Gå videre til hovedindholdet

Udyr i drivhuset

Øv, jeg har udyr på vinen i drivhuset - det være skjoldlus, så vidt jeg kan se. Da vi overtog huset, var der et ferskentræ i drivhuset. Ferskentræet blev fjernet fra huset for nogle år siden, da det fyldte alt for meget i det lille glashus. Men desværre var der nogle brune prikker på grenene, som ikke alle fulgte med træet ud.

Først sidste sæson erfarede jeg skjoldlusenes ødelæggende egenskaber. Og da fortrød jeg, at bekæmpelsen af dem ikke var iværksat tidligere! Blade på både vin og chili, som stod lige under/ved siden af vinen, fik først en klæbrig masse og derefter blev de sorte af svampe (branddugsvamp).

Jeg har læst mig til, at skjoldlusene kan bekæmpes ved at trække den løse bark af og derefter børste grenene fri for skjolde med en tandbørste. Andre råd går på at sprøjte med insektsæbe og det er også muligt, at lave sin egen insektsæbe af brun sæbe og sprit.

Jeg er gået igang med at fjerne barken og har fjernet de store skjolde fra grenene. Men jeg kan se på fotoet, at jeg ikke har fået de små skjolde med. Og jeg kan forstå, er det ikke nemt at få bugt med de små udyr, når de først er kommet ind i drivhuset.

Hvis I har nogle gode erfaringer eller tips til bekæmpelsen af skjoldlus, så vil jeg meget gerne høre om dem, for jeg vil rigtig gerne have dem væk, så jeg kan høste lækre frugter fra drivhuset :-)

Kommentarer

 1. Det er næsten umuligt Susanne :O(
  Jeg har dem på et ferskentræ i drivhuset, og har bare valgt at lade dem være. Fersknerne smager fantastisk alligevel. Mon ikke druerne også kan klare dem???

  SvarSlet
 2. Uffda:( Ikke noe kjekt:S Jeg kan ingenting om dette, dessverre! Håper bare du blir kvitt de! Lykke til:) Cathrine

  SvarSlet
 3. Jeg tror du har valgt denr igtige metode i hvertfald til at holde dem nede. Insektsæbe alene har ingen virkning da lusen gemmer sig godt under skjoldet. Personligt ville jeg ikke holde vin i drivhuset eller andre helårsplanter i drivhuset.

  SvarSlet
 4. Ånej vad tråkigt!!!Undrar om du inte gjort rätt som plockat bort dom?!Man kan ju badda men nått medel om det är många oxå.Tror det är svårt att bli av med...:-(
  Hälsningar Helena!

  SvarSlet
 5. Hej Susanne
  Sådan har jeg også tænkt indtil sidste sæson, hvor de fik overtaget og som sagt resulterede i sorte ulækre blade. Druerne havde det fint, men mon ikke de kunne være blevet lidt større, hvis ikke skjoldlusene havde suget noget af saften fra grenene?

  Hej Cathrine
  Nej, de klistrede sorte blade er ikke så lækre :-/

  Hej Lisbeth
  Kan læse mig til, at de er (næsten) umuglige at udrydde, så tror jeg tror du har ret i, at jeg må 'nøjes' med at holde dem nede.

  SvarSlet
 6. Hej Helena
  Jeg er også bange for, at de er svære at blive af med :-( Må prøve undersøge videre, om det kan betale sig at sprøjte med et eller andet.

  SvarSlet
 7. Uf jeg skal da vist ned og se min vin efter endnu engang i morgen :-O

  SvarSlet
 8. Hej Madam
  Håber du har held til IKKE at finde nogle :)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.