Gå videre til hovedindholdet

Fejrer du Valentins dag?

Imorgen er det Valentins dag og dermed de elskendes helligdag. Der er flere historier om, hvordan dagen er opstået, men ét er sikkert - mærkedagen er opkaldt efter Sankt Valentin. Den romerske-katolske kirke udnævnte ham efter hans død til helgen som Sankt Valentin. Og mærkedagen Sankt Valentins dag d. 14. februar blev indført af pave Gelasius i 496 e.v.t.

Én af legenderne fortæller, at i det gamle romerrige 269 e.v.t. beordrede kejser Claudius II, at soldater ikke måtte være gift eller forlovet - en god soldat var uden kone og børn! Den kristne præst Valentin trodsede dette og viede i hemmelighed soldaterne. Han blev derfor arresteret og senere henrettet d. 14. februar. Mens Valentin ventede på henrettelsen, helbredte han fangevogterens blinde datter og han skrev et kærligt kort til hende, som han afsluttede med "Din Valentin".

Idag forbindes mærkedagen dog nærmere med blomster, choklade og hjerter og er derfor blevet en rigtig god forretning for blomsterhandlerne. Ja nogle påstår endda, at det er blomsterhandlerne, som har fået den amerikanske tradition (USA har været foregangsland for denne tradition) til Danmark for omkring 16 år siden! Og ifølge denne artikel er Valentins dag en stor dag for blomsterhandlerne, idet de sælger 10 gange flere buketter end på en almindelig hverdag og dermed sælger de ca. halvt så mange som på årets største "blomsterdag" - Mors Dag.

Her i huset fejrer vi ikke specifikt Valentins dag - ikke fordi vi ikke gerne vil modtage blomster, chokolade, hjerter eller et dejligt kort - men vi vil hellere give en skøn buket på en dag, hvor vi har lyst til at forkæle den anden lidt :-)

Bliver Valentins dag fejret hos dig?
Jeg har givet mulighed for en afstemning i højre side af bloggen - jeg håber, at du vil deltage og afgive din stemme? Jeg vil følge op på afstemningen imorgen aften, når Valentins dag snart er afsluttet. Det bliver spændende at se, hvor mange der fejrer Valentins dag :-)

Kommentarer

 1. Hos os fejrer vi ikke Valentines dag - her kommer blomsterne spontant. Indrømmet, så er det min mand der kommer med bukketter - jeg er ikke så god til lige det! Så må jeg jo altid spørge ham: Hvorfor skal jeg have blomster i dag ?... og svaret kan I vel gætte jer til :o)
  hilsen fra Berit

  SvarSlet
 2. Hej Berit
  Det er så dejligt at blive overrasket med en skøn buket blomster :-) Vi er heldige, er vi :-)

  SvarSlet
 3. Jeg plejer at joke med at jeg simpelthen ikke kan komme ind ad døren for blomster og valentinskort, men sandheden er, at jeg aldrig har modtaget så meget som den mindste opmærksomhed på Valentinsdag ;-). Vi er ikke så romantiske her på adressen. De første blomster jeg modtog af manden i mit liv var løgblomster, for de kunne jo plantes ud i haven bagefter ;-). Mon ikke Valentinsdag er for de yngre generationer og mors dag for de ældre? Selvom jeg med skam må indrømme, at jeg altid glemmer mors dag, men så får hun en buket fra haven sommeren i gennem, når jeg ser hende.

  Bedste søndagshilsner
  Birgitte

  SvarSlet
 4. Hej Birgitte
  En både romatisk og praktisk mand du har ;-) Det er muligt at det er for de yngre generationer - (er vi så gamle!!). Mht. mors dag så er det også en mærkedag, som jeg ofte glemmer - ikke godt, for de (mor og svigermor) fortjenter en opmærksomhed :-)
  Også mange gode søndagshilsener herfra

  SvarSlet
 5. Dessvärre, blir inte stort av Valentin här i huset, inte mors dag heller som är idag.. Synd, annars hade ag kunnat njuta två blomsterbuketter genom veckan.
  Tänk att det allra redan är vår hos dig, sitter och beundrar dina spiror. Vi får nog vänta länge än innan jag kan se aklejans små söta blad.
  Ha det fint:)

  SvarSlet
 6. Hej Mia
  Ja, det ville da være skønt med to buketter :-)
  Kan forstå at dele af Sverige har en del sne på nuværende tidspunkt. Her i DK har de lovet frost både dag og nat i den næste stykke tid, så spirerne bliver ikke større foreløbigt!

  SvarSlet
 7. Ja Valentinsdag bliver heller ikke fejret her i huset..Og mors dag så kommer min søde mand som regel med en plante til haven sidste år fik jeg to store flotte kristtjørn og forrige år to rabarberplanter. Det er nok mest praktiske planter og buketter dem plukker jeg jo selv om sommeren og får også mange af børnene som jo elsker at plukke blomster..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 8. Hej Karina
  "Praktiske planter" som rabarber og kristtjørn er da virkelig langtidsholdbare planter - dejlige minder hver gang du ser på planterne :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…