Gå videre til hovedindholdet

Amarylis' livscyklus

Endnu en amarylis blomstrer her i huset. Og denne gang i rødt. Godt nok er det ikke jul længere, men den røde farve er for mig ikke kun indbegrebet af jul - jeg holder meget af rødt på alle årstider! Da jeg lige har vist billeder af en hvid amarylis, var cartoonize.net et kærkomment fund og et godt alternativ til lidt anderledes billeder. Programmet er gratis og ret sjovt at lege med.


Den hvide amarylis er afblomstret og blomsterstilken er klippet af ca. fem cm over løget. Den halvvisne blomst klippes af, for at løget kan få "fred" til at lagre energi istedet for at bruge energi på formering - lige som mange andre af havens planter ex. tulipaner og rododendron.

Bladene er ikke klippet af, da deres fotosyntese fremmer lagringen af energi i løget. Løget vil jeg sætte lyst og passe med lidt vand. For at det kommer til at blomstre igen, har løget behov for en vegetativ periode på ca. otte måneder. Derfor vil det få en plads i vindueskarmen. Men lige så snart der ikke længere er fare for frost, vil jeg finde en ledig plads i haven og plante løget derud. Løget/planten er ikke det kønneste af have stående i stuen!

Ca. to måneder før en ny blomstring ønskes, skal løget sættes i et køligt rum (ikke over 17° og det er her udfordringen kommer - det har jeg ikke). Vandingen skal stoppes og bladene vil visne. Efter to måneder skal løget ind i varmen igen og vandes en enkel gang. Og når blomsterstilken så titter frem, skal løget passes med jævnlig vanding.

Livscyklusen er fuldendt, der er nye blomster som springer ud - om alt går vel - og det er december 2011!

Kommentarer

 1. Den "brugsanvisning" bogmærker jeg ;-). Måske vil den give mig mod på at have amyrilis til december.

  /Birgitte

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte
  Det er en skøn og storslået blomst, så jeg håber du får modet til at nyde et par til december :-)

  SvarSlet
 3. Hej Susanne
  Så må jeg endnu engang fortælle om de amaryllisløg du gav mig for år tilbage!!! De har overhovedet ingen autoritetstro overfor den videnskab de er rundet af!! De blomstrer igen og igen uden vand/eller meget vand. For slet ikke at tale om temperaturen. De står i vinduet over radiatoren og sommeren igennem har de eftermiddagssol. De bliver heller ikke klippet ned med respekt for deres forosyntese og lagring.
  Jeg er fuld af beundring for deres overlegne overlevelse og deres elegance!!
  Agathe

  SvarSlet
 4. Agathe: det lyder som en meget lettere løsning :-) Måske jeg skulle prøve den af på det ene løg og den "videnskabelige" på det andet løg. Det kunne være spændende at se hvad resultatet bliver af det "forsøg" :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…