Gå videre til hovedindholdet

Staudefrø

Endelig kom de staudefrø, som jeg havde bestilt hos Jelitto i Tyskland - det er sjovt som ventetiden kan føles som lang, når der er noget godt i vente! Målet var at bestille frø til Tradescantia/trekantsblomster, som jeg ikke har fundet hos andre frø-forhandlere. Men da mindstesalget er 25 euro, ja så var jeg jo "nødsaget til" at bestille lidt flere frø! Og der var masser af skønne stauder, græsser og krydderurter at vælge mellem :-)

Måske var min iver efter skønne ønskestauder for stor? For da jeg fik frøene hjem måtte jeg igang med at finde ud af, hvilke forhold de forskellige frø skulle såes under. På hver frøpose er angivet et nummer (sort ring), som hænger sammen med så-anvisningerne, som findes på Jelittos hjemmeside. Det er ganske udmærkede forklaringer på engelsk. Men for at få et overblik måtte jeg udfærdige et skema, hvor anvisningerne er oversat til dansk og frøene er grupperet alt efter hvilken behandling/"miljø" de skal have for at spire!

Og det er så her min iver efter skønne ønskestauder kommer til udtryk - jeg skal have skabt mange forskellige miljøer! De første frø er sået i flamingokasser og sat ud i haven. Idag bliver de næste sået og sat i vindueskarmen. Og så er der et par stykker, som kræver lidt mere styrrede forhold og måske skal en enkel først såes til efteråret.

Så næste gang jeg kaster mig ud i bestilling af staudefrø, så er der to kriterier der skal opfyldes;
1. En ønskestaude (herunder bl.a. farve, højde, dyrkningsforhold)
2. Kan jeg skabe det nødvendige miljø, for at frøet kan spire?

Sådan bliver man så "klog af skade" - så kan jeg lære det, ja jeg kan!

Kommentarer

 1. Ja - man kan hurtigt forivre sig - man får de skønneste billeder på "den indre skærm" af alle disse skønheder ud i ens egen have. Jeg vil prøve at huske og lære af din erfaring :o)
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 2. Hej Berit
  Du har ret - "den indre skærm" er meget livlig ;-) Dejligt hvis mine erfaringer kan bruges :-)
  Ha' en dejlig dag (med varmegrader!)
  Susanne

  SvarSlet
 3. Hej Susanne.

  Jeg hæfter mig ved din interresse for Tradescantia/trekantsblomster. Jeg forsøgte at finde en mail adresse her i bloggen, men fandt den ikke.

  Jeg har flere udgaver af planten. Hvis du finder det passende er du velkommen til at kontakte mig.

  kh Susanne

  SvarSlet
 4. Råkat ut för samma sak - men det brukar gå ganska bra att göra "på vanligt vis" med de flesta fröer. Ska de straisfieras så stoppar jag dem i frysen några dagar innan jag sår. Enkelt och ger tillräckligt bra resultat!

  Kram!

  SvarSlet
 5. Hej Susanne
  Jeg har sendt dig en mail :-)

  Hej Scilla
  Jelitto skriver, at det ikke kan anbefales at putte frøene i fryser (de fryser for hurtigt), hvis de skal stratificeres. Men når du har gode erfaringer med det, så skal det da afprøves - tak for dit gode råd :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…