Gå videre til hovedindholdet

Staudefrø

Endelig kom de staudefrø, som jeg havde bestilt hos Jelitto i Tyskland - det er sjovt som ventetiden kan føles som lang, når der er noget godt i vente! Målet var at bestille frø til Tradescantia/trekantsblomster, som jeg ikke har fundet hos andre frø-forhandlere. Men da mindstesalget er 25 euro, ja så var jeg jo "nødsaget til" at bestille lidt flere frø! Og der var masser af skønne stauder, græsser og krydderurter at vælge mellem :-)

Måske var min iver efter skønne ønskestauder for stor? For da jeg fik frøene hjem måtte jeg igang med at finde ud af, hvilke forhold de forskellige frø skulle såes under. På hver frøpose er angivet et nummer (sort ring), som hænger sammen med så-anvisningerne, som findes på Jelittos hjemmeside. Det er ganske udmærkede forklaringer på engelsk. Men for at få et overblik måtte jeg udfærdige et skema, hvor anvisningerne er oversat til dansk og frøene er grupperet alt efter hvilken behandling/"miljø" de skal have for at spire!

Og det er så her min iver efter skønne ønskestauder kommer til udtryk - jeg skal have skabt mange forskellige miljøer! De første frø er sået i flamingokasser og sat ud i haven. Idag bliver de næste sået og sat i vindueskarmen. Og så er der et par stykker, som kræver lidt mere styrrede forhold og måske skal en enkel først såes til efteråret.

Så næste gang jeg kaster mig ud i bestilling af staudefrø, så er der to kriterier der skal opfyldes;
1. En ønskestaude (herunder bl.a. farve, højde, dyrkningsforhold)
2. Kan jeg skabe det nødvendige miljø, for at frøet kan spire?

Sådan bliver man så "klog af skade" - så kan jeg lære det, ja jeg kan!

Kommentarer

 1. Ja - man kan hurtigt forivre sig - man får de skønneste billeder på "den indre skærm" af alle disse skønheder ud i ens egen have. Jeg vil prøve at huske og lære af din erfaring :o)
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 2. Hej Berit
  Du har ret - "den indre skærm" er meget livlig ;-) Dejligt hvis mine erfaringer kan bruges :-)
  Ha' en dejlig dag (med varmegrader!)
  Susanne

  SvarSlet
 3. Hej Susanne.

  Jeg hæfter mig ved din interresse for Tradescantia/trekantsblomster. Jeg forsøgte at finde en mail adresse her i bloggen, men fandt den ikke.

  Jeg har flere udgaver af planten. Hvis du finder det passende er du velkommen til at kontakte mig.

  kh Susanne

  SvarSlet
 4. Råkat ut för samma sak - men det brukar gå ganska bra att göra "på vanligt vis" med de flesta fröer. Ska de straisfieras så stoppar jag dem i frysen några dagar innan jag sår. Enkelt och ger tillräckligt bra resultat!

  Kram!

  SvarSlet
 5. Hej Susanne
  Jeg har sendt dig en mail :-)

  Hej Scilla
  Jelitto skriver, at det ikke kan anbefales at putte frøene i fryser (de fryser for hurtigt), hvis de skal stratificeres. Men når du har gode erfaringer med det, så skal det da afprøves - tak for dit gode råd :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Rød havesyre

Hurra - Jeg opdagede igår, at planterne i haven begynder at røre på sig. Èn af de første jeg har fået øje på er rød havesyre, som står med små flotte blade. Havesyren står i staudebedet og har fået lov til at smide frø og nu kan jeg se, at den kommer flere steder i bedet, dog uden at den kommer over det hele som "ukrudt". I litteraturen skrives der, at det er en god idé, at fjerne blomsterne inden den sætter frø, idet planten kan være svær at fjerne fordi den har en dybtgående rod. Men indtil videre har jeg ikke haft problemer med, at den spreder sig for meget.

Havesyre findes også i en grøn variant med saftige, græsgrønne blade, men jeg er nu glad for den røde, som giver lidt mere kolorit på bedet. Planten kommer med blomstrerstilke med mange skiveformede rust-/gul-farvede blomster fra midsommer, men umiddelbart er det for mig at se ikke blomsterne, der er det attraktive ved denne urt. Blomsterstandene bliver op til 50-80 cm høje. Planten trives bedst i sol til halvskygge og…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…