Gå videre til hovedindholdet

Nedklipning

Jeg har tre forskellige storkenæb, hvoraf den ene blomstrer endnu. Men de to andre er afblomstret og står nu kedelig med en stor bladmasse. Jeg har hørt og læst mange steder, at det er en god idé at klippe dem ned, for så kommer de med frisk løv og en lille blomstring igen.

Jeg har ikke prøvet at klippe dem ned tidligere, så idag skulle det prøves. Begge storkenæb blev klippet ned og det gav godt nok plads i bedet.


Da jeg nu var igang med saksen, fik jeg øje på en stor gruppe slangeurt, som også er afblomstret. Jeg har ikke hørt om, at nedklipning har samme effekt på denne staude. Men, tænkte jeg, slangeurt er en plante, som breder sig rimeligt meget og skulle de ikke alle sammen komme igen, så sker der ikke noget ved det, for den er ved at brede sig lidt for meget.

Og dermed fortsatte saksen sit ridt og vupti var alle slangeurt klippet i bund - nu står kun stubbene tilbage.


Da jeg fik klippet dem kunne jeg se, at stauden duehoved var ved at blive overmandet af slangeurten. Så nu har duehoved (stænglerne som står foran aceren) fået mere plads. Jeg håber, at den derved bliver mere kraftig og fortsat er at finde i haven, for det er endnu en staude, som jeg har fået fra mit barndomshjem.

Kommentarer

 1. Jeg har også klippet afblomstrede geranier ned i dag. Det pyntede. Jeg har heller ikke prøvet at klippe slangeurt ned. Men hvorfor ikke ;-)

  SvarSlet
 2. Vi har klippet alle vores blå Platypetalum ned og også et par andre afblomstrede, høje geranier. Det pynter og giver plads til andre planter og de kommer altså med et fint nyt løv.

  SvarSlet
 3. Det skal nok blive godt, ved dog ikke noget om slangeurten den er jeg ikke den stolte ejer af.
  Har selv et bed med lyserød storkenæb der får en tur med plæneklipperen på denne tid af året. Den kommer altid flot tilbage.
  Har klippet en del af mine staudesalvier ned i weekenden de var væltet.
  Det ser i hvert fald flot ud i din have.

  SvarSlet
 4. Hej Ina'Ja det pynter vældigt :-)

  Hej Ulla
  Jeg har også været igang med at udplante nogle af de selvsåede stauder i hullerne, men de er endnu ikke skruet ned ;-)

  Hej Vibe
  Hold da op, ligefrem plæneklipperen - det er egentligt utroligt, at de holder til det! Mon ikke det er muligt at klippe alle de tidligt blomstrende stauder ned?

  SvarSlet
 5. Hvis man er i tvivl, så klip - har jeg læst et sted... jeg har også nedklippet løjtnantshjerte og bjergknopurt. Mine storkeæb er der stadig gang i, men sidste år klippede jeg dem med stor success.

  SvarSlet
 6. Hej Anette
  Det lyder som et godt råd og så har jeg jo gjort det rigtige. Bjergknopurten har jeg klippet ned for et stykke tid siden og den kommer flot igen med nyt løv :-)

  SvarSlet
 7. Der er masser af gang i mine duehoved, selv slangeurt tror jeg ikke kan slå mine ud, men jeg har den nu heller ikke ved siden af hinanden. Duehoved er blevet til en kæmpeblok, ja næsten for meget.
  God idé med plæneklipperen på storkenæbbene, så bliver de da klippet jævnt ned, det må jeg prøve.

  SvarSlet
 8. Kære Susanne.

  Hyggeligt at hilse på dig i søndags. Håber at i kom godt hjem med toget, og det ikke var alt for forsinket.

  Langt de fleste af mine geranier bliver klippet ned i løbet af sommeren. Andre kun om foråret men får da fjernet blomsterstandene.

  I det hele taget klipper jeg de fleste af mine stauder ned, når de bliver grimme at se på. Selv lupinen bliver klippet helt ned til sidst, hvor efter den pænt skyder igen.

  Ha' en dejlig solskins dag ;-)

  SvarSlet
 9. Jeg er også rundt med saksen for øjeblikket. Det er kun nogle år siden jeg begyndte at klippe de tidlige stauder ned efter blomstring. Så jeg føler mig stadig lidt modig når jeg gør det, og jeg kan ikke lade være med at tænke på om de stubbe da virkelig bliver til en pæn plante igen. Men indtil videre er det gået godt.
  Jeg har heller ikke prøvet slange-urt... det må prøves :)

  SvarSlet
 10. Det gav både luft og plads til de resterende planter. Sikke fint :-)

  Jeg bliver helt modig af at læse om alle jer der er ude med saksen :-) Må nok hellere prøve at klippe mine akelejer og storkenæb ned når de er helt færdige med at blomstre.

  SvarSlet
 11. Hej Lisbeth
  Jeg har læst, at duehoved bliver meget kraftig, så mon ikke der er håb ofr mine!

  Hej Madam Bæk
  Ja det var hyggeligt og sjovt at hilse på :-) Toget var punktlig, så jeg var hjemme til beregnet tid - det trængte jeg også til!

  Jeg tror, at jeg skal være lidt mere modig med saksen - tak for skubbet :-)

  Hej Hanne
  Nøjagtig sådan havde jeg det også - rart at høre, at det går godt i slutningen :-)

  SvarSlet
 12. Hej Mette
  Det må vist være den nye trend i haven - at have stubbe stående i en periode, thi hi ;-) Ja, jeg bliver også mere modig og vil da helt sikkert klippe mere, - så må der også blive plads til flere planter i bedene :-)

  SvarSlet
 13. Hmm.. ved det godt men har en lang række af Rose Clair og det bliver altså noget bart hvis de skal klippes ned, når der ikke er andet omkring..

  SvarSlet
 14. Hej Merete
  Du har fuldstændig ret og jeg tænkte også, at det store område godt nok ser noget trist ud! Men omvendt så er det jo næsten forår igen, når det friske løv engang - forhåbenligt inden alt for længe - dukker op igen :-) Jeg er spændt på at se resultatet og få evalueret på 'projektet' :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…