Gå videre til hovedindholdet

Dahliaer

Lige nu har Netto billige knolde til salg og derfor røg der tre dahlier 'Arabian Night' ned i indkøbskurven. Det er en storblomstrende dahlia, som bliver omkring 100 cm, så den skal vist bagerst i bedet. På billedet der følger med knolden, har blomsten en utrolig flot mørkerød farve - jeg har vist en fimmel med mørke (røde) og hvide planter for tiden!

Jeg har planer om, at forspire dahliaerne og Haver og planter skriver, at dahlia kan forspirres fra og med marts og udplantes omkring grundlovsdag. Planten får dermed et forspring og starter blomstringen straks efter udplantningen.

Flora fra Haveplanter gav et tip om, at det er muligt at få spande fra nogle supermarkeder ganske gratis. Det er de spande, som har været anvendt til afskårne blomster. Og dahliaer kræver sin spand - den kan ikke klare sig i en lille potte! Jeg har derfor været forbi den lokale købmand og har fået spande til formålet.

Sidste år forspirrede jeg, men må sande, at udsagnet; 'øvelse gør mester' er helt på sin plads - i år er jeg en erfaring rigere. Men Flora har skrevet på bloggen, at hun vil give et 'kursus' i at forspirre og knibe topskuddene, så med kurset og mine egne erfaringer, så håber jeg, at jeg kan få blomster fra dahlierne bliver plantet ud og at jeg kan få skabt en lille dahliabusk. Jeg er beredt med knolde, spande og jord :-)

Kommentarer

 1. Jeg har gode erfaringer med at lægge dahliaknolde i store potter (ikke spande) og så sætte dem i drivhuset indtil udplantning. Jeg har indtil nu haft en spireprocent på 100, og det er da vist meget godt klaret :)

  SvarSlet
 2. Hej Lene
  100% så kan man ikke klage. Hvornår sætter du dem i drivhuset?
  Der skal selvfølgelig skæres huller i spandende, så overskudsvand kan komme væk og så det jo bare en stor potte :-)

  SvarSlet
 3. Dalior är helt fantastiska blommor! Det är ju lite jobb med grävandet men det får det vara värt... Har dock inga för tillfället, eftersom de jag hade glömdes bort förra gången vi flyttade....

  Kram,
  Stina

  SvarSlet
 4. Jeg er også dahlia-fan ;-) Har ikke prøvet at sætte dem i spande/potter. Jeg plejer at have fin succes med at lægge dem direkte i jorden på voksestedet.

  Hilsen Ina

  SvarSlet
 5. Flotte dahliaer! De har jeg aldri prøvd. Tror jeg får følge meg på kurset, så kanskje jeg prøver meg til neste år:) Ha en fin kveld! Cathrine

  SvarSlet
 6. Hej Scilla
  Jeg køber nye hvert år for billige penge i Netto. Jeg 'gider' ikke have arbejdet med at grave dem op om efteråret og jeg har ingen steder til frostfri opbevaring, så .....

  Hej Ina
  Det lader sig sagtens gøre, at lægge dem direkte på voksestedet, men kunne man nu få blomster over en lidt længere periode, så synes jeg det er arbejdet værd :-)

  Hej Cathrine
  Hvis du kan finde en billig knold, så viljeg da anbefale, at du hopper på kurset allerede i år :-)

  SvarSlet
 7. Held og lykke med dine knolde. Det bliver spændende at følge. Jeg er ind til vider hoppet over Dahliaer, men det skulle ikke undre mig om jeg også bliver fristet i nærmeste fremtid :O)

  SvarSlet
 8. Jeg prøvede lige præcis "Arabian Night" sidste år og den er ligeså skøn som billedet på pakken lover det - jeg prøvede også med forspiring i drivhuset og lykkedes med det. Jeg orker heller ikke at grave op, så jeg må vist lige en tur i Netto på vej hjem i dag - tak for tippet.

  SvarSlet
 9. Hej Susanne
  Den lyder utroligt at et så erfarent havemenneske som dig ikke har afprøvet dahlia. De fåes i så mange forskellige former og farver, så der bør da være et par stykker, som kan vække din nysgerrighed :-) Det bliver spændende at se, om du bliver fristet :-)

  Hej Berit
  Det lyder godt, at billedet ikke er "falsk" reklame ;-) Håber dit besøg i Netto giver resultater :-)

  SvarSlet
 10. Hej
  Ja jeg er også en stor dahlia fan men mistede alle mine forrige vinter ;(..men fandt en masse billige i plantorama - dem forspirede jeg også i store potter og de blev vandet efter alle kunstens regler..Der kom 1 plante ! men jeg har mod på det igen i år da jeg elsker dahliaer så vil tage i Netto og se om der er flere..Havde ikke set tilbuddet..Og vil følge spirekurset her - så jeg kan undgå sidste års fiasko ;)
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 11. Hej Karina
  Det er Flora, som ville give et kursus, men jeg kan se på hendes blog, at hun istedet henviser til udsendelsen med Drivhusdrømme, hvor Claus D fortæller om forspirringen.
  Øv for at du mistede dine forrige vinter. Utroligt at der kun kom én plante - de må da have været dårlige :-( Vi må udveksle erfaringer, så vi kan få nogle flotte eksemplarer i vores haver :-)

  SvarSlet
 12. Hej Susanne. Jo jo, jag har afprøvet Dahlia, men syntes ikke jeg har tiden i år til at passe pleje og senere grave op.

  Et år var jeg så uheldig at de blev angrebet af bladlus, og det har givet mig forbehold!

  SvarSlet
 13. Hej igen Susanne
  Ja det der med at grave op er også min anke mod dahlia. Jeg orker det ikke i efteråret, så derfor køber jeg også kun billige knolde :-) Jeg synes nu ikke, jeg har haft problemer med lus og dahlier - men det er da rigtig træls, hvis det sker :-(

  SvarSlet
 14. Ja det kunne være skønt at få nogle fif og erfaringer med dahlaierne..Lyder som om du har mere held med dine end jeg har. Det er så skøn en blomst når man har datter på 8½ som så gerne vil plukke store buketter til sin mor og alle mulige andre ;) for der kommer jo bare flere og flere blomster jo mere hun plukker..
  Så glæder mig til at dele erfaringer med dig ;)
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …