Gå videre til hovedindholdet

Eratis i frø

Erantis er for længe siden afblomstret og nu står den næsten klar til at formere sig. Jeg har endnu ikke prøvet at deadheade erantis, da jeg har ikke særligt mange erantis. Og dem jeg har, står samlet i en klynge.


Jeg venter derfor på, at frøene bliver modne, så de kan falde til jorden. Og det varer ikke længe. Men egentligt tror jeg, at jeg skal 'gribe' frøene, så jeg kan så dem rundt omkring i haven. Det ville være skønt at kunne nyde de gule farveklatter i det tidlige forår flere steder i haven. 

Kommentarer

 1. Wauh, de står da lige på spring. Jeg må stikke næsen ned i mine i morgen og se nærmere efter. Og, så kommer kunsten ikke at hakke de små kimplanter op, men det er vel noget med at holde øje til næste år omkring de allerede etablerede. Jeg vil nemlig også gerne have et eratistæppe :-)

  God fornøjelse med frøspredningen
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte
  Hakkeren har ikke fået en chance omkring eratis'en netop af frygt for at hakke de små nye om. Så vidt jeg husker, så er det først på 3. år, at de blomster, så .....

  Tak og i lige måde :-)

  SvarSlet
 3. Jeg kunne ikke lade være med at smile ved tanken om at dead-heade erantis'ne :-D Sikke et arbejde.
  Jeg tror desværre først at det er 4. år de små blomstrer.
  Jeg gør det at jeg flytter små klumper af 'voksne' erantis hen hvor jeg gerne vil have flere. Hvis du gør det forsigtigt, så falder frøene ud på det nye sted. Og når der så står en voksen plante minder det mig om at jeg lige skal holde øje om der er nye 'børn' omkring den til næste år. Jeg håber at den forklaring gav mening :-D

  SvarSlet
 4. Mine erantis får også lov at stå, så de kan kaste frø. Nogle af dem er blevet ret gule i bladene. Det er dem der står i de solrige bede, og der skal jeg styre mig, så jeg ikke "kommer til" at fjerne dem før frøerne er kastet.

  SvarSlet
 5. Ups frøene. De kvækker ikke ;-)

  SvarSlet
 6. Hos mig i byhaven bliver frøene grundigt spredt af alle mine små 4-årige venner, der så gerne vil hjælpe med blomsterbedene. Så de er nu uddannet i at finde og sprede erantisfrø samt plukke/hive skvalderkål - det er så hyggeligt :o)
  Jeg håber så på mange erantis om et par år.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 7. Hej Hanne
  Min bestand er overkommelig at deadheade - men kan se et helt tæppe for mig og deadheading, hmm ;-)

  Du har ret, det er først 4. år den blomstrer - så er tålmod en dyd!

  Det lyder som en rigtig god idé, at flytte lidt voksne med - tak for tipset :-)

  Hej Ina
  Jeg er ganske enig - visne gule erantisblaade er ikke kønne!

  Nej, frøene kvækker ikke, thi hi ;-)

  Hej Berit
  Det lyder hyggeligt. Og rigtig praktisk for dig, men så sandelig da også for børnene, som får mulighed for at lære om naturen :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…