Gå videre til hovedindholdet

Hækken synger på sidste vers

Vores gamle hæk, som sandsynligvis er plantet i forbindelse med, at huset blev bygget i 1969, synger på sidste vers - 42 år må da også siges, at være en høj alder for en hæk. Men nu er den ved at være tynd og flere steder er den ved at vælte. Snetryk i vinters gjorde det såmænd heller ikke bedre.

Hækken er meget stor - i højden er den ca. tre meter høj og den er en til halvanden meter bred. Og så bor vi på en hjørnegrund, så der er samlet 65 meter hæk. Så det er en meget besværlig og anstrengende opgave at klippe den hvert år. Min far har hidtil lagt fysik til, men nu skal det være slut med at trække så store veksler på ham.


I øjeblikket er den ved at blomstre og jeg synes godt nok, at der er mange blomster i år. Men det er vel bare endnu et tegn på, at den ikke har det godt og er ved at sikre sin overlevelse med blomster og senere frø.

I alle årene har den haft lejlighed til at smide sine frø, så jeg har et par små buske stående rundt omkring, som bliver klippet i facon. Og så fandt jeg et par pinde i det tidlige forår, som jeg har opstammet og er igang med at klippe i kuglefacon. Så hækken har sat sine spor i haven.


Vi har besluttet, at hækken skal fjernes og vi er derfor i færd med at indhente tilbud dels på at få den fjernet og dels på at få sat et stakit op. Og med hækkens store bredde, så får jeg da en del flere kvadratmeter have at gøre godt med. Og da den er så høj, så kommer der forhåbentligt også noget mere lys ind i haven. Ikke så ringe endda!

Kommentarer

 1. Kan I ikke blot klippe den ned til 10 cm over basis, så tror jeg den vil skyde igen og i løbet af 4 år har I de flotteste fine liguster hæk.
  Henrik

  SvarSlet
 2. Flere m2 i haven - det er da dejligt..
  Men synes da også henriks ide med at klippe var godt :)
  Jeg har så svært ved at klippe ned og flytte planter permanent men ved godt at det er nødvendigt..
  Bliver spændende at se jeres projekt i det videre forløb..
  Hilsen Karina

  SvarSlet
 3. Jeg ved hvad du mener. Vores hæk er fuldkommen gennemsigtig, og har flere meter hvor den er gået helt ud.
  Den blev klippet helt ned for 13 år siden og skød nogenlunde. Men den er også gammel, fra '56, og så gamle hække som din og min, kan bare ikke mere.
  Vi skal også have stakit. Og det jeg glæder mig mest til er alle de meter klatreplanter vi kan får :-) Og så en masse kønne buske op ad stakittet. For det er jo ikke meningen at det skal kunne ses :-)
  Vores er kun på tegnebrættet, fordi vi mangler finanserne.

  SvarSlet
 4. Da vi overtog huset her for 10 år siden, var hækken bestemt ikke noget at skrive hjem om. Den blev barberet helt ind, hvor efter den begyndte skyde på ny. Nu er den helt tæt. Hækken er også fra 68 69, så det kan lade sig gøre. Vi taler om en liguster.

  Ha' en dejlig dag ;-)

  SvarSlet
 5. Til tider kan det være et valg mellem pest eller kolera !! en hæk skal klippes, et stakit skal males. Det man skal overveje er hvad vil man helst fremover ?? male eller klippe hæk.
  Herhjemme har jeg begge dele, og jeg foretrækker helt klart at klippe hæk, for jeg HADER at male !!! Ser frem til at se hvad du beslutter med din hæk ;)

  SvarSlet
 6. Hej Henrik
  Kan vi mon være helt sikre på, at sådan en gammel hæk kan komme igen og se pæn ud? Vi har overvejet det, men jeg tror nu alligevel, at vi foretrækker et stakit - også selvom det skal vedligeholdes. Fordelen med en hæk er selvfølgelig, at den er grøn og passer godt til en dejlig have :-)

  Hej Karina
  Ja flere kvm er en helt klar fordel, når vi kun har ca. 700 at gøre godt med :-)

  Hej Hanne
  Ih du har helt samme tanke som os med masser af klatreplanter. Vi har planer om rio-net på den indre side, så det kan blive grønt og netop som du skriver, at stakittet bliver mere mindre synligt :-)

  Hej Madam Bæk
  Har set flere ligusterhække i nabolaget som har fået en grundig studsning og er blevet rimelig flotte igen! Nu må vi se, hvor grundig sælskindet skal vendes for at få et stakit op - måske vi ender med at klippe hækken!

  Hej Tim
  Du har fuldstændig ret - jeg vælger at male, for jeg hader at klippe hæk i to meters højde specielt når det drejer sig om 65 løbende meter!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.