Gå videre til hovedindholdet

R for rød

Denne uges bogstav i ABC Scandinavia er R. Da jeg tænkte haven igennem, var et af de første ord der ramte mig farven 'rød' - derfor ...

R for rød

I haven er der ikke mange planter med røde blomster og det kan egentligt undre mig, for i mange sammenhænge, holder jeg meget af rødt. Jeg kan vel finde et par enkelte røde tulipaner og én enkelt rød rose, som ikke er noget at prale af! Og så er der selvfølgelig lidt rødt i drivhuset i høj- og sensommeren; tomater og chili. Samt lidt bunddækkende skovjordbær.

Farven rød er blodets farve og symboliserer energi og det fysiske liv, men står også for blodbad og krig. Rød står desuden for brændende kærlighed samt alle heftige og lidenskabelige følelser, der kan være udmøntet i såvel revolutionær begejstring som erotisk lyst (citat lånt herfra)

I forhold til blomstersprog og dermed farvers betydning, så står rød for kærlighed og glæde.

Når jeg nu har en stor glæde ved min have og ynglingsfarven er rød, så kan jeg da godt fundere lidt over, hvorfor jeg ikke har flere planter med røde blomster i haven, hmm!

Kommentarer

 1. Haps, de er lige til at spise...;-D

  SvarSlet
 2. Røde markjordbær, mmmmm, så fristende! Men akk, de er langt under snøen :)

  SvarSlet
 3. Efter min mening 'stjæler' røde blomster hele scenen. Hvad det sådan rent 'hjerne teknisk' er der sker kan jeg ikke forklare. Men prøv at teste det for dig selv, når du ser en have med masser af blomster hvor der også indgår røde blomster. Der sker det at man fokuserer på, eller sanser det røde og resten bliver lidt sløret. Har jeg ikke lidt ret?

  SvarSlet
 4. Jeg synes jeg har fundet et par spændende planter i rødt til staudebedet - jeg skal "bygge videre" på det til sommer - mens du funderer over det røde, så kan du se mine røde stauder i indlæg d. 14/10-2010 på Irishaven. Jeg købte så senere en rød solhat til temaet. Det er sjovt at eksperimentere med nye farvetemaer.
  Varme røde blomster-hilsner fra Berit

  SvarSlet
 5. P.S.
  Hvad er den hvide blomst bag ved jordbærrene ?

  SvarSlet
 6. Ja rød er en dejlig farve og et rigtig godt r valg
  God weekend. :-)

  SvarSlet
 7. Immerbær i fuld modenhed ser nøjagtig sådan ud, og det er fornøjeligt at se på. Det bliver spændende at se hvad overvejelserne om flere røde planter fører med sig.

  SvarSlet
 8. Kan følge dig. Rød er rigtig højsommer, og det er skønt. Men jeg har egentlig heller ikke så mange røde blomster i haven. Jeg skal også tage mig i ikke at blive lidt irriteret på den røde Appeldorn tulipan som dukker op hist og her.
  Hilsen Ina

  SvarSlet
 9. Hej Rejen
  Velbekomme :-)

  Hej Irene
  Ja der går endnu et par måneder før der igen er røde bær - men heldigvis ved vi, at de kommer igen :-)

  Hej Susanne
  Interessante tanker/observationer :-) Sådan har jeg ikke tænkt det før, men jeg tror, at du har helt ret ift. et bed med enkelte røde blomster blandt andre farver - øjet fanger den røde.
  Men synes nu, at det kunne være et spændende eksperiment at have et monokromt bed med røde farver.

  Hej Berit
  Det med rødt må vi eksperimentere lidt mere med - du er jo allerede startet godt med daglilje, hestemynte og solhat. Det bliver spændende at høre mere om dit røde bed :-)
  Den hvide i baggrunden er en hvid hjulkrone. Det er en ivrig selvsåer, så er spændt på, hvor mange planter jeg har af dem i den kommende sæson ;-)

  Hej Inge
  Rød er en livsbekræftende farve.
  Også en dejlig weekend til dig :-)

  Hej Jørgen
  Se der blev jeg så klogere - viste ikke, at skovjordbær også hedder immerbær - tak for det. Ja, vi må se hvor det røde tema bærer hen :-)

  Hej Ina
  Rød er ikke lige den første farve, som falder én ind når man tænker stauder og sommerblomster.
  Kan du ikke plukke den røde tulipan, så den ikke irriterer i haven, men istedet pynter i stuen?

  SvarSlet
 10. Uhmm røde modne skovjordbær. Dejligt R-valg.

  God weekend. :)

  SvarSlet
 11. Hej Catarina
  Røde modne skovjordbær - så kan man da kun længes mod dejlig sommerdage :-)
  Også en god weekend til dig :-)

  SvarSlet
 12. jordbær mums og rød er en farve jeg kan lide :) godt valg af r ord

  SvarSlet
 13. Hej Helle
  Ja det smager af sommer :-)

  SvarSlet
 14. Takk for hyggelige ord i bloggen min :-)
  Min yndlingsfarge er også rød og jeg har et rødt/gult/orange bed i hagen som lyser godt opp på sensommeren. Det er fra det bedet bildet i blogginnlegget mitt er tatt.

  SvarSlet
 15. Hej New Dawn
  Jeg tænker også, at rødt kan gå i et bed med orange og gule blomster - men den røde skal vel nærmest være i den orange/gule tone, for at kunne passe ind.

  SvarSlet
 16. Å vad jag längtar till sommaren nu då jag ser dessa fina smultron!! Härlig bild!

  SvarSlet
 17. Hej Lisa
  Ja det kan ikke blive forår hurtig nok, så vi kan komme igang med sommeren :-)

  SvarSlet
 18. Hej och tack för hälsningen på min blogg! Vilken härlig smultron bild, näää nu vill vi ha plusgrader och vår, och smultron så småningom!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
 19. Hej Katarina
  Også tak for hilsnen på min blog :-)
  Det er så dejligt at lede i sommerbillederne, men længslen efter forår og sommer bliver kun større :-)

  SvarSlet
 20. Markjordbær? Mmmm, me like :)

  Skal ikke være for mye rødt, bare nok til å vise fram de andre fargene.

  Orginal Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, sist med Refleksjoner

  SvarSlet
 21. Hej Kamelrytterske
  Vi er ikke rigtig kommet igang med at spise dem - måske vi skulle gøre et ihærdigt forsøg i den kommende sæson.
  Du har ret - rødt for at fremhæve de andre farver :-)

  SvarSlet
 22. Heisann1!

  Farvenes språk er spennende å kunne. Du finner massevis av det på bloggen min også.

  R for rødt er et utmerket bidrag ;:OD)

  SvarSlet
 23. Hej Vilt og vakkert
  Ja farvesprog er spændende. I min behandling med elastisk tape til mine patienter, får de selv lov at vælge farve, for jeg tror, at hvis patienten kan lide farven, så sker der en hurtigere rehabilitering, når de ser på farven end hvis de ikke kan lide farven :-)

  SvarSlet
 24. Ja, rødt er en nydelig blomsterfarge - selv har jeg mest blå/lilla, gule, hvite og rosa, men har hatt røde roser som ikke overlevde forrige vinter (ja, bortsett fra jordbærene).
  Så kanskje vi begge må fundere over mangelen av røde blomster i våre hager :)

  SvarSlet
 25. Hej Melusine
  Det er bare så ærgerligt, når Kong Vinter løber af med sejren :-(
  Får du nogle gode idéer, så hører jeg da gerne ;-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…