Basilikum er én af mine foretrukne krydderurter og forleden lod jeg mig friste af et dejligt stort og flot eksemplar i supermarkedet. Den bliver rørt ved og skævet til hver gang jeg går forbi.
Basilikum bruger jeg oftest i frisk tilstand til ex. i pesto eller i en salat - ex. salat med tomat, mozarella og basilikum, som er en klassiker. Men også bare en almindelig salat med lidt friske basilikumblade som drys smager skønt.
Desværre mister basilikum meget af smagen, når den bliver varmet op. Derfor skal den også først tilsættes lige inden retten skal serveres. Ligesom den ikke egner sig til tørring, da den mister for meget aroma.
Basilikum anvendes i naturmedicinen for at skærpe appetitten og stimulerer fordøjelsen. Desuden har den en beroligende virkning og klarer hovedpine og kolik. Det siges at friskpresset basilikum saft stimulerer mælkeproduktionen hos ammende kvinder og hvis saften dryppes i ørerne, klarer den også en ørepine.
Basilikum er på vore breddegrader en en-årig krydderurt. Den ynder en varm og solrig plads med læ. Og den bryder sig ikke om en hurtig udtørring, men vil hellere stå i jord til den fugtige side. Der findes mange forskellige basilikumsorter og jeg skal snart igang med at så, så jeg kan få masser af almindelig basilikum, rød basilikum, citronbasilikum og smalbladet basilikum :-)
Basilikum bruger jeg oftest i frisk tilstand til ex. i pesto eller i en salat - ex. salat med tomat, mozarella og basilikum, som er en klassiker. Men også bare en almindelig salat med lidt friske basilikumblade som drys smager skønt.
Desværre mister basilikum meget af smagen, når den bliver varmet op. Derfor skal den også først tilsættes lige inden retten skal serveres. Ligesom den ikke egner sig til tørring, da den mister for meget aroma.
Basilikum anvendes i naturmedicinen for at skærpe appetitten og stimulerer fordøjelsen. Desuden har den en beroligende virkning og klarer hovedpine og kolik. Det siges at friskpresset basilikum saft stimulerer mælkeproduktionen hos ammende kvinder og hvis saften dryppes i ørerne, klarer den også en ørepine.
Basilikum er på vore breddegrader en en-årig krydderurt. Den ynder en varm og solrig plads med læ. Og den bryder sig ikke om en hurtig udtørring, men vil hellere stå i jord til den fugtige side. Der findes mange forskellige basilikumsorter og jeg skal snart igang med at så, så jeg kan få masser af almindelig basilikum, rød basilikum, citronbasilikum og smalbladet basilikum :-)
Kan sidde og drømme mig helt væk til lune sommeraftner, hvor aftensmaden her jævnligt står på salat med friske tomater fra drivhuset, mozarella og masser af basilikum. En skøn sommerret :-)
SvarSletBasilikum er ubetinget den skønneste krydderurt der findes - synes jeg, og jeg glæder mig til at dyrke den i rå mængder i væksthuset. Pesto uhmmmm
SvarSletJeg har 2 basilikum planter fra sidste år. dvs. jeg stiklingeformerede af den efterhånden buskede plante fra foråret.
SvarSletJa - jeg har faktidk regnet ud at jeg kan holde mig kørende med basilikum hele året, på denne måde ;O)
Jeg dyrker også altid basilikum, og gerne så mange forskellige som muligt. Min erfaring er at den har det svært ude i haven. Det skal være en god sommer og et godt solrigt sted i læ, hvis den skal blive til noget. Jeg bruger min havestue.
SvarSletHa' en god aften.
Ina
Hej Vivik
SvarSletUh ja, den salat på terrassen = sommer :-))
Hej Lene
Jeg dyrker den også i drivhuset, men har en tendens til at plante den i for små potter - men det skal være anderledes i år - jeg vil ha' masser af pesto til sommer :-)
Hej Susanne
Det er helt utroligt flot, at du kan have dine egne basilikum gennem hele året :-)
Hej Ina
Du har helt ret - derfor dyrker jeg dem også altid i drivhset, men da skal man være mere efter dem med ofte vanding. Sidste år plantede jeg dem i sækkene på kapilærkasserne - ikke en stor succes :-( Så i år kommer de i krukker igen, for jeg skal have basilikum i (næsten) industrielle mængder :-)
Jeg elsker også basilikum, men har ikke haft den store succes. Nu ser jeg hvorfor. Jeg har nemlig haft dem udenfor. Altså holde den indendøre :-)
SvarSletBedste havehilsner
Birgitte
Mine kommer ikke uden for en dør. De står i mit køkkenvindue (nord-øst) i store potter. Jeg undervander og gøder - dvs. de kan altid drikke lige den mængde de har behov for :O)
SvarSletHej Birgitte
SvarSletHåber du får større succes, når du holder dem indendøre evt. i drivhuset, hvis du har et sådant?
Hej Susanne
Store potter er også min konklusion. Men har vandet i potten. Jeg må prøve nedenfra og håber så på en endnu større høst. Tak for tippet :-)
Jeg må lave en blog om 'evigheds-basilikum' - hvornår og hvordan - for ellers bliver det bla. bla. og atter bla. bla. fra min side :O)
SvarSletHej Susanne
SvarSletDet er en god idé med et indlæg på din krydderurteblog omkring 'evigheds-basilikum'. Jeg høster gerne alle gode erfaringer :-))
Åh ja, den er ikke til at undvære :-) Vi er så heldig at få hjemmelavet pesto fra min svoger hvert år, og han laver en pesto, så fuglene synger. Jeg har endnu aldrig smagt en så god.
SvarSletVi har også altid vores egen basilikum i store potter i drivhuset.
Å, for noen flotte basilikumer du har! Det har jeg aldri prøvd å så. Hm... kanskje jeg burde prøvd det i år? Uff, du må ikke friste meg! Jeg har full frøboks og fulle vinduskarmer... :) Hvordan smaker den røde da? Spennende! Ha en flott kveld! Cathrine:)
SvarSletJeg hadde forresten glemt å legge deg i min bloggroll. Nå er det gjort! Gleder meg til å følge med deg:) Cathrine
SvarSletHej Staudefeen
SvarSletDet lyder dejligt med din svogers pesto. Her er basilikum også forvist til drivhuset, når der er tilstrækkeligt med varme til det :-)
Hej Cathrine
Så vidt jeg husker, så smager den røde som den almindelige. Istedet for at købe frø, kan du købe en potte med 'voksne' basilikum og få meget basilikum ud af den :-) Susanne skriver her mere om, hvordan du gør; http://krydderurtesnak.blogspot.com/2011/03/en-gang-basilikum-altid-basilikum.html.
God fornøjelse :-)