Gå videre til hovedindholdet

O for Oregano

Oregano er en flerårig krydderurt. Den står frisk i haven lige nu og har i denne vinter været "evergreen", sandsynligvis fordi den har været dækket af sne og derfor har haft dyne på, som den har varmet sig under. Så vidt jeg husker, plejer den at visne ned om vinteren!

Anemette Olesen skriver i sin bog "Mit Krydderurtekøkken" om sagnet om oreganos oprindelse
Sagnet fortæller, at der for længe siden var en konge der havde vældig smukke paladser og haver med velduftende blomster. Af disse blomster blev der fremstillet en kostbar parfume som kongen forærede kærlighedsgudinden Afrodite. Men en dag, da den kostelige parfume skulle overrækkes hende, snublede den yngling, der bar parfumen og krukken knustes. Da blev kongen så vred, at han ville støde sit sværd i ynglingen, men Afrodite stillede sig i vejen og da hun igen trådte til side var ynglingen forvandlet til en oregano. Afrodite tog planten med sig og kom aldrig siden tilbage.
Oregano er nem at anvende i maden og er kendt af alle som pizzakrydderi. Og når aftensmaden står på hjemmelavet pizza her i huset, så tilbereder jeg altid selv min egen tomatsauce.

Tomatsauce til pizza
1 hakket løg svitset i en gryden i lidt olie sammen med
1-2 fed hvidløg
1 dåse hakkede flåede tomater tilsættes sammen med
salt og peber samt
en håndfuld friskplukket oregano
Saucen simrer i ca. ½ times tid og der kan tilsættes ekstra oregano alt efter smag og behag. Saucen koger ind så den kan "smøres" på pizzabunden.

Oregano kan anvendes i stort set alle retter, men er specielt god til farsrettter og tomatretter samt i retter med svinekød og grillet kød. Oregano er én af de krydderurter, som kan koges/steges med i retten uden at miste aromaen. Jeg nyder også at lave dressinger af både mælkeprodukter og olie/eddike dressinger med hakket oregano. 

Oregano blomstrer med små kønne lyslilla læbeblomster som sidder i klaser. Blomsterne tiltrækker mange insekter eksempelvis sommerfugle og bier. Oregano kan plantes sammen med andre krydderurter i et decideret krydderurtebed, men planten er også køn i et staudebed ex. sammen med roser og lavendler.

Oregano er en dejlig plante i haven, som giver et herligt insektliv og den er en god krydderurt til madlavningen - jeg vil ikke være foruden min oregano i haven!


Her kan du se andre bloggeres bud op bogstavet "O" i ABC Scandinavia

Kommentarer

 1. Sikke et dejligt valg til O'et i denne uge! Jeg holder også meget af at bruge oregano i vores mad, men jeg har aldrig prøvet at dyrke planten i min have.
  Rigtig god weekend!

  SvarSlet
 2. Hej Madame
  Så kan jeg da kun anbefale, at du planter den i haven. Det er så skønt at plukke en hel friskduftende buket oregano - og den er ikke fedtet med sit "tilbud" af friske stængler:-)
  Du ønskes også en rigtig god weekend :-)

  SvarSlet
 3. Oregano er et 'Must' i min have af de grunde du nævner. Fantastisk insktplante og dejlig til madlavning, og så er den flot til buketter.
  MEN man skal huske at klippe visne blomsterhoveder væk, da den selvsår sig vildt og vanvittigt!

  SvarSlet
 4. Hej Susanne
  Den plante jeg har nu er netop en selv-såer! Men du har ret - den er slem til at sprede sig med frø. Endnu en plante, som skal styres med hård hånd, øhh saks ;-)

  SvarSlet
 5. Oregano er et godt valg.. et helt uundværligt krydderi.. Jeg tror vi har en klump stående på en af skråningerne i Sverige.. de kommer igen og igen og får lov til det.. :-)

  SvarSlet
 6. Hej Inge
  Det lyder helt sydlandsk ;-) Spreder de sig også i Sverige, så I får flere og flere. Som Susanne Irming skriver i en tidligere kommentar, så er blomsterne flotte i en buket:-)

  SvarSlet
 7. Oregano er uundværlig i mit krydderurtebed i haven. Glæder mig til at jeg igen kan komme ud og forsyne mig med forskellige krydderurter til madlavningen.

  SvarSlet
 8. Hej Anne Marie
  Ja det bliver dejligt når krydderurtebedene igen bugner til fordel for gryderne. Har du set til oregano'en - billederne i mit indlæg er fra idag - det kan jo være, at der er nogle blade, som kan bruges i næste ret :-)

  SvarSlet
 9. pizza og oregano høre sammen :) godt valg af O ord :)

  SvarSlet
 10. Hej Helle
  Ja en pizza uden oregano er ligesom ikke en pizza ;-)

  SvarSlet
 11. Hei :-)
  Flott blogg du har med mange intressante innlegg.
  Jeg har også Oregano i urtehagen min, og det er sannelig en vidunderlig urt som jeg har hatt i mange år. Roten har jeg delt flere ganger og delt ut en bit til venner og bekjente.
  Og så dufter den så deilig.

  Takk for flott sagn om urten opprinnelse.
  Ønsker deg en god helg.

  SvarSlet
 12. Hej New Dawn
  Ja ikke nok med at den er god til at så sig, så breder den sig også. Mon du også fik en dejlig krydderurt i bytte?
  Jeg ønsker også dig en dejlig weekend :-)

  SvarSlet
 13. Herlige billeder af og om oregano. Her i haven har vi græsk oregano mange steder. Den sår sig selv - og det er netop meget fint når den blomstrer at se mængden af insekter. Tak i øvrigt for opskriften - som jeg vil huske.

  SvarSlet
 14. Hej Jørgen
  Smukke blomster og gode insekter - så kan det ikke blive meget bedre :-)
  Velbekomme - håber det vil smage dig :-)

  SvarSlet
 15. Godt og smakfullt valg for O! Koselige bilder!
  -Margit-

  SvarSlet
 16. Dejligt med lidt information om oregano.Bruger det rigtig meget så sjovt, at læse om.

  SvarSlet
 17. Hej Runa
  Det glæder mig, hvis du kan bruge informationen :-)

  SvarSlet
 18. Tak for din dejlige hilsen :-)
  Sagnet om oregano kendte jeg ikke, og hvor var det da godt, at den unge mand "faldt for" den skumfødte Afrodite, for havde han været sikker på sin fod, havde vi jo ikke haft oregano.
  Det er en pragtfuld krydderurt, som på vores gårdsplads venter på foråret.

  SvarSlet
 19. Hej Rimkoger
  Den Afrodite er "skyld" i meget godt :-) Det bliver dejligt at kunne høste krydderurter igen :-)

  SvarSlet
 20. Uhmmmm, man får lyst til friske krydderurter - jeg har haft et løg i et hyacintglas, så jeg kan få grønne løgtoppe på æggemadden, men det bliver skønt når det hele kommer frem i haven.

  SvarSlet
 21. .....uhm........duften spreder sig :0)

  Dorthe

  SvarSlet
 22. Hej Sussi
  Ih, det lyder som en god idé med løgget - det må vi da vist prøve. Kan forestille mig, at det oven i købet ser dekorativt ud?
  Og det bliver så dejligt at gå i haven og plukke friske krydderurter :-)

  Hej Dorthe
  Ja, hukommelse, fantasi og lugtesans sættes nemt igang :-)

  SvarSlet
 23. Oregano er fast gjest i grytene mine, så det var fint å få litt bakgrunn og tips :)

  Beklager at Karavanseraiet.no var nede på lørdag

  SvarSlet
 24. Hej Kamelrytterske
  Jeg er glad for, at du fandt det interessant med lidt baggrund og tips omkring den letbrugte oregano :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…