Gå videre til hovedindholdet

Udyr i drivhuset

Øv, jeg har udyr på vinen i drivhuset - det være skjoldlus, så vidt jeg kan se. Da vi overtog huset, var der et ferskentræ i drivhuset. Ferskentræet blev fjernet fra huset for nogle år siden, da det fyldte alt for meget i det lille glashus. Men desværre var der nogle brune prikker på grenene, som ikke alle fulgte med træet ud.

Først sidste sæson erfarede jeg skjoldlusenes ødelæggende egenskaber. Og da fortrød jeg, at bekæmpelsen af dem ikke var iværksat tidligere! Blade på både vin og chili, som stod lige under/ved siden af vinen, fik først en klæbrig masse og derefter blev de sorte af svampe (branddugsvamp).

Jeg har læst mig til, at skjoldlusene kan bekæmpes ved at trække den løse bark af og derefter børste grenene fri for skjolde med en tandbørste. Andre råd går på at sprøjte med insektsæbe og det er også muligt, at lave sin egen insektsæbe af brun sæbe og sprit.

Jeg er gået igang med at fjerne barken og har fjernet de store skjolde fra grenene. Men jeg kan se på fotoet, at jeg ikke har fået de små skjolde med. Og jeg kan forstå, er det ikke nemt at få bugt med de små udyr, når de først er kommet ind i drivhuset.

Hvis I har nogle gode erfaringer eller tips til bekæmpelsen af skjoldlus, så vil jeg meget gerne høre om dem, for jeg vil rigtig gerne have dem væk, så jeg kan høste lækre frugter fra drivhuset :-)

Kommentarer

 1. Det er næsten umuligt Susanne :O(
  Jeg har dem på et ferskentræ i drivhuset, og har bare valgt at lade dem være. Fersknerne smager fantastisk alligevel. Mon ikke druerne også kan klare dem???

  SvarSlet
 2. Uffda:( Ikke noe kjekt:S Jeg kan ingenting om dette, dessverre! Håper bare du blir kvitt de! Lykke til:) Cathrine

  SvarSlet
 3. Jeg tror du har valgt denr igtige metode i hvertfald til at holde dem nede. Insektsæbe alene har ingen virkning da lusen gemmer sig godt under skjoldet. Personligt ville jeg ikke holde vin i drivhuset eller andre helårsplanter i drivhuset.

  SvarSlet
 4. Ånej vad tråkigt!!!Undrar om du inte gjort rätt som plockat bort dom?!Man kan ju badda men nått medel om det är många oxå.Tror det är svårt att bli av med...:-(
  Hälsningar Helena!

  SvarSlet
 5. Hej Susanne
  Sådan har jeg også tænkt indtil sidste sæson, hvor de fik overtaget og som sagt resulterede i sorte ulækre blade. Druerne havde det fint, men mon ikke de kunne være blevet lidt større, hvis ikke skjoldlusene havde suget noget af saften fra grenene?

  Hej Cathrine
  Nej, de klistrede sorte blade er ikke så lækre :-/

  Hej Lisbeth
  Kan læse mig til, at de er (næsten) umuglige at udrydde, så tror jeg tror du har ret i, at jeg må 'nøjes' med at holde dem nede.

  SvarSlet
 6. Hej Helena
  Jeg er også bange for, at de er svære at blive af med :-( Må prøve undersøge videre, om det kan betale sig at sprøjte med et eller andet.

  SvarSlet
 7. Uf jeg skal da vist ned og se min vin efter endnu engang i morgen :-O

  SvarSlet
 8. Hej Madam
  Håber du har held til IKKE at finde nogle :)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …