Gå videre til hovedindholdet

Tobakspibeplante

Tobakspibeplanten er en meget frodig plante, når den først har fået smag for at gro - den kan være lidt svær i etableringsfasen. Men vores eksemplar har fået fat også i den grad. For et par år siden, blev den klippet ned, da den var blevet for stor og kravlede rundt i hækken. Og stænglerne ved roden var kraftige og lige så tykke som en kvindes håndled! Men igen er den blev rigtig stor og kraftig.


Planten er en slyngplante og det så vi tydeligt, da den blev klippet helt ned - stængler lå som sammenrullede slanger på jorden. Og nu hænger der lianer ned fra toppen. I vinters tog jeg et billede af de nøgne stængler, som slynger sig om hinanden - foto'et ses lige her.


På en tur rundt i haven opdagede jeg, at tobakspibeplanten nu står med blomst. Det er om at kigge godt efter blomsterne, for de er ret uanselige, men ganske smukke. Og det er ikke uden grund, at planten hedder en tobakspibeplante, for blomsterne ligner en gammeldags pibe eller måske endda Sherlock Holmes pibe!

Kommentarer

 1. Tobakspibeplanten er en lidt aggressiv klatre, men den kan skæres hårdt tilbage, hvilket jeg har måtte gøre med min flere gange. Den har som du skriver sjove blomster. Helt klart en plante, som jeg ikke vil undvære i haven.

  Ha' en dejlig aften

  SvarSlet
 2. Den er meget smuk, og jeg har overvejet at bruge den flere gange, men er hver gang hoppet fra på grund af den lange etableringstid.
  Sjov blomst ;-)

  SvarSlet
 3. Hej Madam Bæk
  Ja den er en ivrig klatrer, men også én som jeg ikke vil undvære. Min står bagerst i haven, så det er ok, at den fylder en del :-)

  Hej Ina
  Ja den har en lang etableringstid, men jeg synes det er ventetiden vær - den er så frodig og anderledes :-)

  SvarSlet
 4. Hvor er den flot :-)
  Jeg går og tænker over hvad jeg kan få til at klatre ordentligt på min pergola, for mine roser har det virkelig ikke godt efter denne vinter.
  Tror du den ville kunne klatre så højt op?
  Måske skulle jeg google den lidt. Jeg havde nemlig tænkt på en vild Clematis eller humle.
  Sjov ser den ihvertfald ud :-)

  SvarSlet
 5. Hej Hanne
  Tobakspibeplanten kan blive rigtig høj, men den er også rigtig kraftig, når den først er kommet igang! Dog kan den klippes helt, hvis den bliver for kraftig. Jeg har rionet og stolper liggende, som jeg skal have lavet et espalier af, så jeg tror da, at den også kan gro på din pergola :-)

  SvarSlet
 6. Det lyder spændende. Den er allerede sat på den liste jeg har af idéer til pergolaen. Tak for hjælpen, og hvor er det herligt med alt det man kan lære hér i blogverdenen :-)
  Fortsat god Kr. Himmelfarts ferie :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…