Gå videre til hovedindholdet

Eratis i frø

Erantis er for længe siden afblomstret og nu står den næsten klar til at formere sig. Jeg har endnu ikke prøvet at deadheade erantis, da jeg har ikke særligt mange erantis. Og dem jeg har, står samlet i en klynge.


Jeg venter derfor på, at frøene bliver modne, så de kan falde til jorden. Og det varer ikke længe. Men egentligt tror jeg, at jeg skal 'gribe' frøene, så jeg kan så dem rundt omkring i haven. Det ville være skønt at kunne nyde de gule farveklatter i det tidlige forår flere steder i haven. 

Kommentarer

 1. Wauh, de står da lige på spring. Jeg må stikke næsen ned i mine i morgen og se nærmere efter. Og, så kommer kunsten ikke at hakke de små kimplanter op, men det er vel noget med at holde øje til næste år omkring de allerede etablerede. Jeg vil nemlig også gerne have et eratistæppe :-)

  God fornøjelse med frøspredningen
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte
  Hakkeren har ikke fået en chance omkring eratis'en netop af frygt for at hakke de små nye om. Så vidt jeg husker, så er det først på 3. år, at de blomster, så .....

  Tak og i lige måde :-)

  SvarSlet
 3. Jeg kunne ikke lade være med at smile ved tanken om at dead-heade erantis'ne :-D Sikke et arbejde.
  Jeg tror desværre først at det er 4. år de små blomstrer.
  Jeg gør det at jeg flytter små klumper af 'voksne' erantis hen hvor jeg gerne vil have flere. Hvis du gør det forsigtigt, så falder frøene ud på det nye sted. Og når der så står en voksen plante minder det mig om at jeg lige skal holde øje om der er nye 'børn' omkring den til næste år. Jeg håber at den forklaring gav mening :-D

  SvarSlet
 4. Mine erantis får også lov at stå, så de kan kaste frø. Nogle af dem er blevet ret gule i bladene. Det er dem der står i de solrige bede, og der skal jeg styre mig, så jeg ikke "kommer til" at fjerne dem før frøerne er kastet.

  SvarSlet
 5. Ups frøene. De kvækker ikke ;-)

  SvarSlet
 6. Hos mig i byhaven bliver frøene grundigt spredt af alle mine små 4-årige venner, der så gerne vil hjælpe med blomsterbedene. Så de er nu uddannet i at finde og sprede erantisfrø samt plukke/hive skvalderkål - det er så hyggeligt :o)
  Jeg håber så på mange erantis om et par år.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 7. Hej Hanne
  Min bestand er overkommelig at deadheade - men kan se et helt tæppe for mig og deadheading, hmm ;-)

  Du har ret, det er først 4. år den blomstrer - så er tålmod en dyd!

  Det lyder som en rigtig god idé, at flytte lidt voksne med - tak for tipset :-)

  Hej Ina
  Jeg er ganske enig - visne gule erantisblaade er ikke kønne!

  Nej, frøene kvækker ikke, thi hi ;-)

  Hej Berit
  Det lyder hyggeligt. Og rigtig praktisk for dig, men så sandelig da også for børnene, som får mulighed for at lære om naturen :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…