Gå videre til hovedindholdet

Judaspenge

I enhver barnedrøm indgår vist ønsket om at få et pengetræ - for ikke at tale om de voksne! Noget af det tætteste vi kommer på et pengetræ, er vel den to-årige plante judapenge - Lunaria annua. Jeg er dog ikke sikker på, at børnene vil være tilfredse med en judaspenge-plante ;-)


Og smuk er den, som den står her og blomstrer, som én af de allerførste frøsåede planter i foråret. Udover den viste farve, som kan changere i forskellige nuancer, findes der også en judapenge med hvide blomster samt én med broget løv. Planten er nøjsom og kan vokse i stort set al slags jord og den kan både vokse i sol og skygge.

Blomsterne bliver senere til frøstande, som ligner sølvskillinger og det er heraf, at planten har fået det danske navn - judaspenge. Frøstandene kan bruges tørrede i dekorationer. Jeg lader istedet frøstandende pynte i havens bede. Frøene selvsåer sig derfor i haven og kommer vidt omkring. Men hvis de frøsåede planter bliver for mange eller kommer 'forkerte' steder, er planten let at hive op. Så selvom planten er en selvsåer, så bliver den aldrig en plage i haven.

Kommentarer

 1. De har en rigtig flot lilla farve, som lyser op på denne årstid. Jeg lader også en lille bestand så sig selv hvert år.

  SvarSlet
 2. Lækkert billede, og hvor er den fin - minder lidt om natviol. Jeg tror da også jeg må have nogle af dem i min have, så jeg kan glæde mig over både blomster og pynte-penge.

  SvarSlet
 3. Hej Ina
  Ja, den lilla er flot og jeg kan godt lide de mørkere nerver :-)

  Hej Signe
  Tak. Det er som skrevet en taknemmelig plante, så hvis du får den i haven, vil du blive ved med at have den - hvis du vel at mærke lader den frøså sig.

  SvarSlet
 4. Jeg er også glad for Judaspenge - men har ikke haft held med at få den til at selvså sig på min lerjord. Jeg har endda hjulpet til og spredt frø. Nu har jeg kun 2 planter som jeg satte til forspiring sidste år og plantede ud i efteråret i mit nye staudebed. En del af de små forspirede planter blev spist af et eller andet insekt - jeg tror ikke det var sneglene?
  I år har jeg købt frø af den hvide variant.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 5. Hej Berit
  Den skulle da også kunne gro i lerjord, hmm! Så er det da rigtig surt, at de forspirrede planter blev spist :-/ Håber du får held med de to, som du har tilbage.

  Den hvide variant kunne jeg fristes til at få ind i haven. Den skulle krydse sig med den lyserøde/lilla og give nogle flotte nuancer. Mon vi får den hvide at se i blomst på din blog?

  SvarSlet
 6. Jeg har et lidt blandet forhold til judaspenge, men den med broget løv kunne måske være interessant. Til gengæld er jeg vild med dine narcisser fra forrige indlæg og din nye terrasse :-). Lige til et boligmagasin.

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 7. Hej Birgitte
  Jeg har aldrig set den brogede, men den lyder spændende.

  Tak :-) Terrassen er jeg selv vild med og jeg er sikker på, at vi kommer til at bruge den flittig og lige så snart der er mulighed. Der er allerede drukket mange kopper kaffe i sofaen :)

  SvarSlet
 8. Hvor er det dog et smukt og poetisk billede. Jeg måtte jo lige forbi og læse dit indlæg :) skal prøve at tage et foto af de hvide i morgen og du er velkommen til at få nogle hvide frø når de er klar, som jeg lige har skrevet som svar på min blog :) Så mangler vi bare den broget variant...

  SvarSlet
 9. Hej Pia
  Det lyder dejligt, at jeg må få nogle frø til den tid - bare jeg nu kan huske det!
  Men vi er jo meget enige i vores beskrivelser af planten :-)

  SvarSlet
 10. Jeg har for første gang sået Lunaria, og håber de vil selvså sig i min have fremover. Foreløbig er de meget livskraftige :)

  SvarSlet
 11. Hej Lene
  Det lyder da som om, at de gerne vil være i din have, så mon ikke du har held med, at de selvsåer sig :-)

  SvarSlet
 12. Hej..
  Hvor er den fin..vidste ikke at den hed judaspenge - havde ikke forestillet mig en skøn blomst ;))

  SvarSlet
 13. Hej Karina
  Har du mon kun lagt mærke til 'pengene' ;-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…