Gå videre til hovedindholdet

Friskt grønt løv

For små 14 dage siden var jeg 'modig' - det var ihvertfald den følelse jeg havde, da det var første gang jeg klippede storkenæb ned. Som skrevet i dette indlæg, så havde jeg hørt fra forskellige sider, at storkenæb ville komme med nyt friskt løv og en ny omend mindre blomstring.


Og jeg skal da så sandelig love for, at storkenæben er kommet godt igen. Den har selvfølgelig også haft gode betingelser med godt med varme, regn og solskin, men jeg undres nu alligevel over den fantastiske grokraft! Men nu er jeg så bare spændt på, hvornår de 'lovede' blomster dukker op!

I samme omgang vovede jeg at klippe slangeurt ned. Jeg havde ikke hørt om erfaringer med at klippe den staude ned og havde derfor ingen anelse om, om det kunne lade sig gøre at få frisk løv på den også. Men efterfølgende har jeg set én af Claus Dalby's videoer, hvor slangeurten blomstrer igen efter en nedklipning, så jeg vil glæde mig til endnu en blomstring.
Den lyserøde geranium blomstrer stadig, men den vælter længere og længere ud over plænen og er lidt træls at slå plæne under. Jeg synes dog der er for mange blomster til at give den saksen - men inden længe, så ...


Bjergknopurten blev klippet ned for en måneds tid siden og nu er der nye blomster og knopper.

Jeg skal helt sikkert til at klippe flere at mine afblomstrede stauder ned - herligt, at vi sådan kan 'snyde' naturen til endnu en blomstring!

Kommentarer

 1. Jeg har også læst om at klippe ned på "den frodige have" hvor det blev kaldt en "chelsea cut" da man klipper det ned efter have showet og får planterne til at blomstre igen..
  Jeg har dog ikke selv gjort det endnu - er vist noget af en kylling..:))
  God søndag herfra..

  SvarSlet
 2. @ Karina; Chelsea cut er et glimrende udtryk - det tager jeg til mig :-)
  Jeg var også en kylling, kan du nok læse, men det er jeg da kommet over - nu skal der nemlig klippes meget mere :-)

  SvarSlet
 3. ......det kan altid betale sig at klippe både slangeurt,storkenæb, marguritter/hvid okseøje, katteurt mere ned. Det giver lige en skøn foryngelsekur og blomstring igen i sensommeren.

  ......og det kan vi jo godt lide :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 4. Herligt, godt at høre det fra almindelig mennesker. Jeg fik kun klippet frøstandene, men næste år vil jeg også være "overmodig"
  hilsen Lone.g

  SvarSlet
 5. @ Dorthe; ja der er mange der helt sikkert kan tåle at blive klippet ned også akelejefrøstjernen har jeg hørt. Og du har ret, så er der mere farve i bedene uden at skulle have flere planter skruet ned :-)

  @ Lone.g; Jeg tror da, at jeg ville prøve at klippe dem ned nu - det værste der kan ske er vel, at de kommer med nyt løv men ingen blomster. Fat blot saksen ;-)

  SvarSlet
 6. Jeg har også svært ved at klippe storkenæb ned, for de står jo stadig med blomster, men de bliver ikke ved med at være kønne, så jeg har også klippet nogle ned. Jeg har glemt at se efter resultatet her 14 dage efter, det må jeg ud og gøre.

  SvarSlet
 7. @ Lisbeth; ja det bliver spændende at se :-)

  SvarSlet
 8. Jo der er små fine tuer med nye blade, og så er der de rigtig grimme, som jeg ikke nænnede at klippe ned. Det bliver i morgen.

  SvarSlet
 9. Bra att du vågade vara tuff med saxen - många (men inte alla) perenner/stauder svarar bra på nedklippning. Daggkåpa Achemilla mollis blir jättefin om man klipper ner den helt efter första blomningen.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 10. @ Lisbeth; ja man bliver så glad af at se det nye grønne løv, så man skal straks igang med mere ;-)

  @ Anna; det vil jeg huske, når Achemilla mollis bliver grim om kort tid - så skal den også have med saksen :-)

  SvarSlet
 11. Må fluks ud og klippe mine slangeurt ned ..
  i morgen ... tror jeg ;0)

  SvarSlet
 12. Hei Susanne:)
  Takk for din info om ananaskirsebær som jeg ikke
  kjente.Skal kikke etter den til neste år,men det blir kankje litt kaldt for den siden jeg ikke har veksthus.Men takk for info:))

  SvarSlet
 13. @ Merete; Tror det er en god idé at vente til imorgen ;-)

  @ Inger Marie; det var så lidt - kun dejligt at vi kan inspirere hinanden :-)

  SvarSlet
 14. Aha - bjergknopurten er ikke blevet klippet ned her på matriklen. Det må jeg råde bod på :)

  SvarSlet
 15. @ Ulla; det kan ihvertfald pynte gevaldigt :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…