Gå videre til hovedindholdet

Amarylis' livscyklus

Endnu en amarylis blomstrer her i huset. Og denne gang i rødt. Godt nok er det ikke jul længere, men den røde farve er for mig ikke kun indbegrebet af jul - jeg holder meget af rødt på alle årstider! Da jeg lige har vist billeder af en hvid amarylis, var cartoonize.net et kærkomment fund og et godt alternativ til lidt anderledes billeder. Programmet er gratis og ret sjovt at lege med.


Den hvide amarylis er afblomstret og blomsterstilken er klippet af ca. fem cm over løget. Den halvvisne blomst klippes af, for at løget kan få "fred" til at lagre energi istedet for at bruge energi på formering - lige som mange andre af havens planter ex. tulipaner og rododendron.

Bladene er ikke klippet af, da deres fotosyntese fremmer lagringen af energi i løget. Løget vil jeg sætte lyst og passe med lidt vand. For at det kommer til at blomstre igen, har løget behov for en vegetativ periode på ca. otte måneder. Derfor vil det få en plads i vindueskarmen. Men lige så snart der ikke længere er fare for frost, vil jeg finde en ledig plads i haven og plante løget derud. Løget/planten er ikke det kønneste af have stående i stuen!

Ca. to måneder før en ny blomstring ønskes, skal løget sættes i et køligt rum (ikke over 17° og det er her udfordringen kommer - det har jeg ikke). Vandingen skal stoppes og bladene vil visne. Efter to måneder skal løget ind i varmen igen og vandes en enkel gang. Og når blomsterstilken så titter frem, skal løget passes med jævnlig vanding.

Livscyklusen er fuldendt, der er nye blomster som springer ud - om alt går vel - og det er december 2011!

Kommentarer

 1. Den "brugsanvisning" bogmærker jeg ;-). Måske vil den give mig mod på at have amyrilis til december.

  /Birgitte

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte
  Det er en skøn og storslået blomst, så jeg håber du får modet til at nyde et par til december :-)

  SvarSlet
 3. Hej Susanne
  Så må jeg endnu engang fortælle om de amaryllisløg du gav mig for år tilbage!!! De har overhovedet ingen autoritetstro overfor den videnskab de er rundet af!! De blomstrer igen og igen uden vand/eller meget vand. For slet ikke at tale om temperaturen. De står i vinduet over radiatoren og sommeren igennem har de eftermiddagssol. De bliver heller ikke klippet ned med respekt for deres forosyntese og lagring.
  Jeg er fuld af beundring for deres overlegne overlevelse og deres elegance!!
  Agathe

  SvarSlet
 4. Agathe: det lyder som en meget lettere løsning :-) Måske jeg skulle prøve den af på det ene løg og den "videnskabelige" på det andet løg. Det kunne være spændende at se hvad resultatet bliver af det "forsøg" :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …