Gå videre til hovedindholdet

R for rød

Denne uges bogstav i ABC Scandinavia er R. Da jeg tænkte haven igennem, var et af de første ord der ramte mig farven 'rød' - derfor ...

R for rød

I haven er der ikke mange planter med røde blomster og det kan egentligt undre mig, for i mange sammenhænge, holder jeg meget af rødt. Jeg kan vel finde et par enkelte røde tulipaner og én enkelt rød rose, som ikke er noget at prale af! Og så er der selvfølgelig lidt rødt i drivhuset i høj- og sensommeren; tomater og chili. Samt lidt bunddækkende skovjordbær.

Farven rød er blodets farve og symboliserer energi og det fysiske liv, men står også for blodbad og krig. Rød står desuden for brændende kærlighed samt alle heftige og lidenskabelige følelser, der kan være udmøntet i såvel revolutionær begejstring som erotisk lyst (citat lånt herfra)

I forhold til blomstersprog og dermed farvers betydning, så står rød for kærlighed og glæde.

Når jeg nu har en stor glæde ved min have og ynglingsfarven er rød, så kan jeg da godt fundere lidt over, hvorfor jeg ikke har flere planter med røde blomster i haven, hmm!

Kommentarer

  1. Haps, de er lige til at spise...;-D

    SvarSlet
  2. Røde markjordbær, mmmmm, så fristende! Men akk, de er langt under snøen :)

    SvarSlet
  3. Efter min mening 'stjæler' røde blomster hele scenen. Hvad det sådan rent 'hjerne teknisk' er der sker kan jeg ikke forklare. Men prøv at teste det for dig selv, når du ser en have med masser af blomster hvor der også indgår røde blomster. Der sker det at man fokuserer på, eller sanser det røde og resten bliver lidt sløret. Har jeg ikke lidt ret?

    SvarSlet
  4. Jeg synes jeg har fundet et par spændende planter i rødt til staudebedet - jeg skal "bygge videre" på det til sommer - mens du funderer over det røde, så kan du se mine røde stauder i indlæg d. 14/10-2010 på Irishaven. Jeg købte så senere en rød solhat til temaet. Det er sjovt at eksperimentere med nye farvetemaer.
    Varme røde blomster-hilsner fra Berit

    SvarSlet
  5. P.S.
    Hvad er den hvide blomst bag ved jordbærrene ?

    SvarSlet
  6. Ja rød er en dejlig farve og et rigtig godt r valg
    God weekend. :-)

    SvarSlet
  7. Immerbær i fuld modenhed ser nøjagtig sådan ud, og det er fornøjeligt at se på. Det bliver spændende at se hvad overvejelserne om flere røde planter fører med sig.

    SvarSlet
  8. Kan følge dig. Rød er rigtig højsommer, og det er skønt. Men jeg har egentlig heller ikke så mange røde blomster i haven. Jeg skal også tage mig i ikke at blive lidt irriteret på den røde Appeldorn tulipan som dukker op hist og her.
    Hilsen Ina

    SvarSlet
  9. Hej Rejen
    Velbekomme :-)

    Hej Irene
    Ja der går endnu et par måneder før der igen er røde bær - men heldigvis ved vi, at de kommer igen :-)

    Hej Susanne
    Interessante tanker/observationer :-) Sådan har jeg ikke tænkt det før, men jeg tror, at du har helt ret ift. et bed med enkelte røde blomster blandt andre farver - øjet fanger den røde.
    Men synes nu, at det kunne være et spændende eksperiment at have et monokromt bed med røde farver.

    Hej Berit
    Det med rødt må vi eksperimentere lidt mere med - du er jo allerede startet godt med daglilje, hestemynte og solhat. Det bliver spændende at høre mere om dit røde bed :-)
    Den hvide i baggrunden er en hvid hjulkrone. Det er en ivrig selvsåer, så er spændt på, hvor mange planter jeg har af dem i den kommende sæson ;-)

    Hej Inge
    Rød er en livsbekræftende farve.
    Også en dejlig weekend til dig :-)

    Hej Jørgen
    Se der blev jeg så klogere - viste ikke, at skovjordbær også hedder immerbær - tak for det. Ja, vi må se hvor det røde tema bærer hen :-)

    Hej Ina
    Rød er ikke lige den første farve, som falder én ind når man tænker stauder og sommerblomster.
    Kan du ikke plukke den røde tulipan, så den ikke irriterer i haven, men istedet pynter i stuen?

    SvarSlet
  10. Uhmm røde modne skovjordbær. Dejligt R-valg.

    God weekend. :)

    SvarSlet
  11. Hej Catarina
    Røde modne skovjordbær - så kan man da kun længes mod dejlig sommerdage :-)
    Også en god weekend til dig :-)

    SvarSlet
  12. jordbær mums og rød er en farve jeg kan lide :) godt valg af r ord

    SvarSlet
  13. Hej Helle
    Ja det smager af sommer :-)

    SvarSlet
  14. Takk for hyggelige ord i bloggen min :-)
    Min yndlingsfarge er også rød og jeg har et rødt/gult/orange bed i hagen som lyser godt opp på sensommeren. Det er fra det bedet bildet i blogginnlegget mitt er tatt.

    SvarSlet
  15. Hej New Dawn
    Jeg tænker også, at rødt kan gå i et bed med orange og gule blomster - men den røde skal vel nærmest være i den orange/gule tone, for at kunne passe ind.

    SvarSlet
  16. Å vad jag längtar till sommaren nu då jag ser dessa fina smultron!! Härlig bild!

    SvarSlet
  17. Hej Lisa
    Ja det kan ikke blive forår hurtig nok, så vi kan komme igang med sommeren :-)

    SvarSlet
  18. Hej och tack för hälsningen på min blogg! Vilken härlig smultron bild, näää nu vill vi ha plusgrader och vår, och smultron så småningom!
    Hälsningar
    Katarina

    SvarSlet
  19. Hej Katarina
    Også tak for hilsnen på min blog :-)
    Det er så dejligt at lede i sommerbillederne, men længslen efter forår og sommer bliver kun større :-)

    SvarSlet
  20. Markjordbær? Mmmm, me like :)

    Skal ikke være for mye rødt, bare nok til å vise fram de andre fargene.

    Orginal Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, sist med Refleksjoner

    SvarSlet
  21. Hej Kamelrytterske
    Vi er ikke rigtig kommet igang med at spise dem - måske vi skulle gøre et ihærdigt forsøg i den kommende sæson.
    Du har ret - rødt for at fremhæve de andre farver :-)

    SvarSlet
  22. Heisann1!

    Farvenes språk er spennende å kunne. Du finner massevis av det på bloggen min også.

    R for rødt er et utmerket bidrag ;:OD)

    SvarSlet
  23. Hej Vilt og vakkert
    Ja farvesprog er spændende. I min behandling med elastisk tape til mine patienter, får de selv lov at vælge farve, for jeg tror, at hvis patienten kan lide farven, så sker der en hurtigere rehabilitering, når de ser på farven end hvis de ikke kan lide farven :-)

    SvarSlet
  24. Ja, rødt er en nydelig blomsterfarge - selv har jeg mest blå/lilla, gule, hvite og rosa, men har hatt røde roser som ikke overlevde forrige vinter (ja, bortsett fra jordbærene).
    Så kanskje vi begge må fundere over mangelen av røde blomster i våre hager :)

    SvarSlet
  25. Hej Melusine
    Det er bare så ærgerligt, når Kong Vinter løber af med sejren :-(
    Får du nogle gode idéer, så hører jeg da gerne ;-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad