Gå videre til hovedindholdet

Mælkebøtter i tusindtal

For få dage siden kunne man i landskabet se helt gule flader med blomstrende mælkebøtter. De gule flader er nu transformeret om til helt hvide flader, for mælkebøtterne er ved at smide deres frø og det i tusindvis - der kan blive rigtig mange af dem. Gad vide hvor mange frø der er pr. blomst?


Også min græsplæne har mælkebøtter og mælkebøtterne er så hurtige, at selv om plænen bliver slået én gang ugentligt, så når de snildt at blomstre og sætte frø derimellem - øv!

Kommentarer

 1. Sjovt du lige lagde dette på bloggen. Da jeg gik tur med hunden imorges, lagde jeg mærke til det samme syn, lange mælkebøttestængler med frø, og manden har ellers lige tæsket græsset. Men de bæster lægger sig bare ned når klipperen kører over og så er de klar igen... hm.

  SvarSlet
 2. Ja lige så smukke de blomstrende mælkebøtter er når de blomstrer lige så trættende er det at se på alle frøstandene. Jeg har også mange mælkebøtter i græsplænen og de er lige så hurtige som dine:)

  SvarSlet
 3. Hej Anette og Lisbeth
  Ja, de er snu - man skal faktisk plukke dem af for at undgå at de smider frø. Det optimale er selvfølgelig at finde et mælkebøttejern og så tage dem alle med rod, men ...

  SvarSlet
 4. Ja det er lidt af et evighedsarbejde og gå og stikke dem op af plænen. Der er også mange i min plæne øv :o)

  SvarSlet
 5. Hej Annette
  Ja, det vil tage tid. Og når de så flyver ind over hækken, så kan vi begynde forfra til næste år!

  SvarSlet
 6. Jeg har i mange år stukket mælkebøtter i haven, da min gamle Namba ikke tålte dem. I dag er problemet til at overse, men det er flotte, når bare de holder sig til andres haver;-)

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 7. Jeg går altid og tænker at jeg hellere må se at få dem op eller tage blomsterne af inden de sætter frø og jeg får det aldrig gjort inden de pludseligt har udviklet sig til de gennemsigtige kugler og man tænker "åh nej", fordi man tænker at hvert et frø havner et eller andet sted i haven og bliver til en ny mælkebøtte.

  SvarSlet
 8. Hej Madam Bæk
  Måske man skulle overgive sig til at stikke? For jeg synes altså ikke, at de er kønne i min eller andres haver, for den sags skyld - men en helt gul mark er skøn :-)

  Hej JOC
  Der er ingen betænkningstid ift. gule mælkebøtter - de skal af med hovedet straks, hvis man skal nå det. Og der kan desværre blive rigtig mange nye mælkebøtter af blot én gul blomst :-/

  SvarSlet
 9. Ja her er krigen for længst startet og i fuld gang - er vist snart på 1000 !!!
  Go' fornøjelse ;0)

  SvarSlet
 10. Hej Merete
  1000, det er ikke så lidt - du er flittig og jeg håber, at det giver pote :)

  God 'krigsførelse' :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…