Gå videre til hovedindholdet

Basilikum

Basilikum er én af mine foretrukne krydderurter og forleden lod jeg mig friste af et dejligt stort og flot eksemplar i supermarkedet. Den bliver rørt ved og skævet til hver gang jeg går forbi.

Basilikum bruger jeg oftest i frisk tilstand til ex. i pesto eller i en salat - ex. salat med tomat, mozarella og basilikum, som er en klassiker. Men også bare en almindelig salat med lidt friske basilikumblade som drys smager skønt.
Desværre mister basilikum meget af smagen, når den bliver varmet op. Derfor skal den også først tilsættes lige inden retten skal serveres. Ligesom den ikke egner sig til tørring, da den mister for meget aroma.

Basilikum anvendes i naturmedicinen for at skærpe appetitten og stimulerer fordøjelsen. Desuden  har den en beroligende virkning og klarer hovedpine og kolik. Det siges at friskpresset basilikum saft stimulerer mælkeproduktionen hos ammende kvinder og hvis saften dryppes i ørerne, klarer den også en ørepine.

Basilikum er på vore breddegrader en en-årig krydderurt. Den ynder en varm og solrig plads med læ. Og den bryder sig ikke om en hurtig udtørring, men vil hellere stå i jord til den fugtige side. Der findes mange forskellige basilikumsorter og jeg skal snart igang med at så, så jeg kan få masser af almindelig basilikum, rød basilikum, citronbasilikum og smalbladet basilikum :-)

Kommentarer

 1. Kan sidde og drømme mig helt væk til lune sommeraftner, hvor aftensmaden her jævnligt står på salat med friske tomater fra drivhuset, mozarella og masser af basilikum. En skøn sommerret :-)

  SvarSlet
 2. Basilikum er ubetinget den skønneste krydderurt der findes - synes jeg, og jeg glæder mig til at dyrke den i rå mængder i væksthuset. Pesto uhmmmm

  SvarSlet
 3. Jeg har 2 basilikum planter fra sidste år. dvs. jeg stiklingeformerede af den efterhånden buskede plante fra foråret.

  Ja - jeg har faktidk regnet ud at jeg kan holde mig kørende med basilikum hele året, på denne måde ;O)

  SvarSlet
 4. Jeg dyrker også altid basilikum, og gerne så mange forskellige som muligt. Min erfaring er at den har det svært ude i haven. Det skal være en god sommer og et godt solrigt sted i læ, hvis den skal blive til noget. Jeg bruger min havestue.
  Ha' en god aften.
  Ina

  SvarSlet
 5. Hej Vivik
  Uh ja, den salat på terrassen = sommer :-))

  Hej Lene
  Jeg dyrker den også i drivhuset, men har en tendens til at plante den i for små potter - men det skal være anderledes i år - jeg vil ha' masser af pesto til sommer :-)

  Hej Susanne
  Det er helt utroligt flot, at du kan have dine egne basilikum gennem hele året :-)

  Hej Ina
  Du har helt ret - derfor dyrker jeg dem også altid i drivhset, men da skal man være mere efter dem med ofte vanding. Sidste år plantede jeg dem i sækkene på kapilærkasserne - ikke en stor succes :-( Så i år kommer de i krukker igen, for jeg skal have basilikum i (næsten) industrielle mængder :-)

  SvarSlet
 6. Jeg elsker også basilikum, men har ikke haft den store succes. Nu ser jeg hvorfor. Jeg har nemlig haft dem udenfor. Altså holde den indendøre :-)

  Bedste havehilsner
  Birgitte

  SvarSlet
 7. Mine kommer ikke uden for en dør. De står i mit køkkenvindue (nord-øst) i store potter. Jeg undervander og gøder - dvs. de kan altid drikke lige den mængde de har behov for :O)

  SvarSlet
 8. Hej Birgitte
  Håber du får større succes, når du holder dem indendøre evt. i drivhuset, hvis du har et sådant?

  Hej Susanne
  Store potter er også min konklusion. Men har vandet i potten. Jeg må prøve nedenfra og håber så på en endnu større høst. Tak for tippet :-)

  SvarSlet
 9. Jeg må lave en blog om 'evigheds-basilikum' - hvornår og hvordan - for ellers bliver det bla. bla. og atter bla. bla. fra min side :O)

  SvarSlet
 10. Hej Susanne
  Det er en god idé med et indlæg på din krydderurteblog omkring 'evigheds-basilikum'. Jeg høster gerne alle gode erfaringer :-))

  SvarSlet
 11. Åh ja, den er ikke til at undvære :-) Vi er så heldig at få hjemmelavet pesto fra min svoger hvert år, og han laver en pesto, så fuglene synger. Jeg har endnu aldrig smagt en så god.

  Vi har også altid vores egen basilikum i store potter i drivhuset.

  SvarSlet
 12. Å, for noen flotte basilikumer du har! Det har jeg aldri prøvd å så. Hm... kanskje jeg burde prøvd det i år? Uff, du må ikke friste meg! Jeg har full frøboks og fulle vinduskarmer... :) Hvordan smaker den røde da? Spennende! Ha en flott kveld! Cathrine:)

  SvarSlet
 13. Jeg hadde forresten glemt å legge deg i min bloggroll. Nå er det gjort! Gleder meg til å følge med deg:) Cathrine

  SvarSlet
 14. Hej Staudefeen
  Det lyder dejligt med din svogers pesto. Her er basilikum også forvist til drivhuset, når der er tilstrækkeligt med varme til det :-)


  Hej Cathrine
  Så vidt jeg husker, så smager den røde som den almindelige. Istedet for at købe frø, kan du købe en potte med 'voksne' basilikum og få meget basilikum ud af den :-) Susanne skriver her mere om, hvordan du gør; http://krydderurtesnak.blogspot.com/2011/03/en-gang-basilikum-altid-basilikum.html.
  God fornøjelse :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

1. søndag i advent

Som alle I andre, så har jeg også haft 'travlt' med at finde og pynte adventskransen. Jeg har ikke den store lyst til at lave dekorationer og holder desuden også af det enkle. Derfor købte vi for et par år siden Georg Jensens adventsstage. Ikke så julet at se på i min optik, så derfor får den altid lige et lille julepift.


Hver lysholder har fået et par små kviste af blød ene og derefter en lille sløjfe i julefarver. Den bløde ene har jeg fået hos mine forældre, som har en stor busk, der trængte til beskæring. Jo, den er god nok - det er ikke en dårlig undskyldning for at få noget af den! Jeg fik faktisk en hel pose blød ene, så jeg skal have fantasien igang for flere enkle projekter.


Jeg kan se rundt omkring i bloglandia, at der er flere med bloglys i kransene, som tænder alle fire lys på én gang. Jeg oplever, at der er forskellige traditioner i forhold om alle fire lys tændes på én gang eller om der tændes et lys af gangen.

Vi tænder kun et lys af gangen. Og så er det jo sma…