Gå videre til hovedindholdet

Hvide syrener

Den hvide syren er ved at springe ud og står derude i kulden og skutter sig. Det er fristende at plukke en buket med ind i stuen, for bedre at kunne nyde de dejlige blomster.

Men grene fra syrener er ikke så nemme at få til at holde sig friske i vaser. Jeg har dog haft held med at banke stilkenderne med en hammer, sådan at der kommer en større flade, hvorfra blomsterne kan suge vand. Og jeg fjerner altid alle blade på grenene, sådan at de ikke skal bruge energi på at 'vedligeholde' dem. Heldigvis står syrenerne lige udenfor køkkenvinduet, så jeg skal nyde dem inde fra varmen.

Så vidt jeg husker, så blomstrer syrenen tidligt i år - har jeg mon ret? Den solrige og varme påske har virkelig sat 'fut i tingene' og endda så meget, at det har været svært at følge med både rent arbejdsmæssigt og til en vis grad også mentalt. Det er ikke lang tid siden, at vi sad og sukkede! Og for kun én måned siden skrev jeg om kejserbusken, som var sent ude. Utroligt så hurtigt det er gået siden da.

Syrener har jeg et rigtigt dejligt billede af på nethinden; da vi boede på Fyn kørte jeg ofte mellem Nr. Aaby og Assens for at besøge min dejlige veninde. Når jeg i foråret kørte afsted, var der i vejsiden mellem de to byer mængder af syrener og jeg husker dem alle som lilla, men i forskellige nuancer. Det var et fantastisk syn, som gjorde køreturen til en oplevelse - og måske fik hun også lige et ekstra besøg i den tid, hvor syrenerne stod i fuldt flor :-)

Kommentarer

 1. De dufter helt her ud i cyberspace :-). Jeg elsker syrener - både hvide og lilla. Det varer dog noget inden vores blomstrer. Planterne er meget små endnu. Heldigvis kan jeg så nyde naboernes. Hos dig må opvasken gå noget nemmere, når du kan stå og kigge ud på syrenen.

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte
  Ja syrener har en skøn duft :-) Thi hi - du har fuldstændig ret - opvasken går nemmere, men tager også længere tid ;-)

  Du ønskes også en dejlig aften :)

  SvarSlet
 3. Smuk er den din syren.
  Tror du har ret i at de er lidt tidlige i år. Vi har bryllupsdag den 25 maj og vores bordpynt bestod bl.a. af den lyselilla syren.
  Desværre har vi måtte tage et par meter af vores levende hegn sidste efterår, det var blevet for voldsomt. Så der bliver nok ikke så mange syrener i blomst her på adressen. Næste år måske.
  Tak for tippet med hammeren.

  SvarSlet
 4. Syrener er noget af det skønneste - og desværre en af de største mangler i min have. Jeg har elsket dem siden jeg var barn, og vi gik rundt og sugede "honning" ud af blomsterne. Jeg har derfor også svært ved at forestille mig, at jeg ikke har anskaffet mig mindst én syren, når året er omme - og indtil da glæder jeg mig bare over alle jer andres :-)

  SvarSlet
 5. Jo du har ganske ret, det er meget tidligt at syrenen blomstrer i år. Normalt blomstrer de først i slutning af maj. (Har en datter der har fødselsdag der, og jeg pyntede altid fødselsdagsbordet med syren, mens hun boede hjemme). Min er lyslilla og jeg har nu plantet et par stykker mere. Synes de er så dejlige. Jeg banker også stilkene, og de holder da et par dage inde.

  SvarSlet
 6. Dine syrener er noget længere fremme end mine men det varer da ikke længe..Jeg elsker syrener og for et par år siden fik jeg plantet en del mere så i år kan vi nyde alle de skønne syrener i 3 nuancer (hvid, lyslilla og den mørkelilla..)
  Tak for tippet med hammeren - det må jeg prøve..

  SvarSlet
 7. Hej Vibe
  Det må have været et smukt dækket bord :-) Syren kan beskæres ret kraftigt, så håber bare, at I har måttet beskære det og ikke fjernet det! Det er så ærgerligt at fjerne smukke ting :-)

  Hej Signe
  Du er velkommen til at nyde vi andres :-) Jeg har aldrig hørt om at suge honning - er der noget at suge efter ;-)

  Hej Bente
  Syntes nok det var tidligt! De lilla er også skønne - i det hele taget et dejligt træ, som man dog skal passe på ikke får for mange rodskud!

  Hej Karina
  Det bliver en flot symfoni, som vi gerne vil se noget til på din blog :-)

  SvarSlet
 8. Hej , ja nu savner jeg dine besøg :-)) Lige i denne tid tænker jeg ofte på vores små ture langs de fynske biveje, hvor vi så på syrener og plukkede vilde blomster. Syrenerne er på vej til at springe ud her og jeg er så heldig, at jeg har fået en af hver farve i min egen have.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Rød havesyre

Hurra - Jeg opdagede igår, at planterne i haven begynder at røre på sig. Èn af de første jeg har fået øje på er rød havesyre, som står med små flotte blade. Havesyren står i staudebedet og har fået lov til at smide frø og nu kan jeg se, at den kommer flere steder i bedet, dog uden at den kommer over det hele som "ukrudt". I litteraturen skrives der, at det er en god idé, at fjerne blomsterne inden den sætter frø, idet planten kan være svær at fjerne fordi den har en dybtgående rod. Men indtil videre har jeg ikke haft problemer med, at den spreder sig for meget.

Havesyre findes også i en grøn variant med saftige, græsgrønne blade, men jeg er nu glad for den røde, som giver lidt mere kolorit på bedet. Planten kommer med blomstrerstilke med mange skiveformede rust-/gul-farvede blomster fra midsommer, men umiddelbart er det for mig at se ikke blomsterne, der er det attraktive ved denne urt. Blomsterstandene bliver op til 50-80 cm høje. Planten trives bedst i sol til halvskygge og…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…