Gå videre til hovedindholdet

Tobakspibeplante

Tobakspibeplanten er en meget frodig plante, når den først har fået smag for at gro - den kan være lidt svær i etableringsfasen. Men vores eksemplar har fået fat også i den grad. For et par år siden, blev den klippet ned, da den var blevet for stor og kravlede rundt i hækken. Og stænglerne ved roden var kraftige og lige så tykke som en kvindes håndled! Men igen er den blev rigtig stor og kraftig.


Planten er en slyngplante og det så vi tydeligt, da den blev klippet helt ned - stængler lå som sammenrullede slanger på jorden. Og nu hænger der lianer ned fra toppen. I vinters tog jeg et billede af de nøgne stængler, som slynger sig om hinanden - foto'et ses lige her.


På en tur rundt i haven opdagede jeg, at tobakspibeplanten nu står med blomst. Det er om at kigge godt efter blomsterne, for de er ret uanselige, men ganske smukke. Og det er ikke uden grund, at planten hedder en tobakspibeplante, for blomsterne ligner en gammeldags pibe eller måske endda Sherlock Holmes pibe!

Kommentarer

 1. Tobakspibeplanten er en lidt aggressiv klatre, men den kan skæres hårdt tilbage, hvilket jeg har måtte gøre med min flere gange. Den har som du skriver sjove blomster. Helt klart en plante, som jeg ikke vil undvære i haven.

  Ha' en dejlig aften

  SvarSlet
 2. Den er meget smuk, og jeg har overvejet at bruge den flere gange, men er hver gang hoppet fra på grund af den lange etableringstid.
  Sjov blomst ;-)

  SvarSlet
 3. Hej Madam Bæk
  Ja den er en ivrig klatrer, men også én som jeg ikke vil undvære. Min står bagerst i haven, så det er ok, at den fylder en del :-)

  Hej Ina
  Ja den har en lang etableringstid, men jeg synes det er ventetiden vær - den er så frodig og anderledes :-)

  SvarSlet
 4. Hvor er den flot :-)
  Jeg går og tænker over hvad jeg kan få til at klatre ordentligt på min pergola, for mine roser har det virkelig ikke godt efter denne vinter.
  Tror du den ville kunne klatre så højt op?
  Måske skulle jeg google den lidt. Jeg havde nemlig tænkt på en vild Clematis eller humle.
  Sjov ser den ihvertfald ud :-)

  SvarSlet
 5. Hej Hanne
  Tobakspibeplanten kan blive rigtig høj, men den er også rigtig kraftig, når den først er kommet igang! Dog kan den klippes helt, hvis den bliver for kraftig. Jeg har rionet og stolper liggende, som jeg skal have lavet et espalier af, så jeg tror da, at den også kan gro på din pergola :-)

  SvarSlet
 6. Det lyder spændende. Den er allerede sat på den liste jeg har af idéer til pergolaen. Tak for hjælpen, og hvor er det herligt med alt det man kan lære hér i blogverdenen :-)
  Fortsat god Kr. Himmelfarts ferie :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)