Gå videre til hovedindholdet

Eratis i frø

Erantis er for længe siden afblomstret og nu står den næsten klar til at formere sig. Jeg har endnu ikke prøvet at deadheade erantis, da jeg har ikke særligt mange erantis. Og dem jeg har, står samlet i en klynge.


Jeg venter derfor på, at frøene bliver modne, så de kan falde til jorden. Og det varer ikke længe. Men egentligt tror jeg, at jeg skal 'gribe' frøene, så jeg kan så dem rundt omkring i haven. Det ville være skønt at kunne nyde de gule farveklatter i det tidlige forår flere steder i haven. 

Kommentarer

 1. Wauh, de står da lige på spring. Jeg må stikke næsen ned i mine i morgen og se nærmere efter. Og, så kommer kunsten ikke at hakke de små kimplanter op, men det er vel noget med at holde øje til næste år omkring de allerede etablerede. Jeg vil nemlig også gerne have et eratistæppe :-)

  God fornøjelse med frøspredningen
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte
  Hakkeren har ikke fået en chance omkring eratis'en netop af frygt for at hakke de små nye om. Så vidt jeg husker, så er det først på 3. år, at de blomster, så .....

  Tak og i lige måde :-)

  SvarSlet
 3. Jeg kunne ikke lade være med at smile ved tanken om at dead-heade erantis'ne :-D Sikke et arbejde.
  Jeg tror desværre først at det er 4. år de små blomstrer.
  Jeg gør det at jeg flytter små klumper af 'voksne' erantis hen hvor jeg gerne vil have flere. Hvis du gør det forsigtigt, så falder frøene ud på det nye sted. Og når der så står en voksen plante minder det mig om at jeg lige skal holde øje om der er nye 'børn' omkring den til næste år. Jeg håber at den forklaring gav mening :-D

  SvarSlet
 4. Mine erantis får også lov at stå, så de kan kaste frø. Nogle af dem er blevet ret gule i bladene. Det er dem der står i de solrige bede, og der skal jeg styre mig, så jeg ikke "kommer til" at fjerne dem før frøerne er kastet.

  SvarSlet
 5. Ups frøene. De kvækker ikke ;-)

  SvarSlet
 6. Hos mig i byhaven bliver frøene grundigt spredt af alle mine små 4-årige venner, der så gerne vil hjælpe med blomsterbedene. Så de er nu uddannet i at finde og sprede erantisfrø samt plukke/hive skvalderkål - det er så hyggeligt :o)
  Jeg håber så på mange erantis om et par år.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 7. Hej Hanne
  Min bestand er overkommelig at deadheade - men kan se et helt tæppe for mig og deadheading, hmm ;-)

  Du har ret, det er først 4. år den blomstrer - så er tålmod en dyd!

  Det lyder som en rigtig god idé, at flytte lidt voksne med - tak for tipset :-)

  Hej Ina
  Jeg er ganske enig - visne gule erantisblaade er ikke kønne!

  Nej, frøene kvækker ikke, thi hi ;-)

  Hej Berit
  Det lyder hyggeligt. Og rigtig praktisk for dig, men så sandelig da også for børnene, som får mulighed for at lære om naturen :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …