Gå videre til hovedindholdet

Forårs-gøremål

Efter en dejlig frokost på terrassen gik jeg igang med nogle af forårets gøremål i haven. Et par bede blev rengjort for det spirende ukrudt og en del staudetoppe blev klippet ned.

Roserne fik fjernet granbeskyttelsen i sidste uge. De er allerede i fuld gang med at forberede årets blomstring og står enten med knopper eller med friske blade.


Det siges, at roser skal beskæres, når forsythiaen springer ud, for da er der ikke længere fare for, at en nattefrost kan beskadige roserne. Min forsythia er endnu ikke sprunget ud, men er tæt på. Og jeg vurderede, at den nattefrost, som de lover sidst på ugen, er på så få grader, at den ikke vil skade nyklippede roser. Så nu var det tid til, at jeg skulle igang med rosensaksen og roserne er blevet beskåret idag.

Derudover fik jeg plantet de tre dahlier 'Arabian Night' i en spand og sat til forkultivering i drivhuset. 18 løg fra Dorthealiljer er kommet i jorden. Løgene jeg har fået som gave af en anden haveglad og de er afblomstrede, men har fortsat grønne blade. Og endelig fik jeg plantet den længe ønskede klatrehortensia ved gavlen af haveskuret.


Klatrehortensiaen er plantet lidt skråt, så den kan få fat i gavlen på skuret. Og mon ikke jeg ved lejlighed skal have bundet båndene op, så planten kan 'bredes ud' på et større areal af gavlen og efterhånden komme til at fylde mere!

Kommentarer

 1. Så kan jeg også gå gang med at klippe roser ;)var lidt i tvivl..Lyder spændende med din klatrehortensia -har også haft en men det gik ikke så godt med at klatre så er spændt på at se din ;)

  SvarSlet
 2. Hej Karina
  God arbejdslyst med roserne. Jeg regner da stærk med, at den vil klatre - kan huske en stor plante fra mit barndomshjem og jeg mener ikke, at den skulle have hjælp :-)

  SvarSlet
 3. Vi har også to klatrehortensiaer, som vi forventer også meget af. Skulle de ikke gribe fat, må vi jo hjælpe dem på vej :-). De er meget smukke, når de en gang vokser til og rådyrene skulle efter sigende ikke være begejstrede. Tænk sig, hvis det er sandt :-)

  Bedste mandagshilsner
  Birgitte

  SvarSlet
 4. Hej Birgitte
  Det ville da være så skønt for jer, hvis det er sandt, at rådyrerne ikke kan lide dem :-)
  Jeg er helt enig med dig i, at de er smukke, når de blomstrer på en hel væg :-)

  SvarSlet
 5. Jeg er så glad for min klatrehortensia. Den fylder rigeligt et helt fag hegn (2m). God ide med at løsne båndene, for når først denne fætter tager fat, går det stærkt. I år vil jeg prøve at formere den - skulle efter sigende være nemt. Jeg prøver! Tillykke med din hortensia..

  SvarSlet
 6. Tak Bente :-) Jeg glæder mig til at se den vokse og med tiden fylder gavlen - det lyder som om, det kan lade sig gøre over tid :-) Jeg håber, at jeg når at se blomster i denne sæson. Held og lykke med formeringen - det kunne være spændende at høre om dine erfaringer :)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…