Gå videre til hovedindholdet

Den leende plante

Flere gange når jeg har været på dagligvare indkøb i den sidste tid, er jeg kommet forbi butikkens plantevogne. Og hver gang har jeg fået øje på en dværg-lilje til rimelige penge - ja, den har faktisk stået og leet til mig og sagt; "ta' mig, ta' mig". Men hver eneste gang har jeg modstået fristelsen!


På en anden plantevogn stod idag en bunke forsømte dahlier til kun 5 kr. pr. stk. Jeg fandt to gule og to lyserøde, som trænger til en kærlig have-hånd, men som har en del af knopper. De måtte med hjem! De gule til at fylde i hullet, der kommer i det gule forhave-bed, når vinca'en bliver fjernet. Og de lyserøde skal plantes i husbedet som fyld i år.


Men pludselig var der hoppet en ekstra plante ned i indkøbsvognen. Sådan uden videre var dværgliljen kommet med! Og hvor dumt er det så - jo det er rigtig dumt, for jeg er allergisk overfor liljer! Så den ender nok med at le af mig igen, når den blomstrer til næste år, hmm!

Kommentarer

 1. Ja, sådan kan det jo gå. Nogle planter vil bare med hjem :-). Apropos dit sidste indlæg, så har jeg de sidste par år til min store fornøjelse haft spejlæg. De selvsår sig rigtig nok gerne. Vinteren har dog været lidt hård ved dem, så i år har jeg ikke haft så mange. Jeg savner det store flor, så til næste år må jeg nok købe frø for en sikkerheds skyld.

  Bedste sommerhilsner
  Birgitte

  SvarSlet
 2. @ Birgitte; hos Fru friis var vinteren også håd ved spejlæggene - sjovt navn, men selvfølgelig fordi de ligner - men det er nu lidt underligt at skrive! Jeg glæder mig også til at se blomsten for fuld udblæsning :-)

  SvarSlet
 3. Ja fænomenet med indkøbsvogne der suger planter til sig kender jeg godt.
  Mon ikke går med allergien og liljen, hvis den står ude :-)

  SvarSlet
 4. @ Ina; Jeg håber det går, men den skal så langt væk fra terrassen som muligt!

  SvarSlet
 5. Planter tycks hela tiden snika sig in i bilen här också och plötsligt ska dom ha en plats i hagen. Men så synd du är allergisk mot liljor. Dom är ju helt fanastiska i blom.

  SvarSlet
 6. @ Mia; Jeg synes liljer er en fantastisk dejlige! Men istedet for dem, så vil jeg satse på dagliljer - det smager lidt af .. og de er også fantastiske stauder :-)

  SvarSlet
 7. Dejligt med nye planter og når man nærmest får dem smidt i nakken..Så er det bare med at få dem med hjem og plantet ud så de kan komme sig :)
  Håber det går med din lilje på trods af allergien..
  God aften herfra..

  SvarSlet
 8. @ Karina; du har fuldstændig ret og de første er kommet i jorden og vandet godt, så er sikker på, at det bliver til fine dahlier :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Svampe

Disse to forskellige svampe var at finde i græsplænen idag. Den hvide fandt jeg ikke mindre end ni af ialt. Ingen af os har viden om svampe, men kunne denne spises, så var der masser af føde i den, for de var store og tunge. Under den runde hat var der en hvid "hinde", som dog ikke var hel og derfor kunne lamellerne. Stokken var tyk og virkede massiv og sluttede af i en rund rod, hvorfor den var let at vælte.

Den naturbrune svamp med en blå ring i hatten var heldigvis ensom - den ser nemlig giftig ud. Læg mærke til edderkoppen på svampen - den ser ikke samme signal som jeg! Under den flade hat var der lameller og en meget tynd stok og da jeg ville vælte svampe gik hatten i stykker.

Alle ti svampe er fjernet fra græsplænen og smidt i skraldespanden. Vi skal have fødselsdagsgæster imorgen og deriblandt to mindre børn - vi tager ingen unødige risici med evt. giftige svampe her!