Gå videre til hovedindholdet

Alt om Haven

Jeg har forkælet mig selv og givet mig et "Alt om Haven" - et blad som jeg i mange år har abonneret på, men har holdt pause i de sidste par år. Men nu synes jeg ligesom, at jeg finder inspiration i bladet igen - måske jeg skulle give mig selv et nyt abonnement på bladet?

I denne måneds nummer har jeg bl.a. været igang med at læse om, at det er blevet "moderne" at så frø til gamle sorter af grøntsager og en guide til gode grøntsager, hvordan man poder æbletræer og om farlige planter.

Men den artikel jeg skal have nærlæst og sikkert også læst flere gange, er artiklen om farvelære. Jeg drømmer om at lave bede i monochrome farver, men bedene kommer til at ligge ved siden af hinanden, så det er vigtigt, at det kommer til at stå godt op mod hinanden. Selvom det bliver monochrome bede, så er der jo nuancer i hver eneste plante både i blomsten, frøstand og i bladmassen.

Og så er farverne endda kun én faktor ud af mange, som der skal tages hensyn til, når et bed skal planlægges. Jeg starter i det små og håber at blive klogere på farver!

Kommentarer

 1. Du siger, at bedene kommer til at ligge ved siden af hinanden. Hvad med at lade farverne glide ind over hinanden??

  SvarSlet
 2. Jeg har også holdt pause i mit abonnement på Alt om Haven - nu har jeg "genfundet" det ved min form for selvforkælelse, nemlig en gang i mellem at gå på biblioteket på vej hjem fra arbejde - købe en kop cappucino, læse Alt om Haven, The English Garden, Mad!, Isabellas og et udvalg af havebøger.
  God weekend - hilsen Berit fra Irishaven

  SvarSlet
 3. Farlige planter i haven ? Er det giftige planter der skrives om. Kan huske som barn at vi lærte at gulregn var meget giftig og det siger folk nu tit til mig også om min blåregn. Hvis vi starter med gulregnen, den skal indtages i meget store mængder og vil normalt give opkast før egentlig forgiftning. Faktisk er de fleste at vores pryd planter jo "farlige", da de ikke er tiltænkt spise. Men måske det var det vi skulle lære, ikke at spise haven planter, og ikke undlade dem alle.
  Meget dejlige billeder du har taget af forskellig bark, viser at også denne har en vigtig rolle i vores haver.
  Henrik

  SvarSlet
 4. Madam Bæk: At lade farverne glide over i hinanden er en god idé - måske farvecirklen kan bruges til det, for så må nuancerne da passe sammen :-)

  Berit: Det lyder som en herlig form for selvforkælelse og en rigtig hyggestund :-) Jeg kan forestille mig, at et par timer meget hurtig får ben at gå på!

  Henrik: Velkommen til som fast læser :-)
  Ja, det er gifige planter der er en artikel om i AoH. Og det er meget dramatisk, da der bl.a. skrives om "Lemmer og lunger lammes og offeret kvæles". Så det er de rigtig giftige planter der omtales.
  Du har fuldstændig ret. Heldigvis er det sådan, at de fleste giftige planter enten ikke indbyder til at spise, fordi de har et utiltalende udseende, en grim lugt eller de ikke smager godt. Det er vigtigt at lære vore børn fra de er helt små, at de må spise fra køkkenhaven og at de ikke må spise fra havens øvrige bede eller kun i selskab med en voksen.
  Ja, bark er én af de strukturer, som er med til at skabe liv og form i haven. Specielt i vinterhaven er barkens farver og "form" tydelig, så barken på træerne må gerne være varieret :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…