Gå videre til hovedindholdet

Staudefrø

Endelig kom de staudefrø, som jeg havde bestilt hos Jelitto i Tyskland - det er sjovt som ventetiden kan føles som lang, når der er noget godt i vente! Målet var at bestille frø til Tradescantia/trekantsblomster, som jeg ikke har fundet hos andre frø-forhandlere. Men da mindstesalget er 25 euro, ja så var jeg jo "nødsaget til" at bestille lidt flere frø! Og der var masser af skønne stauder, græsser og krydderurter at vælge mellem :-)

Måske var min iver efter skønne ønskestauder for stor? For da jeg fik frøene hjem måtte jeg igang med at finde ud af, hvilke forhold de forskellige frø skulle såes under. På hver frøpose er angivet et nummer (sort ring), som hænger sammen med så-anvisningerne, som findes på Jelittos hjemmeside. Det er ganske udmærkede forklaringer på engelsk. Men for at få et overblik måtte jeg udfærdige et skema, hvor anvisningerne er oversat til dansk og frøene er grupperet alt efter hvilken behandling/"miljø" de skal have for at spire!

Og det er så her min iver efter skønne ønskestauder kommer til udtryk - jeg skal have skabt mange forskellige miljøer! De første frø er sået i flamingokasser og sat ud i haven. Idag bliver de næste sået og sat i vindueskarmen. Og så er der et par stykker, som kræver lidt mere styrrede forhold og måske skal en enkel først såes til efteråret.

Så næste gang jeg kaster mig ud i bestilling af staudefrø, så er der to kriterier der skal opfyldes;
1. En ønskestaude (herunder bl.a. farve, højde, dyrkningsforhold)
2. Kan jeg skabe det nødvendige miljø, for at frøet kan spire?

Sådan bliver man så "klog af skade" - så kan jeg lære det, ja jeg kan!

Kommentarer

 1. Ja - man kan hurtigt forivre sig - man får de skønneste billeder på "den indre skærm" af alle disse skønheder ud i ens egen have. Jeg vil prøve at huske og lære af din erfaring :o)
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 2. Hej Berit
  Du har ret - "den indre skærm" er meget livlig ;-) Dejligt hvis mine erfaringer kan bruges :-)
  Ha' en dejlig dag (med varmegrader!)
  Susanne

  SvarSlet
 3. Hej Susanne.

  Jeg hæfter mig ved din interresse for Tradescantia/trekantsblomster. Jeg forsøgte at finde en mail adresse her i bloggen, men fandt den ikke.

  Jeg har flere udgaver af planten. Hvis du finder det passende er du velkommen til at kontakte mig.

  kh Susanne

  SvarSlet
 4. Råkat ut för samma sak - men det brukar gå ganska bra att göra "på vanligt vis" med de flesta fröer. Ska de straisfieras så stoppar jag dem i frysen några dagar innan jag sår. Enkelt och ger tillräckligt bra resultat!

  Kram!

  SvarSlet
 5. Hej Susanne
  Jeg har sendt dig en mail :-)

  Hej Scilla
  Jelitto skriver, at det ikke kan anbefales at putte frøene i fryser (de fryser for hurtigt), hvis de skal stratificeres. Men når du har gode erfaringer med det, så skal det da afprøves - tak for dit gode råd :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…