Gå videre til hovedindholdet

Vi bakker op

Én gang ugentligt får vi en grøntsagskasse fra Buresødal. Kassen indeholder et bredt udvalg af årstidens økologiske grøntsager i en rigtig god kvalitet. Og indimellem er der spændende grøntsager, som "tvinger" os til at prøve grøntsager, som vi ikke selv ville have lagt i kurven hos en købmand. Det gør, at vi må finde opskrifter på ex. skorzonerrødder eller grønkål, for at finde lækre måder at tilberede grøntsagerne på.

Inspireret af en artikel i Politikken har vi idag bakket alle vores grøntsager op. Kålen er skåret i strimler, gulerødderne skrællet og skåret i stænger, salaten er skyllet, sølvbeden skyllet og skåret i mundrette stykker osv. Derefter er grøntsagerne lagt i hver sin bakke og sat i køleskabet. Og alle grøntsagerne var renset og findelt i løbet af lidt over én time.

I artiklen begrunder kokken Nicolai Tram metoden og vi "købte" straks begrundelserne. Vi kan bl.a. se, at der er fordele, som at vi i en travl hverdag ikke skal bruge tid på at forberede grøntsagerne, men blot kan tage dem direkte fra bakken og bruge dem i maden. Grøntsager der tager længere tid at rengøre ex. jordskokker kan efter en lang arbejdsdag virke uoverskuelige at gå i gang med, men nu ligger de klar til brug i bakken. Og vi har ikke jord og skræller i køkkenet hver dag, men kun én gang ugentligt.

Vi forventer, at vi må gøre os nogle erfaringer undervejs ex. hvilke grøntsager der egner sig/ikke egner sig til metoden og hvor meget/lidt de enkelte grøntsager skal findeles. Metoden skal nu afprøves og foreløbig så bakker vi op!

Kommentarer

 1. Det lyder som en rigtig god idé. Man har det med at springe over, hvor gærdet er lavest i hverdagen, når man kommer hjem fra arbejde. Det her er en god måde at gøre det på. Du må gerne høste ud af dine erfaringer om, hvilke grønsager der egner sig bedst til det.
  Ha' en god lørdag aften.
  Ina

  SvarSlet
 2. Hej Ina
  Vi glæder os til at prøve og jeg deler gerne ud af mine erfaringer:-)
  Du ønskes også en god lørdag aften :-)

  SvarSlet
 3. Hvis ellers grøntsagerne holder sig lige så friske som hvis de ikke var skåret ud, så bakker jeg også op. Glæder mig til at høre om dine erfaringer.

  SvarSlet
 4. Hej Lene
  Der er lagt fugtet køkkenrulle omkring grøntsagerne, så i følge kokken skulle det holde dem friske i 5-6 dage. Jeg er spændt på om det holder :-) Du hører nærmere!

  SvarSlet
 5. Hej Susanne
  Det ser spændende ud, jeg håber ikke at grøntsagerne mister for mange vitaminer mm, det bliver godt at høre om dine erfaringer. Der er ingen tvivl om at grøntsagerne vil blive hurtigere spist uden de store problemer:-)
  Hilsen Lone

  SvarSlet
 6. Hej Lone
  Min største bekymring er, om grøntsagerne formår at holde sig friske i så mange dage. Som tidligere skrevet deler jeg gerne mine erfaringer, når vi kommer så vidt :-)

  SvarSlet
 7. Hej Susanne

  Det er rigtigt dejligt at se, at nogle lytter til det jeg siger... fantastisk.

  Hvis jeg må komme med et enkelt godt råd, så ser det umiddelbart ud som om at du findeler din grøntsager når du bakker op. Prøv at se om du kan undgå det. Årsagen til at man skal holde grøntsager så hele som muligt er at jo flere skæreflade, jo større overflader, jo større overflader jo mere udtørring og vitamin/mineral tab.

  Held og lykke

  Nicolai

  SvarSlet
 8. Hej Nicolai
  Hvor hyggeligt, at du har fundet min blog. Vi har været rigtig glade for at bakke op. Det er jo meget nemmere i en travl hverdag - så mange tak for dine meget anvendelige råd.

  Og selvfølgelig har du ret ift. skæreflader - det tager vi til os, for vi vil selvfølgelig have så sunde grøntsager som muligt, det er jo bla. derfor, at vi også køber økologisk.

  Også mange tak for dine kommentarer og tak for besøget :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)