Gå videre til hovedindholdet

U for Usædvanlig heldig

I efteråret gravede jeg en del planter op fra et bed, som var inficeret med skvalderkål. Planterne fik efter opgravningen vasket jorden væk fra rødderne. For at være helt sikker på, at jeg ikke fik rødder fra skvalderkål med planterne, blev planterne sat i karantæne i en urtepotte. Det var bl.a. et par juleroser, en broget benved og en træpæon. Træpæonen har vi fået af et vennepar, som også er haveinteresseret og den blev plantet i det før omtalte bed. Og generelt var det en lidt sølle plante, som aldrig har blomstret - jeg tror, at den har stået for skygget!

Da den blev gravet op og skyllet knækkede træpæonen og jeg tænkte, at det var så den træpæons endeligt. Men jeg gav den en chance og plantede den i en potte. Potterne med opgravede planter har stået på på friland hele vinteren og i forbindelse med 'opklipning' af juletræet fik potterne lige et par grene til beskyttelse. Jeg har gået og luttet til potterne her i året første måneder og forventet, at juleroserne snart viste nogle blade eller blomsterknopper - men nej, de er vist gået til i løbet af vinteren!

Igår ville jeg så også lige lutte til træpæonen, med en spinkelt håb om, at planten måske havde overlevet. Og til min store overraskelse og glæde, så fandt jeg et lille skud på ca. 5 cm og en knop på den enlige gren, som var tilbage - det havde jeg absolut ikke forventet og jeg føler mig usædvanlig heldig!


Træpæonen bliver nu sat i drivhuset, hvor den vil blive plejet og nusset om. Og når den bliver større og stærkere og jeg er sikker på, at der ikke er skvalderkål i potten, så vil jeg lave en plads i et bed på friland. Og jeg håber sådan, at den kan vokse sig stor og stærk, så jeg kan få lov til at se Mary Ann's vidunderlige blomster :-)

U for Usædvanlig heldig er mit bidrag til ABC Scandinavia i denne uge, hvor bogstavet er U!

Kommentarer

 1. Endnu et bevis på, at man skal være en tålmodig, og ikke opgive i haven ;-)

  SvarSlet
 2. Ja det er skønt når en plante alligevel kommer på trods af hårde odds. Bliver spændende at høre om din træ pæon - jeg købte en lille plante sidste år og er meget spændt på den i år.
  God weekend
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 3. Det er sådan noget som gør havelivet så fantastisk. Her glemmer man de sorte negle, den ømme ryg, det vejrbidte ansigt og alle de andre jammerligheder, som følger med alderen.

  SvarSlet
 4. Hvor dejligt - spændende at se den i blomst :-)

  SvarSlet
 5. Kan næsten mærke din glæde, da du opdagede det lille skud :-) og det er lige præcis den form for glæde der gør, at jeg elsker havelivet - umiddelbar og spontan GLÆDE....

  God weekend.

  SvarSlet
 6. Herlig historie - og det er netop den slags små undere der er så dejlige at opleve.

  SvarSlet
 7. dejligt at finde noget du troede var væk :)

  SvarSlet
 8. Slike oppdagelser er deilig! Våren er en tid for slike fine gleder! -Margit-

  SvarSlet
 9. Åh ja, haven er fuld af overraskelser. Træpæoner er ingen undtagelse. Jeg glæder mig hvert år til mine springer ud.

  SvarSlet
 10. Glæden over den blomst er jo nærmest dobbelt.
  Godt U valg og god weekend:-)

  SvarSlet
 11. Kære alle
  Mange tak for jeres kommentarer.
  Må igen sige, at det var en herlig oplevelse og jeg håber, at den vil blomstre engang - jeg kan vist ikke forvente en blomstring allerede i år?

  I ønskes alle en dejlig weekend :-)

  SvarSlet
 12. Hvor er det fint at den overlevede, Da vores træpæon endelig begyndte at blomstre var den en dejlig oplevelse - jeg ved ikke hvad den hedder, men den er meget meget smuk.

  SvarSlet
 13. Den fortjener, at du nusser og plejer den. Og, hvem ved måske kommer juleroserne lige pludselig også. Vi har et fyrretræ, som så ud til at være gået ud. Vi fik bare ikke lige taget os sammen til at fjerne det. En sæson gik og nu står det flot og grønt. Naturen er forunderlig.

  God weekend
  Birgitte

  SvarSlet
 14. Kære Sussi
  Jeg har kun set en træpæon på billeder, så jeg håber virkelig, at min vil blomstre engang så jeg kan se den i virkeligheden :-) Mon vi er heldige at se et billede af din på bloggen?

  Du ønskes også en dejlig weekend :-)

  Kære Birgitte
  Juleroserne fortjerner også en chance :-)
  Det er utroligt, at jeres fyrretræ igen står flot og grøn. Og du har helt ret - naturen er forunderlig :-)

  Også en dejlig weekend til dig :-)

  SvarSlet
 15. Så heldig at det kom skudd på trepeonen din!
  Den kommer helt sikkert til å blomstre vakkert :)

  SvarSlet
 16. Hej Melusine
  Jeg håber sådan, at den kommer til at blomstrer. Har lige været forbi drivhuset og der er spottet endnu to skud, jubii :-))

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…