Gå videre til hovedindholdet

Udyr i drivhuset

Øv, jeg har udyr på vinen i drivhuset - det være skjoldlus, så vidt jeg kan se. Da vi overtog huset, var der et ferskentræ i drivhuset. Ferskentræet blev fjernet fra huset for nogle år siden, da det fyldte alt for meget i det lille glashus. Men desværre var der nogle brune prikker på grenene, som ikke alle fulgte med træet ud.

Først sidste sæson erfarede jeg skjoldlusenes ødelæggende egenskaber. Og da fortrød jeg, at bekæmpelsen af dem ikke var iværksat tidligere! Blade på både vin og chili, som stod lige under/ved siden af vinen, fik først en klæbrig masse og derefter blev de sorte af svampe (branddugsvamp).

Jeg har læst mig til, at skjoldlusene kan bekæmpes ved at trække den løse bark af og derefter børste grenene fri for skjolde med en tandbørste. Andre råd går på at sprøjte med insektsæbe og det er også muligt, at lave sin egen insektsæbe af brun sæbe og sprit.

Jeg er gået igang med at fjerne barken og har fjernet de store skjolde fra grenene. Men jeg kan se på fotoet, at jeg ikke har fået de små skjolde med. Og jeg kan forstå, er det ikke nemt at få bugt med de små udyr, når de først er kommet ind i drivhuset.

Hvis I har nogle gode erfaringer eller tips til bekæmpelsen af skjoldlus, så vil jeg meget gerne høre om dem, for jeg vil rigtig gerne have dem væk, så jeg kan høste lækre frugter fra drivhuset :-)

Kommentarer

 1. Det er næsten umuligt Susanne :O(
  Jeg har dem på et ferskentræ i drivhuset, og har bare valgt at lade dem være. Fersknerne smager fantastisk alligevel. Mon ikke druerne også kan klare dem???

  SvarSlet
 2. Uffda:( Ikke noe kjekt:S Jeg kan ingenting om dette, dessverre! Håper bare du blir kvitt de! Lykke til:) Cathrine

  SvarSlet
 3. Jeg tror du har valgt denr igtige metode i hvertfald til at holde dem nede. Insektsæbe alene har ingen virkning da lusen gemmer sig godt under skjoldet. Personligt ville jeg ikke holde vin i drivhuset eller andre helårsplanter i drivhuset.

  SvarSlet
 4. Ånej vad tråkigt!!!Undrar om du inte gjort rätt som plockat bort dom?!Man kan ju badda men nått medel om det är många oxå.Tror det är svårt att bli av med...:-(
  Hälsningar Helena!

  SvarSlet
 5. Hej Susanne
  Sådan har jeg også tænkt indtil sidste sæson, hvor de fik overtaget og som sagt resulterede i sorte ulækre blade. Druerne havde det fint, men mon ikke de kunne være blevet lidt større, hvis ikke skjoldlusene havde suget noget af saften fra grenene?

  Hej Cathrine
  Nej, de klistrede sorte blade er ikke så lækre :-/

  Hej Lisbeth
  Kan læse mig til, at de er (næsten) umuglige at udrydde, så tror jeg tror du har ret i, at jeg må 'nøjes' med at holde dem nede.

  SvarSlet
 6. Hej Helena
  Jeg er også bange for, at de er svære at blive af med :-( Må prøve undersøge videre, om det kan betale sig at sprøjte med et eller andet.

  SvarSlet
 7. Uf jeg skal da vist ned og se min vin efter endnu engang i morgen :-O

  SvarSlet
 8. Hej Madam
  Håber du har held til IKKE at finde nogle :)

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Trænger du til nye krukker?

For et par år siden overvejede jeg, om jeg skulle udskifte alle de forskellige krukker jeg havde. Det var både glaserede og terakotta-krukker, krukker med forskellige mønstre og uden mønstre. Men istedet startede jeg et lille eksperiment.


Jeg købte en spraydåse med sort udendørsmaling og begyndte at spraymale forskellige krukker. Uanset krukkens struktur og overflade så det faktisk ret godt ud. Men jeg var ret spændt på, hvordan malingen ville holde sig over den første vinter.


Malingenskaller en anelse, men et lille pust fra spraydåsen og så er krukken flot sort igen og jeg har (næsten) nye krukker :-)

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …