Gå videre til hovedindholdet

Alt om Haven

Jeg har forkælet mig selv og givet mig et "Alt om Haven" - et blad som jeg i mange år har abonneret på, men har holdt pause i de sidste par år. Men nu synes jeg ligesom, at jeg finder inspiration i bladet igen - måske jeg skulle give mig selv et nyt abonnement på bladet?

I denne måneds nummer har jeg bl.a. været igang med at læse om, at det er blevet "moderne" at så frø til gamle sorter af grøntsager og en guide til gode grøntsager, hvordan man poder æbletræer og om farlige planter.

Men den artikel jeg skal have nærlæst og sikkert også læst flere gange, er artiklen om farvelære. Jeg drømmer om at lave bede i monochrome farver, men bedene kommer til at ligge ved siden af hinanden, så det er vigtigt, at det kommer til at stå godt op mod hinanden. Selvom det bliver monochrome bede, så er der jo nuancer i hver eneste plante både i blomsten, frøstand og i bladmassen.

Og så er farverne endda kun én faktor ud af mange, som der skal tages hensyn til, når et bed skal planlægges. Jeg starter i det små og håber at blive klogere på farver!

Kommentarer

 1. Du siger, at bedene kommer til at ligge ved siden af hinanden. Hvad med at lade farverne glide ind over hinanden??

  SvarSlet
 2. Jeg har også holdt pause i mit abonnement på Alt om Haven - nu har jeg "genfundet" det ved min form for selvforkælelse, nemlig en gang i mellem at gå på biblioteket på vej hjem fra arbejde - købe en kop cappucino, læse Alt om Haven, The English Garden, Mad!, Isabellas og et udvalg af havebøger.
  God weekend - hilsen Berit fra Irishaven

  SvarSlet
 3. Farlige planter i haven ? Er det giftige planter der skrives om. Kan huske som barn at vi lærte at gulregn var meget giftig og det siger folk nu tit til mig også om min blåregn. Hvis vi starter med gulregnen, den skal indtages i meget store mængder og vil normalt give opkast før egentlig forgiftning. Faktisk er de fleste at vores pryd planter jo "farlige", da de ikke er tiltænkt spise. Men måske det var det vi skulle lære, ikke at spise haven planter, og ikke undlade dem alle.
  Meget dejlige billeder du har taget af forskellig bark, viser at også denne har en vigtig rolle i vores haver.
  Henrik

  SvarSlet
 4. Madam Bæk: At lade farverne glide over i hinanden er en god idé - måske farvecirklen kan bruges til det, for så må nuancerne da passe sammen :-)

  Berit: Det lyder som en herlig form for selvforkælelse og en rigtig hyggestund :-) Jeg kan forestille mig, at et par timer meget hurtig får ben at gå på!

  Henrik: Velkommen til som fast læser :-)
  Ja, det er gifige planter der er en artikel om i AoH. Og det er meget dramatisk, da der bl.a. skrives om "Lemmer og lunger lammes og offeret kvæles". Så det er de rigtig giftige planter der omtales.
  Du har fuldstændig ret. Heldigvis er det sådan, at de fleste giftige planter enten ikke indbyder til at spise, fordi de har et utiltalende udseende, en grim lugt eller de ikke smager godt. Det er vigtigt at lære vore børn fra de er helt små, at de må spise fra køkkenhaven og at de ikke må spise fra havens øvrige bede eller kun i selskab med en voksen.
  Ja, bark er én af de strukturer, som er med til at skabe liv og form i haven. Specielt i vinterhaven er barkens farver og "form" tydelig, så barken på træerne må gerne være varieret :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …