Gå videre til hovedindholdet

O for Oregano

Oregano er en flerårig krydderurt. Den står frisk i haven lige nu og har i denne vinter været "evergreen", sandsynligvis fordi den har været dækket af sne og derfor har haft dyne på, som den har varmet sig under. Så vidt jeg husker, plejer den at visne ned om vinteren!

Anemette Olesen skriver i sin bog "Mit Krydderurtekøkken" om sagnet om oreganos oprindelse
Sagnet fortæller, at der for længe siden var en konge der havde vældig smukke paladser og haver med velduftende blomster. Af disse blomster blev der fremstillet en kostbar parfume som kongen forærede kærlighedsgudinden Afrodite. Men en dag, da den kostelige parfume skulle overrækkes hende, snublede den yngling, der bar parfumen og krukken knustes. Da blev kongen så vred, at han ville støde sit sværd i ynglingen, men Afrodite stillede sig i vejen og da hun igen trådte til side var ynglingen forvandlet til en oregano. Afrodite tog planten med sig og kom aldrig siden tilbage.
Oregano er nem at anvende i maden og er kendt af alle som pizzakrydderi. Og når aftensmaden står på hjemmelavet pizza her i huset, så tilbereder jeg altid selv min egen tomatsauce.

Tomatsauce til pizza
1 hakket løg svitset i en gryden i lidt olie sammen med
1-2 fed hvidløg
1 dåse hakkede flåede tomater tilsættes sammen med
salt og peber samt
en håndfuld friskplukket oregano
Saucen simrer i ca. ½ times tid og der kan tilsættes ekstra oregano alt efter smag og behag. Saucen koger ind så den kan "smøres" på pizzabunden.

Oregano kan anvendes i stort set alle retter, men er specielt god til farsrettter og tomatretter samt i retter med svinekød og grillet kød. Oregano er én af de krydderurter, som kan koges/steges med i retten uden at miste aromaen. Jeg nyder også at lave dressinger af både mælkeprodukter og olie/eddike dressinger med hakket oregano. 

Oregano blomstrer med små kønne lyslilla læbeblomster som sidder i klaser. Blomsterne tiltrækker mange insekter eksempelvis sommerfugle og bier. Oregano kan plantes sammen med andre krydderurter i et decideret krydderurtebed, men planten er også køn i et staudebed ex. sammen med roser og lavendler.

Oregano er en dejlig plante i haven, som giver et herligt insektliv og den er en god krydderurt til madlavningen - jeg vil ikke være foruden min oregano i haven!


Her kan du se andre bloggeres bud op bogstavet "O" i ABC Scandinavia

Kommentarer

  1. Sikke et dejligt valg til O'et i denne uge! Jeg holder også meget af at bruge oregano i vores mad, men jeg har aldrig prøvet at dyrke planten i min have.
    Rigtig god weekend!

    SvarSlet
  2. Hej Madame
    Så kan jeg da kun anbefale, at du planter den i haven. Det er så skønt at plukke en hel friskduftende buket oregano - og den er ikke fedtet med sit "tilbud" af friske stængler:-)
    Du ønskes også en rigtig god weekend :-)

    SvarSlet
  3. Oregano er et 'Must' i min have af de grunde du nævner. Fantastisk insktplante og dejlig til madlavning, og så er den flot til buketter.
    MEN man skal huske at klippe visne blomsterhoveder væk, da den selvsår sig vildt og vanvittigt!

    SvarSlet
  4. Hej Susanne
    Den plante jeg har nu er netop en selv-såer! Men du har ret - den er slem til at sprede sig med frø. Endnu en plante, som skal styres med hård hånd, øhh saks ;-)

    SvarSlet
  5. Oregano er et godt valg.. et helt uundværligt krydderi.. Jeg tror vi har en klump stående på en af skråningerne i Sverige.. de kommer igen og igen og får lov til det.. :-)

    SvarSlet
  6. Hej Inge
    Det lyder helt sydlandsk ;-) Spreder de sig også i Sverige, så I får flere og flere. Som Susanne Irming skriver i en tidligere kommentar, så er blomsterne flotte i en buket:-)

    SvarSlet
  7. Oregano er uundværlig i mit krydderurtebed i haven. Glæder mig til at jeg igen kan komme ud og forsyne mig med forskellige krydderurter til madlavningen.

    SvarSlet
  8. Hej Anne Marie
    Ja det bliver dejligt når krydderurtebedene igen bugner til fordel for gryderne. Har du set til oregano'en - billederne i mit indlæg er fra idag - det kan jo være, at der er nogle blade, som kan bruges i næste ret :-)

    SvarSlet
  9. pizza og oregano høre sammen :) godt valg af O ord :)

    SvarSlet
  10. Hej Helle
    Ja en pizza uden oregano er ligesom ikke en pizza ;-)

    SvarSlet
  11. Hei :-)
    Flott blogg du har med mange intressante innlegg.
    Jeg har også Oregano i urtehagen min, og det er sannelig en vidunderlig urt som jeg har hatt i mange år. Roten har jeg delt flere ganger og delt ut en bit til venner og bekjente.
    Og så dufter den så deilig.

    Takk for flott sagn om urten opprinnelse.
    Ønsker deg en god helg.

    SvarSlet
  12. Hej New Dawn
    Ja ikke nok med at den er god til at så sig, så breder den sig også. Mon du også fik en dejlig krydderurt i bytte?
    Jeg ønsker også dig en dejlig weekend :-)

    SvarSlet
  13. Herlige billeder af og om oregano. Her i haven har vi græsk oregano mange steder. Den sår sig selv - og det er netop meget fint når den blomstrer at se mængden af insekter. Tak i øvrigt for opskriften - som jeg vil huske.

    SvarSlet
  14. Hej Jørgen
    Smukke blomster og gode insekter - så kan det ikke blive meget bedre :-)
    Velbekomme - håber det vil smage dig :-)

    SvarSlet
  15. Godt og smakfullt valg for O! Koselige bilder!
    -Margit-

    SvarSlet
  16. Dejligt med lidt information om oregano.Bruger det rigtig meget så sjovt, at læse om.

    SvarSlet
  17. Hej Runa
    Det glæder mig, hvis du kan bruge informationen :-)

    SvarSlet
  18. Tak for din dejlige hilsen :-)
    Sagnet om oregano kendte jeg ikke, og hvor var det da godt, at den unge mand "faldt for" den skumfødte Afrodite, for havde han været sikker på sin fod, havde vi jo ikke haft oregano.
    Det er en pragtfuld krydderurt, som på vores gårdsplads venter på foråret.

    SvarSlet
  19. Hej Rimkoger
    Den Afrodite er "skyld" i meget godt :-) Det bliver dejligt at kunne høste krydderurter igen :-)

    SvarSlet
  20. Uhmmmm, man får lyst til friske krydderurter - jeg har haft et løg i et hyacintglas, så jeg kan få grønne løgtoppe på æggemadden, men det bliver skønt når det hele kommer frem i haven.

    SvarSlet
  21. .....uhm........duften spreder sig :0)

    Dorthe

    SvarSlet
  22. Hej Sussi
    Ih, det lyder som en god idé med løgget - det må vi da vist prøve. Kan forestille mig, at det oven i købet ser dekorativt ud?
    Og det bliver så dejligt at gå i haven og plukke friske krydderurter :-)

    Hej Dorthe
    Ja, hukommelse, fantasi og lugtesans sættes nemt igang :-)

    SvarSlet
  23. Oregano er fast gjest i grytene mine, så det var fint å få litt bakgrunn og tips :)

    Beklager at Karavanseraiet.no var nede på lørdag

    SvarSlet
  24. Hej Kamelrytterske
    Jeg er glad for, at du fandt det interessant med lidt baggrund og tips omkring den letbrugte oregano :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad