Gå videre til hovedindholdet

Friskt grønt løv

For små 14 dage siden var jeg 'modig' - det var ihvertfald den følelse jeg havde, da det var første gang jeg klippede storkenæb ned. Som skrevet i dette indlæg, så havde jeg hørt fra forskellige sider, at storkenæb ville komme med nyt friskt løv og en ny omend mindre blomstring.


Og jeg skal da så sandelig love for, at storkenæben er kommet godt igen. Den har selvfølgelig også haft gode betingelser med godt med varme, regn og solskin, men jeg undres nu alligevel over den fantastiske grokraft! Men nu er jeg så bare spændt på, hvornår de 'lovede' blomster dukker op!

I samme omgang vovede jeg at klippe slangeurt ned. Jeg havde ikke hørt om erfaringer med at klippe den staude ned og havde derfor ingen anelse om, om det kunne lade sig gøre at få frisk løv på den også. Men efterfølgende har jeg set én af Claus Dalby's videoer, hvor slangeurten blomstrer igen efter en nedklipning, så jeg vil glæde mig til endnu en blomstring.
Den lyserøde geranium blomstrer stadig, men den vælter længere og længere ud over plænen og er lidt træls at slå plæne under. Jeg synes dog der er for mange blomster til at give den saksen - men inden længe, så ...


Bjergknopurten blev klippet ned for en måneds tid siden og nu er der nye blomster og knopper.

Jeg skal helt sikkert til at klippe flere at mine afblomstrede stauder ned - herligt, at vi sådan kan 'snyde' naturen til endnu en blomstring!

Kommentarer

 1. Jeg har også læst om at klippe ned på "den frodige have" hvor det blev kaldt en "chelsea cut" da man klipper det ned efter have showet og får planterne til at blomstre igen..
  Jeg har dog ikke selv gjort det endnu - er vist noget af en kylling..:))
  God søndag herfra..

  SvarSlet
 2. @ Karina; Chelsea cut er et glimrende udtryk - det tager jeg til mig :-)
  Jeg var også en kylling, kan du nok læse, men det er jeg da kommet over - nu skal der nemlig klippes meget mere :-)

  SvarSlet
 3. ......det kan altid betale sig at klippe både slangeurt,storkenæb, marguritter/hvid okseøje, katteurt mere ned. Det giver lige en skøn foryngelsekur og blomstring igen i sensommeren.

  ......og det kan vi jo godt lide :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 4. Herligt, godt at høre det fra almindelig mennesker. Jeg fik kun klippet frøstandene, men næste år vil jeg også være "overmodig"
  hilsen Lone.g

  SvarSlet
 5. @ Dorthe; ja der er mange der helt sikkert kan tåle at blive klippet ned også akelejefrøstjernen har jeg hørt. Og du har ret, så er der mere farve i bedene uden at skulle have flere planter skruet ned :-)

  @ Lone.g; Jeg tror da, at jeg ville prøve at klippe dem ned nu - det værste der kan ske er vel, at de kommer med nyt løv men ingen blomster. Fat blot saksen ;-)

  SvarSlet
 6. Jeg har også svært ved at klippe storkenæb ned, for de står jo stadig med blomster, men de bliver ikke ved med at være kønne, så jeg har også klippet nogle ned. Jeg har glemt at se efter resultatet her 14 dage efter, det må jeg ud og gøre.

  SvarSlet
 7. @ Lisbeth; ja det bliver spændende at se :-)

  SvarSlet
 8. Jo der er små fine tuer med nye blade, og så er der de rigtig grimme, som jeg ikke nænnede at klippe ned. Det bliver i morgen.

  SvarSlet
 9. Bra att du vågade vara tuff med saxen - många (men inte alla) perenner/stauder svarar bra på nedklippning. Daggkåpa Achemilla mollis blir jättefin om man klipper ner den helt efter första blomningen.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 10. @ Lisbeth; ja man bliver så glad af at se det nye grønne løv, så man skal straks igang med mere ;-)

  @ Anna; det vil jeg huske, når Achemilla mollis bliver grim om kort tid - så skal den også have med saksen :-)

  SvarSlet
 11. Må fluks ud og klippe mine slangeurt ned ..
  i morgen ... tror jeg ;0)

  SvarSlet
 12. Hei Susanne:)
  Takk for din info om ananaskirsebær som jeg ikke
  kjente.Skal kikke etter den til neste år,men det blir kankje litt kaldt for den siden jeg ikke har veksthus.Men takk for info:))

  SvarSlet
 13. @ Merete; Tror det er en god idé at vente til imorgen ;-)

  @ Inger Marie; det var så lidt - kun dejligt at vi kan inspirere hinanden :-)

  SvarSlet
 14. Aha - bjergknopurten er ikke blevet klippet ned her på matriklen. Det må jeg råde bod på :)

  SvarSlet
 15. @ Ulla; det kan ihvertfald pynte gevaldigt :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…