Gå videre til hovedindholdet

Forårs-gøremål

Efter en dejlig frokost på terrassen gik jeg igang med nogle af forårets gøremål i haven. Et par bede blev rengjort for det spirende ukrudt og en del staudetoppe blev klippet ned.

Roserne fik fjernet granbeskyttelsen i sidste uge. De er allerede i fuld gang med at forberede årets blomstring og står enten med knopper eller med friske blade.


Det siges, at roser skal beskæres, når forsythiaen springer ud, for da er der ikke længere fare for, at en nattefrost kan beskadige roserne. Min forsythia er endnu ikke sprunget ud, men er tæt på. Og jeg vurderede, at den nattefrost, som de lover sidst på ugen, er på så få grader, at den ikke vil skade nyklippede roser. Så nu var det tid til, at jeg skulle igang med rosensaksen og roserne er blevet beskåret idag.

Derudover fik jeg plantet de tre dahlier 'Arabian Night' i en spand og sat til forkultivering i drivhuset. 18 løg fra Dorthealiljer er kommet i jorden. Løgene jeg har fået som gave af en anden haveglad og de er afblomstrede, men har fortsat grønne blade. Og endelig fik jeg plantet den længe ønskede klatrehortensia ved gavlen af haveskuret.


Klatrehortensiaen er plantet lidt skråt, så den kan få fat i gavlen på skuret. Og mon ikke jeg ved lejlighed skal have bundet båndene op, så planten kan 'bredes ud' på et større areal af gavlen og efterhånden komme til at fylde mere!

Kommentarer

 1. Så kan jeg også gå gang med at klippe roser ;)var lidt i tvivl..Lyder spændende med din klatrehortensia -har også haft en men det gik ikke så godt med at klatre så er spændt på at se din ;)

  SvarSlet
 2. Hej Karina
  God arbejdslyst med roserne. Jeg regner da stærk med, at den vil klatre - kan huske en stor plante fra mit barndomshjem og jeg mener ikke, at den skulle have hjælp :-)

  SvarSlet
 3. Vi har også to klatrehortensiaer, som vi forventer også meget af. Skulle de ikke gribe fat, må vi jo hjælpe dem på vej :-). De er meget smukke, når de en gang vokser til og rådyrene skulle efter sigende ikke være begejstrede. Tænk sig, hvis det er sandt :-)

  Bedste mandagshilsner
  Birgitte

  SvarSlet
 4. Hej Birgitte
  Det ville da være så skønt for jer, hvis det er sandt, at rådyrerne ikke kan lide dem :-)
  Jeg er helt enig med dig i, at de er smukke, når de blomstrer på en hel væg :-)

  SvarSlet
 5. Jeg er så glad for min klatrehortensia. Den fylder rigeligt et helt fag hegn (2m). God ide med at løsne båndene, for når først denne fætter tager fat, går det stærkt. I år vil jeg prøve at formere den - skulle efter sigende være nemt. Jeg prøver! Tillykke med din hortensia..

  SvarSlet
 6. Tak Bente :-) Jeg glæder mig til at se den vokse og med tiden fylder gavlen - det lyder som om, det kan lade sig gøre over tid :-) Jeg håber, at jeg når at se blomster i denne sæson. Held og lykke med formeringen - det kunne være spændende at høre om dine erfaringer :)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Rød havesyre

Hurra - Jeg opdagede igår, at planterne i haven begynder at røre på sig. Èn af de første jeg har fået øje på er rød havesyre, som står med små flotte blade. Havesyren står i staudebedet og har fået lov til at smide frø og nu kan jeg se, at den kommer flere steder i bedet, dog uden at den kommer over det hele som "ukrudt". I litteraturen skrives der, at det er en god idé, at fjerne blomsterne inden den sætter frø, idet planten kan være svær at fjerne fordi den har en dybtgående rod. Men indtil videre har jeg ikke haft problemer med, at den spreder sig for meget.

Havesyre findes også i en grøn variant med saftige, græsgrønne blade, men jeg er nu glad for den røde, som giver lidt mere kolorit på bedet. Planten kommer med blomstrerstilke med mange skiveformede rust-/gul-farvede blomster fra midsommer, men umiddelbart er det for mig at se ikke blomsterne, der er det attraktive ved denne urt. Blomsterstandene bliver op til 50-80 cm høje. Planten trives bedst i sol til halvskygge og…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…