Gå videre til hovedindholdet

Eratis i frø

Erantis er for længe siden afblomstret og nu står den næsten klar til at formere sig. Jeg har endnu ikke prøvet at deadheade erantis, da jeg har ikke særligt mange erantis. Og dem jeg har, står samlet i en klynge.


Jeg venter derfor på, at frøene bliver modne, så de kan falde til jorden. Og det varer ikke længe. Men egentligt tror jeg, at jeg skal 'gribe' frøene, så jeg kan så dem rundt omkring i haven. Det ville være skønt at kunne nyde de gule farveklatter i det tidlige forår flere steder i haven. 

Kommentarer

 1. Wauh, de står da lige på spring. Jeg må stikke næsen ned i mine i morgen og se nærmere efter. Og, så kommer kunsten ikke at hakke de små kimplanter op, men det er vel noget med at holde øje til næste år omkring de allerede etablerede. Jeg vil nemlig også gerne have et eratistæppe :-)

  God fornøjelse med frøspredningen
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte
  Hakkeren har ikke fået en chance omkring eratis'en netop af frygt for at hakke de små nye om. Så vidt jeg husker, så er det først på 3. år, at de blomster, så .....

  Tak og i lige måde :-)

  SvarSlet
 3. Jeg kunne ikke lade være med at smile ved tanken om at dead-heade erantis'ne :-D Sikke et arbejde.
  Jeg tror desværre først at det er 4. år de små blomstrer.
  Jeg gør det at jeg flytter små klumper af 'voksne' erantis hen hvor jeg gerne vil have flere. Hvis du gør det forsigtigt, så falder frøene ud på det nye sted. Og når der så står en voksen plante minder det mig om at jeg lige skal holde øje om der er nye 'børn' omkring den til næste år. Jeg håber at den forklaring gav mening :-D

  SvarSlet
 4. Mine erantis får også lov at stå, så de kan kaste frø. Nogle af dem er blevet ret gule i bladene. Det er dem der står i de solrige bede, og der skal jeg styre mig, så jeg ikke "kommer til" at fjerne dem før frøerne er kastet.

  SvarSlet
 5. Ups frøene. De kvækker ikke ;-)

  SvarSlet
 6. Hos mig i byhaven bliver frøene grundigt spredt af alle mine små 4-årige venner, der så gerne vil hjælpe med blomsterbedene. Så de er nu uddannet i at finde og sprede erantisfrø samt plukke/hive skvalderkål - det er så hyggeligt :o)
  Jeg håber så på mange erantis om et par år.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 7. Hej Hanne
  Min bestand er overkommelig at deadheade - men kan se et helt tæppe for mig og deadheading, hmm ;-)

  Du har ret, det er først 4. år den blomstrer - så er tålmod en dyd!

  Det lyder som en rigtig god idé, at flytte lidt voksne med - tak for tipset :-)

  Hej Ina
  Jeg er ganske enig - visne gule erantisblaade er ikke kønne!

  Nej, frøene kvækker ikke, thi hi ;-)

  Hej Berit
  Det lyder hyggeligt. Og rigtig praktisk for dig, men så sandelig da også for børnene, som får mulighed for at lære om naturen :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…