Gå videre til hovedindholdet

S for Staude

ABC Scandinavia er kommet til bogstavet S som i Susanne og i forhold til et haverelaterede emne så må jeg nævne mit største interessefeldt indenfor haven, så derfor bliver det

S for Staude

Men hvad er en staude? På Wikipedia ses følgende forklaring; "en staude er en flerårig, men urteagtig plante. Det betyder som regel, at alle plantens overjordiske dele visner bort under kulde- eller tørkeperioder, mens de underjordiske dele overlever. Dette har givet stauderne den videnskabelige betegnelse hemikryptofytter".

Ordet hemikryptofytter har jeg aldrig hørt før. Nu er jeg jo heller ikke uddannet indenfor planteverdenen, så ligesom der indenfor mit fag, findes sjove latinske navne ex. osteofytter (knogleudvækst), så findes der selvfølgelig også latinske fagudtryk, som jeg som haveamatør ikke kender til. For god ordens skyld vil jeg tilføje, at hemikryptofytter ifølge Den Store Danske betyder; "hemikryptofyt, (af hemi- og gr. kryptos 'skjult' og phyton 'plante'), jordskorpeplante, plante med overvintringsknopper i jordoverfladen".

Jeg tror, at det netop er det, at planten kommer igen og igen, der facinerer mig ved en staude - uanset hvor koldt og "umuligt" et vejr det har været vinteren over, så overlever stauden - hvis man vel at mærke har valgt en staude, som kan overvintre i zone 6-7 for Danmarks vedkommende.

Langt de fleste stauder breder sig og kan/skal deles/omplantes. Derfor har jeg også fået en del stauder ex. fra mine forældre, da de flyttede fra mit barndomshjem og fra vores tidligere have på Fyn. Men der er også lidt stauder fra svigerforældrenes tidligere kolonihave og fra en venindes have. På den måde gror der i haven mange planter, som har en historie. Og det gør det bare endnu mere hyggeligt at gå og passe de forskellige stauder :-)

Kommentarer

 1. Ja, stauder er noget af det bedste der findes i haven, sammen med roser naturligvis. Tænk hvis man hvert år skulle tage stilling til en ny haveplan! Så er det skønt at man kun skal udfylde de huller, der kommer efter løgvæksterne.

  Jeg har i øvrigt lagt mærke til at svenske og norske havebloggere bruger udtrykket "zone 6" f.eks. Jeg vidste egentlig ikke at Danmark også var opdelt i zoner. Har du et link til hvordan man finder ud af hvilken zone man er i, og er der noget sted en fortegnelse over hvilke planter - hvor? Har aldrig set det anvendt i DK.

  SvarSlet
 2. Stauder er skønne og der findes jo et utal af dem alt efter humør og temperament..Jeg anlagde et nyt staudebed sidste år i min køkkenhave hvor de står i rækker.Det er nøje udvalgte stauder som skal bruges til snit eller i dekorationer. Jeg er spændt på når de kommer op her til sommer.
  Fortsat god weekend..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 3. Godt valg.. der er så mange smukke stauder :-)

  SvarSlet
 4. Stauder er også min største haveglæde - jeg har lige stået i 2 timer med næsen nede i staudebedene her i min byhave og nydt alle de små staudespirer der kom til syne da tørre staudestilke blev fjernet.
  En hemikryptofyt - den betegnelse trækker da lidt i smilebåndet :o)
  Fortsat god weekend
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 5. Stauder er da skønne, og som du skriver lige til at dele ud af.
  Alle kan på den måde få en blomsterrig have, for ganske få penge. Jeg har selv gennem tiden fået mange, og har foræret mindst lige så mange væk :-)

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 6. Vackra blommor. Perenner heter stauder på svenska.

  SvarSlet
 7. Stauder er et rigtig godt valg. Det er det bedste eksempel på årets gang i haven.

  Hilsen Ina

  SvarSlet
 8. Hej Lene
  Får helt sved på panden bare du nævner at man skulle finde på en ny haveplan hvert år ;-) Du har helt ret mht. bare at kunne fylde huller :-)
  Jeg vil vende tilbage til det med zonerne.

  Hej Karina
  Det lyder som en god idé med stauder kun til snit. For selvom stauder kun har godt af at vi klipper lidt blomster, så nytter det jo heller ikke, at vi klipper alle blomster væk til dekoration. Mon vi får snitbedet at se senere på din blog?

  Hej Inge
  Du har helt ret - der er stauder til enhver smag og placering :-)

  Hej Berit
  Kan vi risikere at fjerne staudetoppe nu? Vi trænger til at se de spæde spirer!
  Hemikryptofyt fik også mig til at smile :-)

  Hej Vivik
  Ja det er bare om at dele ud og modtage. Men træls med de ibiriske snegle - jeg er ikke helt tryg længere ved at modtage. Jeg har få af dem i haven, men ønsker ikke at importere flere!

  Hej Mona
  Perenner kommer sikkert af det engelske ord 'perennial' og det er da meget lettere at huske end det danske ord 'staude' - specielt hvis man ser i engelsk litteratur :-)

  Hej Ina
  Enig stauder og træer/buske fortæller alt om årets gang :-)

  SvarSlet
 9. Flott valg ... jeg har selv helt "dilla" på stauder. I min hage finnes mange forskjellige, men jeg har også mange på ønskelisten. Gleder meg til våren og til å stelle i hegen igjen! Til våren skal også mitt barndomshjem selges da min mor gikk bort i fjor. Men først skal jeg sikre meg mange av hennes stauder, ikke bare som minne om henne, men også fordi mange av dem er så vakre.

  God søndag!

  SvarSlet
 10. Hej Irene
  Jeg er ked af at høre, at du mistede din mor i fjor :(
  Du må skynde dig at få nogle flyttet, når frosten går af jorden, så du kan få de dejlig stauder hjem i din have - rigtig god fornøjelse hermed :-)

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …