Gå videre til hovedindholdet

E for ...

Et nyt bogstav i alfabet-legen, hvor du kan  finde flere kreative forslag til bogstavet E. Mit forslag er også denne gang relateret til haven og jeg siger derfor;

E for efeu

I vores have findes utallige grupper med efeu i forskellige sorter. Her i vinterperioden er efeu med til at give lidt farve og liv i haven, da de er stedsegrønne. Et slag på tasken, så har efeuen nok været i haven i mindst 20 år og er dermed gamle eksemplarer. Derfor blomstrer de gerne og kommer efterfølgende med sorte (giftige) bær.

Planter bliver ofte tillagt en symbolsk betydning. Således symboliserer efeu troskab og bliver derfor ofte brugt i forbindelse med bryllupper. Egenskaben trofast kan også tillægges planten selv og den kommer troligt år efter år og bliver større og større. Selv hvis jeg prøver at begrænse den i haven, så kommer den igen og igen - trofast er den!

Kommentarer

 1. Efeu er en skøn plante :-)) Jeg vidste ikke at den kunne blomstre, så måske har jeg aldrig set een der var så gammel :-))

  SvarSlet
 2. Hej Annette
  Ja det er de gamle, men også store planter, der blomstrer. Blomsterne er nu helt dekorative :-)

  SvarSlet
 3. Godt valg, vi har også efeu i haven, det skal hades lidt, ellers overtager det fuldstændig alt omkring sig.. :-)

  SvarSlet
 4. Nydelig eføy, og flotte bilder ;)

  SvarSlet
 5. Hej Inge
  Du har helt ret - det skal hades lidt :-)

  SvarSlet
 6. Flott bilde av Eføy! Har alltid trodd at det var en grønnplante! -Margit.

  SvarSlet
 7. Hej Margit
  Jo den har såmænd blomster, men kun som dem der er vist på det andet billede. Tak for kommentarer om billederne :-)

  SvarSlet
 8. Eføy kjenner jeg ikke, og mener å ha hørt at den ikke tåler våre lange vintre

  Ha en fortsatt fin søndag :)

  SvarSlet
 9. Hej Kamelryttersken
  Jeg vidste ikke, at den ikke kunne klare de lange vintre længere nordpå.
  Også en fortsat dejlig søndag til dig :-)

  SvarSlet
 10. Hei igjen Susanne :)
  Forskjellen er jo at vi Ergoterapeuter er go som Jørgen sa ;)

  Klart vi er stolte og glade for det vi har å tilby av hjelp slik at våre pasienter/brukere får leve sitt liv slik de vil.

  Hyggelig at du har lagt deg til på Karavanseraiet :)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…