Gå videre til hovedindholdet

Staudefrø

Endelig kom de staudefrø, som jeg havde bestilt hos Jelitto i Tyskland - det er sjovt som ventetiden kan føles som lang, når der er noget godt i vente! Målet var at bestille frø til Tradescantia/trekantsblomster, som jeg ikke har fundet hos andre frø-forhandlere. Men da mindstesalget er 25 euro, ja så var jeg jo "nødsaget til" at bestille lidt flere frø! Og der var masser af skønne stauder, græsser og krydderurter at vælge mellem :-)

Måske var min iver efter skønne ønskestauder for stor? For da jeg fik frøene hjem måtte jeg igang med at finde ud af, hvilke forhold de forskellige frø skulle såes under. På hver frøpose er angivet et nummer (sort ring), som hænger sammen med så-anvisningerne, som findes på Jelittos hjemmeside. Det er ganske udmærkede forklaringer på engelsk. Men for at få et overblik måtte jeg udfærdige et skema, hvor anvisningerne er oversat til dansk og frøene er grupperet alt efter hvilken behandling/"miljø" de skal have for at spire!

Og det er så her min iver efter skønne ønskestauder kommer til udtryk - jeg skal have skabt mange forskellige miljøer! De første frø er sået i flamingokasser og sat ud i haven. Idag bliver de næste sået og sat i vindueskarmen. Og så er der et par stykker, som kræver lidt mere styrrede forhold og måske skal en enkel først såes til efteråret.

Så næste gang jeg kaster mig ud i bestilling af staudefrø, så er der to kriterier der skal opfyldes;
1. En ønskestaude (herunder bl.a. farve, højde, dyrkningsforhold)
2. Kan jeg skabe det nødvendige miljø, for at frøet kan spire?

Sådan bliver man så "klog af skade" - så kan jeg lære det, ja jeg kan!

Kommentarer

 1. Ja - man kan hurtigt forivre sig - man får de skønneste billeder på "den indre skærm" af alle disse skønheder ud i ens egen have. Jeg vil prøve at huske og lære af din erfaring :o)
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 2. Hej Berit
  Du har ret - "den indre skærm" er meget livlig ;-) Dejligt hvis mine erfaringer kan bruges :-)
  Ha' en dejlig dag (med varmegrader!)
  Susanne

  SvarSlet
 3. Hej Susanne.

  Jeg hæfter mig ved din interresse for Tradescantia/trekantsblomster. Jeg forsøgte at finde en mail adresse her i bloggen, men fandt den ikke.

  Jeg har flere udgaver af planten. Hvis du finder det passende er du velkommen til at kontakte mig.

  kh Susanne

  SvarSlet
 4. Råkat ut för samma sak - men det brukar gå ganska bra att göra "på vanligt vis" med de flesta fröer. Ska de straisfieras så stoppar jag dem i frysen några dagar innan jag sår. Enkelt och ger tillräckligt bra resultat!

  Kram!

  SvarSlet
 5. Hej Susanne
  Jeg har sendt dig en mail :-)

  Hej Scilla
  Jelitto skriver, at det ikke kan anbefales at putte frøene i fryser (de fryser for hurtigt), hvis de skal stratificeres. Men når du har gode erfaringer med det, så skal det da afprøves - tak for dit gode råd :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…