Gå videre til hovedindholdet

Nedklipning

Jeg har tre forskellige storkenæb, hvoraf den ene blomstrer endnu. Men de to andre er afblomstret og står nu kedelig med en stor bladmasse. Jeg har hørt og læst mange steder, at det er en god idé at klippe dem ned, for så kommer de med frisk løv og en lille blomstring igen.

Jeg har ikke prøvet at klippe dem ned tidligere, så idag skulle det prøves. Begge storkenæb blev klippet ned og det gav godt nok plads i bedet.


Da jeg nu var igang med saksen, fik jeg øje på en stor gruppe slangeurt, som også er afblomstret. Jeg har ikke hørt om, at nedklipning har samme effekt på denne staude. Men, tænkte jeg, slangeurt er en plante, som breder sig rimeligt meget og skulle de ikke alle sammen komme igen, så sker der ikke noget ved det, for den er ved at brede sig lidt for meget.

Og dermed fortsatte saksen sit ridt og vupti var alle slangeurt klippet i bund - nu står kun stubbene tilbage.


Da jeg fik klippet dem kunne jeg se, at stauden duehoved var ved at blive overmandet af slangeurten. Så nu har duehoved (stænglerne som står foran aceren) fået mere plads. Jeg håber, at den derved bliver mere kraftig og fortsat er at finde i haven, for det er endnu en staude, som jeg har fået fra mit barndomshjem.

Kommentarer

 1. Jeg har også klippet afblomstrede geranier ned i dag. Det pyntede. Jeg har heller ikke prøvet at klippe slangeurt ned. Men hvorfor ikke ;-)

  SvarSlet
 2. Vi har klippet alle vores blå Platypetalum ned og også et par andre afblomstrede, høje geranier. Det pynter og giver plads til andre planter og de kommer altså med et fint nyt løv.

  SvarSlet
 3. Det skal nok blive godt, ved dog ikke noget om slangeurten den er jeg ikke den stolte ejer af.
  Har selv et bed med lyserød storkenæb der får en tur med plæneklipperen på denne tid af året. Den kommer altid flot tilbage.
  Har klippet en del af mine staudesalvier ned i weekenden de var væltet.
  Det ser i hvert fald flot ud i din have.

  SvarSlet
 4. Hej Ina'Ja det pynter vældigt :-)

  Hej Ulla
  Jeg har også været igang med at udplante nogle af de selvsåede stauder i hullerne, men de er endnu ikke skruet ned ;-)

  Hej Vibe
  Hold da op, ligefrem plæneklipperen - det er egentligt utroligt, at de holder til det! Mon ikke det er muligt at klippe alle de tidligt blomstrende stauder ned?

  SvarSlet
 5. Hvis man er i tvivl, så klip - har jeg læst et sted... jeg har også nedklippet løjtnantshjerte og bjergknopurt. Mine storkeæb er der stadig gang i, men sidste år klippede jeg dem med stor success.

  SvarSlet
 6. Hej Anette
  Det lyder som et godt råd og så har jeg jo gjort det rigtige. Bjergknopurten har jeg klippet ned for et stykke tid siden og den kommer flot igen med nyt løv :-)

  SvarSlet
 7. Der er masser af gang i mine duehoved, selv slangeurt tror jeg ikke kan slå mine ud, men jeg har den nu heller ikke ved siden af hinanden. Duehoved er blevet til en kæmpeblok, ja næsten for meget.
  God idé med plæneklipperen på storkenæbbene, så bliver de da klippet jævnt ned, det må jeg prøve.

  SvarSlet
 8. Kære Susanne.

  Hyggeligt at hilse på dig i søndags. Håber at i kom godt hjem med toget, og det ikke var alt for forsinket.

  Langt de fleste af mine geranier bliver klippet ned i løbet af sommeren. Andre kun om foråret men får da fjernet blomsterstandene.

  I det hele taget klipper jeg de fleste af mine stauder ned, når de bliver grimme at se på. Selv lupinen bliver klippet helt ned til sidst, hvor efter den pænt skyder igen.

  Ha' en dejlig solskins dag ;-)

  SvarSlet
 9. Jeg er også rundt med saksen for øjeblikket. Det er kun nogle år siden jeg begyndte at klippe de tidlige stauder ned efter blomstring. Så jeg føler mig stadig lidt modig når jeg gør det, og jeg kan ikke lade være med at tænke på om de stubbe da virkelig bliver til en pæn plante igen. Men indtil videre er det gået godt.
  Jeg har heller ikke prøvet slange-urt... det må prøves :)

  SvarSlet
 10. Det gav både luft og plads til de resterende planter. Sikke fint :-)

  Jeg bliver helt modig af at læse om alle jer der er ude med saksen :-) Må nok hellere prøve at klippe mine akelejer og storkenæb ned når de er helt færdige med at blomstre.

  SvarSlet
 11. Hej Lisbeth
  Jeg har læst, at duehoved bliver meget kraftig, så mon ikke der er håb ofr mine!

  Hej Madam Bæk
  Ja det var hyggeligt og sjovt at hilse på :-) Toget var punktlig, så jeg var hjemme til beregnet tid - det trængte jeg også til!

  Jeg tror, at jeg skal være lidt mere modig med saksen - tak for skubbet :-)

  Hej Hanne
  Nøjagtig sådan havde jeg det også - rart at høre, at det går godt i slutningen :-)

  SvarSlet
 12. Hej Mette
  Det må vist være den nye trend i haven - at have stubbe stående i en periode, thi hi ;-) Ja, jeg bliver også mere modig og vil da helt sikkert klippe mere, - så må der også blive plads til flere planter i bedene :-)

  SvarSlet
 13. Hmm.. ved det godt men har en lang række af Rose Clair og det bliver altså noget bart hvis de skal klippes ned, når der ikke er andet omkring..

  SvarSlet
 14. Hej Merete
  Du har fuldstændig ret og jeg tænkte også, at det store område godt nok ser noget trist ud! Men omvendt så er det jo næsten forår igen, når det friske løv engang - forhåbenligt inden alt for længe - dukker op igen :-) Jeg er spændt på at se resultatet og få evalueret på 'projektet' :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …