule stakittet.

Jeg glæder mig vildt til at se stakittet sat op og til, at det hele bliver færdigt. Og så bliver det spændende at se, hvor meget ekstra have jeg har fået ved at fjerne hækken - det kan jeg først rigtigt overskue, når stakittet er sat op, tror jeg.

Kommentarer

 1. Det skal nok blive godt :-)
  Glæder mig til at se billeder af det nye stakit .

  SvarSlet
 2. Det er morsomt at du pludselig ser andre ting når hækken er væk. Det er skønt med projekter:)

  SvarSlet
 3. @ Vivik; ja, det håber jeg og jeg ser det helt klar som godt i min fantasi :-)

  @ Lisbeth; ja det var også en stor overraskelse for mig, at jeg så haven på en anden måde. Du har fuldstændig ret; projekter er skønne, men det er også det, som driver lysten - mit skabergen er ihvertfald stort :-)

  SvarSlet
 4. Det bliver spændende at følge med i opsætningen af dit nye stakit og hvilke planter, du vil sætte i stedet for de fjernede.
  Altid dejligt med noget fornyelse i haven.
  Håber på tørvejr i morgen, så du kan få planeret inden håndværkerne kommer.

  SvarSlet
 5. @ Lisbeth; tak - vi er sikkert den del som håber på tørvejr, så hvis vi håber sammen, så går det måske bedre ;-)

  Ja, der er intet bestemt endnu, men har selv tænkt på clematis og så måske lidt frugttræer i espalier - vi får se, jeg er også selv spændt på, hvad det bliver til i sidste ende :-)

  SvarSlet
 6. Altid spændende med nyt ... sikke plads det giver ;0)

  SvarSlet
 7. @ Merete; ja, plads, luft og mere lys - det er dejligt :-)

  SvarSlet
 8. Sikke en stor dag, tillykke med det store skridt. Er sikker på du ikke vil fortryde et sekund.

  SvarSlet
 9. Nøj, hvor er du heldig, at du sådan er sluppet af med din hæk :-)
  Jeg tror helt sikkert heller ikke at du fortryder. Vi fjernede hækken ind mod den ene nabo for snart en del år siden. Og det gav bare så meget luft og lys, og stykket blev meget nemmere at holde. Og roser og clematis, og blomstrende buske og træer er altså meget sjovere end hække.
  Jeg glæder mig også til at følge med og se jeres nye plankeværk :-)

  SvarSlet
 10. @ Vibe; tak, jeg tror også, at det bliver supergodt. men det er nu noget åben og lidt grænseoverskridende, at andre kan se og gå direkte ind i haven, så glæder mig til, at stakittet kommer op :-)

  @ Hanne; Jeg kan også se, at det allerede har givet mere lys og luft, men er så spændt på, hvor meget af det stakittet tager, når det kommer op.
  Du har fuldstændig ret i, at prydplanter er meget sjovere at holde end en hæk - ihh, hvor jeg glæder mig :-)

  SvarSlet
 11. Det må da krible helt vildt i fingrene for at komme igang med al den ekstra plads ;-))) Det bliver spændende. Stier, det lyder hyggeligt, vil glæde mig til et kig på dem!
  God søndag

  SvarSlet
 12. @ Anette; det kribler helt vildt og er allerede igang med at planlægge - Rosenpostens hjemmeside er bl.a. meget var lige i øjeblikket ;-)

  Du skal få lov at se stier i et senere indlæg :-)

  SvarSlet
 13. Sikke en forandring! Men som du selv siger, så har du det hele klart i din fantasi. Det bliver spændende at følge stakit og planter op ad stakit og hvad der ellers skal ske. Der er ikke noget som nye haveprojekter :)

  Var han dyr, ham vognmanden? Jeg spørger, fordi vi skal have hele spireahækken ud mod vejen fjernet næste år...

  Ha' en god søndag

  Ulla

  SvarSlet
 14. @ Ulla; det kribler helt vild for at komme igang med at plante osv :-) Men først skal det 'sure' men nødvendige arbejde klares; fjernelse af rødder og området skal planeres!

  Vi gav omkring 10.000 for 65 m hæk, som var tre meter høj og to meter bred - en rimelig pris, når der også skulle en minigravko ind af en sti og det hele er kørt væk!

  SvarSlet
 15. Haha...."en lille have...på 700m2"...det er altså 2½ gang større end min...så kom ikke her *G*

  SvarSlet
 16. Dejligt med projekter i de små haver rundt omkring i blogverden. Der kommer jo idéer, som man selv kan bruge. Spændende hvad du får plantet.

  Ha' en dejlig aften ;-)

  SvarSlet
 17. @ Esther; 'undskyld' det kan jeg godt se ;-) Men jeg kommer fra én på 4000 kvm..... så er 700 altså lille :-) Men jeg klager ikke, for de 700 er alt rigeligt til mig!

  SvarSlet
 18. Ja, selvom vores haver er "parcel"-størrelse, synger jeg med i koret om, at der er rigeligt at tage fat på.

  Men måske flere områder passede sig selv, hvis vi havde det femdobbelte?

  Der ser jo også ud som om der er rigeligt at tage fat på, Susanne.

  SvarSlet
 19. @ Marianne; du har fuldstændig ret - der er rigeligt at tage fat på. Men jeg tror nu også, at jeg ville kede mig, hvis det hele var perfekt. Det er jo netop processerne der er sjove :-)

  SvarSlet
 20. Det er nu okay - jeg kom fra en "have" (Læs= frimærke) på 20-30 m2 til 220m2, så jeg er mægtig glad.
  Forøvrigt passer havens størrelse mig fint....selvom jeg da gerne ville have haft plads til noget mere "køkkenhave/
  frugthave"...men IKKE på bekostning af blomsterbede..så nøjes med i alt 3 højbede, 1 æbletræ, 1-2 blåbærbuske og 1 ribs (Det er ihvertfald ønskerne!) Indtil nu har jeg 1 højbed *G*

  SvarSlet
 21. @ Esther; jamen det er da en tidobling ;-) ja, selv en lille have kan indrettes med utroligt mange planter, kroge og rum - ja jeg har endda set små haver i flere etager.
  Jeg har indtil nu også prioritere blomsterbede frem for køkkenhave. Men det lyder da som om, at du kan få lidt efterårsbær - lækkert. Skøn at have planer :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …