Gå videre til hovedindholdet

Amarylis' livscyklus

Endnu en amarylis blomstrer her i huset. Og denne gang i rødt. Godt nok er det ikke jul længere, men den røde farve er for mig ikke kun indbegrebet af jul - jeg holder meget af rødt på alle årstider! Da jeg lige har vist billeder af en hvid amarylis, var cartoonize.net et kærkomment fund og et godt alternativ til lidt anderledes billeder. Programmet er gratis og ret sjovt at lege med.


Den hvide amarylis er afblomstret og blomsterstilken er klippet af ca. fem cm over løget. Den halvvisne blomst klippes af, for at løget kan få "fred" til at lagre energi istedet for at bruge energi på formering - lige som mange andre af havens planter ex. tulipaner og rododendron.

Bladene er ikke klippet af, da deres fotosyntese fremmer lagringen af energi i løget. Løget vil jeg sætte lyst og passe med lidt vand. For at det kommer til at blomstre igen, har løget behov for en vegetativ periode på ca. otte måneder. Derfor vil det få en plads i vindueskarmen. Men lige så snart der ikke længere er fare for frost, vil jeg finde en ledig plads i haven og plante løget derud. Løget/planten er ikke det kønneste af have stående i stuen!

Ca. to måneder før en ny blomstring ønskes, skal løget sættes i et køligt rum (ikke over 17° og det er her udfordringen kommer - det har jeg ikke). Vandingen skal stoppes og bladene vil visne. Efter to måneder skal løget ind i varmen igen og vandes en enkel gang. Og når blomsterstilken så titter frem, skal løget passes med jævnlig vanding.

Livscyklusen er fuldendt, der er nye blomster som springer ud - om alt går vel - og det er december 2011!

Kommentarer

 1. Den "brugsanvisning" bogmærker jeg ;-). Måske vil den give mig mod på at have amyrilis til december.

  /Birgitte

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte
  Det er en skøn og storslået blomst, så jeg håber du får modet til at nyde et par til december :-)

  SvarSlet
 3. Hej Susanne
  Så må jeg endnu engang fortælle om de amaryllisløg du gav mig for år tilbage!!! De har overhovedet ingen autoritetstro overfor den videnskab de er rundet af!! De blomstrer igen og igen uden vand/eller meget vand. For slet ikke at tale om temperaturen. De står i vinduet over radiatoren og sommeren igennem har de eftermiddagssol. De bliver heller ikke klippet ned med respekt for deres forosyntese og lagring.
  Jeg er fuld af beundring for deres overlegne overlevelse og deres elegance!!
  Agathe

  SvarSlet
 4. Agathe: det lyder som en meget lettere løsning :-) Måske jeg skulle prøve den af på det ene løg og den "videnskabelige" på det andet løg. Det kunne være spændende at se hvad resultatet bliver af det "forsøg" :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…