Gå videre til hovedindholdet

Z som Zebragræs ;-)

Ugens bogstav  i ABC Scandinavia er Z - et lidt svært bogstav. I tankerne har jeg været omkring zink, men vi bruger ikke zink-potter og lignende i haven. Så er der sommerblomsten Zennia, men den har jeg ikke - selvom den er vældig fin!

Men så var det, at jeg fik den idé, at der må være zebragræssser på Overdam planteskole i Hørsholm. Jeg have planlagt, at tage mine forældre med på 'udflugt' dertil. Min mor er meget haveinteresseret og er medlem af Det Danske Haveselskab og holder derfor Haven (jeg er så heldig at få lov at låne bladene :-). Overdam nævnes ofte i både Haven og Alt om Haven i forbindelse med græsser, så det måtte være en udflugt værd. Så jeg forventede at se zebragræs, som er helt specielt og et af naturens underfundigheder med striberne på tværs. Så derfor;

Z som Zebragræs

Vi tog til Overdam i går og gik en tur i udstillingshaven - desværre er det lidt for tidligt endnu for at kunne danne sig et godt indtryk af græsserne. Men jeg skal helt sikkert tilbage dertil, når græsserne er i bedre vækst, for at se hvordan de tager sig ud senere. Men vi så altså ingen zebragræsser!

Istedet købte jeg et par græsser, som kan gro i skygge. Den ene er en Japansk Star; Carex morrowii og jeg tror det er en 'Variegata', som kan trives ret tørt og den anden er en Amerikansk Morgenstjerne, Carex folliculata. De skal plantes i mine kommende bede bag det nye stakit.

Også fra mine forældre får jeg hjælp i haven - de er rigtig gode til at få noget fra hånden, så det rykker, når de er her. Det er så hyggeligt at gå i haven med dem og sludre - men hvor bliver jeg jysk og der flyver altså mangen jysk dialekt over de nordsjællandske hække! Mange tak for hjælpen til jer begge :-)

Kommentarer

 1. Godt Z valg.. jeg vidste slet ikke der var noget der hed zebra græs.. :-)

  SvarSlet
 2. Jeg er vild med alle de forskellige græsser. Bliver spændende at se den når den er vokset til og altid skønt med hjælp i haven..
  God søndag herfra..

  SvarSlet
 3. Hej Inge
  Håber du har søgt på nettet - zebragræs er en sjovt udseende græs :-)

  Hej Karina
  Du ønskes også en dejlig søndag - aften :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…