Gå videre til hovedindholdet

Dahliaer

Lige nu har Netto billige knolde til salg og derfor røg der tre dahlier 'Arabian Night' ned i indkøbskurven. Det er en storblomstrende dahlia, som bliver omkring 100 cm, så den skal vist bagerst i bedet. På billedet der følger med knolden, har blomsten en utrolig flot mørkerød farve - jeg har vist en fimmel med mørke (røde) og hvide planter for tiden!

Jeg har planer om, at forspire dahliaerne og Haver og planter skriver, at dahlia kan forspirres fra og med marts og udplantes omkring grundlovsdag. Planten får dermed et forspring og starter blomstringen straks efter udplantningen.

Flora fra Haveplanter gav et tip om, at det er muligt at få spande fra nogle supermarkeder ganske gratis. Det er de spande, som har været anvendt til afskårne blomster. Og dahliaer kræver sin spand - den kan ikke klare sig i en lille potte! Jeg har derfor været forbi den lokale købmand og har fået spande til formålet.

Sidste år forspirrede jeg, men må sande, at udsagnet; 'øvelse gør mester' er helt på sin plads - i år er jeg en erfaring rigere. Men Flora har skrevet på bloggen, at hun vil give et 'kursus' i at forspirre og knibe topskuddene, så med kurset og mine egne erfaringer, så håber jeg, at jeg kan få blomster fra dahlierne bliver plantet ud og at jeg kan få skabt en lille dahliabusk. Jeg er beredt med knolde, spande og jord :-)

Kommentarer

 1. Jeg har gode erfaringer med at lægge dahliaknolde i store potter (ikke spande) og så sætte dem i drivhuset indtil udplantning. Jeg har indtil nu haft en spireprocent på 100, og det er da vist meget godt klaret :)

  SvarSlet
 2. Hej Lene
  100% så kan man ikke klage. Hvornår sætter du dem i drivhuset?
  Der skal selvfølgelig skæres huller i spandende, så overskudsvand kan komme væk og så det jo bare en stor potte :-)

  SvarSlet
 3. Dalior är helt fantastiska blommor! Det är ju lite jobb med grävandet men det får det vara värt... Har dock inga för tillfället, eftersom de jag hade glömdes bort förra gången vi flyttade....

  Kram,
  Stina

  SvarSlet
 4. Jeg er også dahlia-fan ;-) Har ikke prøvet at sætte dem i spande/potter. Jeg plejer at have fin succes med at lægge dem direkte i jorden på voksestedet.

  Hilsen Ina

  SvarSlet
 5. Flotte dahliaer! De har jeg aldri prøvd. Tror jeg får følge meg på kurset, så kanskje jeg prøver meg til neste år:) Ha en fin kveld! Cathrine

  SvarSlet
 6. Hej Scilla
  Jeg køber nye hvert år for billige penge i Netto. Jeg 'gider' ikke have arbejdet med at grave dem op om efteråret og jeg har ingen steder til frostfri opbevaring, så .....

  Hej Ina
  Det lader sig sagtens gøre, at lægge dem direkte på voksestedet, men kunne man nu få blomster over en lidt længere periode, så synes jeg det er arbejdet værd :-)

  Hej Cathrine
  Hvis du kan finde en billig knold, så viljeg da anbefale, at du hopper på kurset allerede i år :-)

  SvarSlet
 7. Held og lykke med dine knolde. Det bliver spændende at følge. Jeg er ind til vider hoppet over Dahliaer, men det skulle ikke undre mig om jeg også bliver fristet i nærmeste fremtid :O)

  SvarSlet
 8. Jeg prøvede lige præcis "Arabian Night" sidste år og den er ligeså skøn som billedet på pakken lover det - jeg prøvede også med forspiring i drivhuset og lykkedes med det. Jeg orker heller ikke at grave op, så jeg må vist lige en tur i Netto på vej hjem i dag - tak for tippet.

  SvarSlet
 9. Hej Susanne
  Den lyder utroligt at et så erfarent havemenneske som dig ikke har afprøvet dahlia. De fåes i så mange forskellige former og farver, så der bør da være et par stykker, som kan vække din nysgerrighed :-) Det bliver spændende at se, om du bliver fristet :-)

  Hej Berit
  Det lyder godt, at billedet ikke er "falsk" reklame ;-) Håber dit besøg i Netto giver resultater :-)

  SvarSlet
 10. Hej
  Ja jeg er også en stor dahlia fan men mistede alle mine forrige vinter ;(..men fandt en masse billige i plantorama - dem forspirede jeg også i store potter og de blev vandet efter alle kunstens regler..Der kom 1 plante ! men jeg har mod på det igen i år da jeg elsker dahliaer så vil tage i Netto og se om der er flere..Havde ikke set tilbuddet..Og vil følge spirekurset her - så jeg kan undgå sidste års fiasko ;)
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 11. Hej Karina
  Det er Flora, som ville give et kursus, men jeg kan se på hendes blog, at hun istedet henviser til udsendelsen med Drivhusdrømme, hvor Claus D fortæller om forspirringen.
  Øv for at du mistede dine forrige vinter. Utroligt at der kun kom én plante - de må da have været dårlige :-( Vi må udveksle erfaringer, så vi kan få nogle flotte eksemplarer i vores haver :-)

  SvarSlet
 12. Hej Susanne. Jo jo, jag har afprøvet Dahlia, men syntes ikke jeg har tiden i år til at passe pleje og senere grave op.

  Et år var jeg så uheldig at de blev angrebet af bladlus, og det har givet mig forbehold!

  SvarSlet
 13. Hej igen Susanne
  Ja det der med at grave op er også min anke mod dahlia. Jeg orker det ikke i efteråret, så derfor køber jeg også kun billige knolde :-) Jeg synes nu ikke, jeg har haft problemer med lus og dahlier - men det er da rigtig træls, hvis det sker :-(

  SvarSlet
 14. Ja det kunne være skønt at få nogle fif og erfaringer med dahlaierne..Lyder som om du har mere held med dine end jeg har. Det er så skøn en blomst når man har datter på 8½ som så gerne vil plukke store buketter til sin mor og alle mulige andre ;) for der kommer jo bare flere og flere blomster jo mere hun plukker..
  Så glæder mig til at dele erfaringer med dig ;)
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…