Gå videre til hovedindholdet

Amarylis' livscyklus

Endnu en amarylis blomstrer her i huset. Og denne gang i rødt. Godt nok er det ikke jul længere, men den røde farve er for mig ikke kun indbegrebet af jul - jeg holder meget af rødt på alle årstider! Da jeg lige har vist billeder af en hvid amarylis, var cartoonize.net et kærkomment fund og et godt alternativ til lidt anderledes billeder. Programmet er gratis og ret sjovt at lege med.


Den hvide amarylis er afblomstret og blomsterstilken er klippet af ca. fem cm over løget. Den halvvisne blomst klippes af, for at løget kan få "fred" til at lagre energi istedet for at bruge energi på formering - lige som mange andre af havens planter ex. tulipaner og rododendron.

Bladene er ikke klippet af, da deres fotosyntese fremmer lagringen af energi i løget. Løget vil jeg sætte lyst og passe med lidt vand. For at det kommer til at blomstre igen, har løget behov for en vegetativ periode på ca. otte måneder. Derfor vil det få en plads i vindueskarmen. Men lige så snart der ikke længere er fare for frost, vil jeg finde en ledig plads i haven og plante løget derud. Løget/planten er ikke det kønneste af have stående i stuen!

Ca. to måneder før en ny blomstring ønskes, skal løget sættes i et køligt rum (ikke over 17° og det er her udfordringen kommer - det har jeg ikke). Vandingen skal stoppes og bladene vil visne. Efter to måneder skal løget ind i varmen igen og vandes en enkel gang. Og når blomsterstilken så titter frem, skal løget passes med jævnlig vanding.

Livscyklusen er fuldendt, der er nye blomster som springer ud - om alt går vel - og det er december 2011!

Kommentarer

 1. Den "brugsanvisning" bogmærker jeg ;-). Måske vil den give mig mod på at have amyrilis til december.

  /Birgitte

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte
  Det er en skøn og storslået blomst, så jeg håber du får modet til at nyde et par til december :-)

  SvarSlet
 3. Hej Susanne
  Så må jeg endnu engang fortælle om de amaryllisløg du gav mig for år tilbage!!! De har overhovedet ingen autoritetstro overfor den videnskab de er rundet af!! De blomstrer igen og igen uden vand/eller meget vand. For slet ikke at tale om temperaturen. De står i vinduet over radiatoren og sommeren igennem har de eftermiddagssol. De bliver heller ikke klippet ned med respekt for deres forosyntese og lagring.
  Jeg er fuld af beundring for deres overlegne overlevelse og deres elegance!!
  Agathe

  SvarSlet
 4. Agathe: det lyder som en meget lettere løsning :-) Måske jeg skulle prøve den af på det ene løg og den "videnskabelige" på det andet løg. Det kunne være spændende at se hvad resultatet bliver af det "forsøg" :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…